-->

Suara Melayu Baru

Breaking News
Loading...

Rabu, 29 April 2015

PRK P044 : MAT SABU PANAS !!! Yusni Mat Piah 'U-Turn' Selepas Berjaya Dipilih YDP PAS Kawasan Bukit Mertajam... #PRKPermatangPauh #SuhaimiSabudin

Akhirnya, Ustaz Yusni Mat Piah selaku Ketua Dewan Pemuda PAS Pulau Pinang tumpas dengan desakan dan tekanan dari pelbagai pihak baik dari sahabat Pakatan Rakyat mahupun dari dalam PAS sendiri. (Klik Sini) Sebenarnya, keputusan Yusni ini sudah dapat dijangka oleh SMB. Yusni sebenarnya hanya menantikan hari semalam (28 April 2015) sebelum memutuskan untuk membuat 'u-turn' atau kekal dengan keputusan boikot. Sebelum SMB jelaskan sebab-sebabnya, ada tak sesapa yang nampak kelibat Abang Mat Sabu kita dalam press conference di bawah???

MANA ABANG MAT SABU KITA???

Sebagai seorang Pesuruhjaya PAS Negeri Pulau Pinang, agak janggal bila melibatkan pengumuman satu keputusan yang agak penting, yang menentukan hala tuju PAS di Pulau Pinang dan juga melibatkan perjalanan kempen PRK bersama Pakatan Rakyat, Mat Sabu mahupun Timbalannya Mujahid Usop Rawa, kedua-duanya tidak kelihatan dalam sidang media tersebut.

Tidak dinafikan inilah keputusan yang dinantikan oleh Mat Sabu, soalnya adakah sekarang Mat Sabu menerima keputusan ini dengan senang hati atau terpaksa. Di atas kertas nampak seperti Mat Sabu berjaya memujuk Yusni agar beralih arah walaupun terpaksa mengugut, Soalnya, adakah Yusni bertukar fikiran disebabkan takut dengan ugutan Mat Sabu atau ada sebab lain?


Semalam, Yusni Mat Piah telah berjaya dipilih sebagai Yang DiPertua PAS Kawasan Bukit Mertajam. Inilah sebenarnya yang dinanti-nantikan sebelum Yusni Mat Piah sebelum memutuskan untuk beralih arah. Dipilih sebagai YDP PAS Kawasan boleh dianggap satu aset penting untuk pergi lebih jauh. Bukanlah isu hudud mahupun isu mempertahankan maruah Presiden yang diperjuangkan sangat tetapi sebenarnya lebih kepada memasak tapak agar lebih kukuh dan tidak mudah digoyah. Sasaran selepas ini pastilah tempat di mana Mat Sabu sedang berdiri.

PAS sebenarnya sedang melalui proses pemulihan dan peralihan dalaman parti. Pertama, memulihkan kembali peranan ulama dalam parti dengan cara memastikan golongan ulama menjawat kedudukan tertinggi parti. Kedua, peralihan bermaksud menyingkirkan golongan parasit yang anti-ulama dan pro-Anwarinas dari barisan kepimpinan utama.

Ini meletakkan Mat Sabu dan kelompoknya dalam situasi tiada pilihan. Ditambah pula dengan keputusan terkini jumlah pencalonan yang diterima dalam pemilihan peringkat tertinggi PAS yang jelas menunjukkan Mat Sabu sudah berada di hujung tanduk. Mahu atau tidak, Mat Sabu terpaksa akur dengan apa jua kehendak golongan ulama asalkan mereka bersetuju untuk membantu kempen Wan Azizah. Hakikatnya Mat Sabu bakal kehilangan kedudukannya sebagai PesuruhJaya PAS Negeri Pulau Pinang selepas ini kerana Yusni Mat Piah yang juga merupakan YDP Kawasan pasti tidak lagi akan membiarkan Mat Sabu menjadi orang nombor 1 PAS di Pulau Pinang.

Mat Sabu lah orang yang paling susah hati sekarang memikirkan hala tuju yang terpaksa dilalui selepas ini. Samada masih berupaya untuk kekal bersama PAS, atau terpaksa mencari alternatif lain.
Show Comments: OR

1 ulasan:

  1. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI....Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
    Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI....Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

    BalasPadam

Jasper Roberts - Blog

 
REPLACE-WITH-FACEBOOK WIDGET-CODE-HERE