Jumaat, 1 Januari 2016

[DEDAH] Senarai Pegangan Saham Dalam ERL Sdn Bhd... Kenapa Ia Dikatakan Berat Sebelah? #SahabatSMB

Ramai yg kurang jelas berhubung pegangan saham di dalam ERL Sdn Bhd, khususnya di awal penubuhannya... jadi aku perjelaskan serba sedikit berkenaan hal ini...


Tahun 1997 (mula2 perjanjian konsesi dimeterai) :
YTL                                           : 40%
Tabung Haji                              : 40%
Abrar Corp (Mun Loong Bhd) : 20%

Konsesi ERL Sdn Bhd kemudian telah melantik Syarikat Pembinaan YTL sebagai kontraktor utama utk projek pembinaan ERL ini, manakala Tabung Haji dan Bank Persatuan mengeluarkan modal untuk kerja2 pembinaan...

Selepas tahun 1998 iaitu juga selepas Anwar disingkirkan drpd kjaan, pegangan saham yg dimiliki oleh Abrar Corp telah dijual kpd YTL dan Trisilco Equity (merupakan syarikat milik penuh bekas CEO Proton, Nadzmi Salleh)...

Pegangan saham ERL pada tahun 1999 :
YTL                    : 50%
Tabung Haji       : 40%
Nadzmi Salleh    : 10%

Apa yg menjadi isu berkenaan dgn ERL ini bukanlah dari segi pegangan saham, kerana secara legalnya mmg tidak timbul sebarang permasalahan... cuma, apa yg cuba difokuskan adalah isi kandungan perjanjian yg jelas berat sebelah, yg hanya menguntungkan secara melampau pihak konsesi, sedangkan kjaan terpaksa menanggung beban yg akhirnya berbalik kpd pengguna dan rakyat...

1) kjaan perlu membayar kepada konsesi RM3.00 bagi penumpang antarabangsa yg turun di KLIA manakala RM1.00 bagi penumpang domestik, tak kira samada mereka menggunakan perkhidmatan ERL atau tidak... malah konsesi juga berhak menaikkan kadar tambang sebanyak 10% bg setiap 5 tahun hingga tamat perjanjian konsesi.

2) Modal berbayar bg syarikat konsesi ini hanyalah RM69juta sedangkan kos keseluruhan pembinaan ERL mencecah RM2.4bil... dan ianya ditanggung sepenuhnya oleh Tabung Haji dan Bank Persatuan.

3) Peningkatan secara mendadak kadar tambang bagi tempoh yg agak singkat iaitu drpd RM35.00 menjadi RM97.00 pada tahun 2019, dan meningkat lagi pada 2027 mencecah RM126.00.

4) Unjuran jumlah keuntungan yg dinikmati syarikat konsesi terus meningkat, iaitu sekitar RM1bil setiap tahun bermula 2014, dan meningkat kpd RM2.5bil setiap tahun bermula 2024... ini jelas sudah melebihi jumlah kos modal keseluruhan iaitu RM2.4bil.

5) Kerajaan perlu membayar pampasan kpd pihak konsesi sekiranya memutuskan untuk tidak menaikkan kadar tambang kpd pengguna... setakat kini, kerajaan telah membayar RM2.9b, melebihi kos modal projek ERL ini... jumlah pampasan ini akan turut meningkat menjelang 2019 iaitu semasa semakan semula kontrak setiap 5 tahun.

6) Tempoh perjanjian konsesi adalah 30 tahun, dan boleh diperbaharui bagi tempoh 30 tahun berikutnya.

Sekalipun Tabung Haji turut memperolehi keuntungan berdasarkan 40% milikan saham, namun pastinya YTL lah yg memperolehi keuntungan berganda... selain 50% milikan saham, YTL juga bertanggungjawab dalam projek pembinaan ERL sebagai kontraktor utama... dgn hanya modal berbayar sebanyak RM69juta, manakala modal selebihnya ditanggung oleh Tabung Haji dan Bank Persatuan...

Jangan dilupakan, baki 10% pegangan saham dimiliki bekas CEO dan Pengerusi Proton, pastinya turut menerima manfaat drpd keuntungan ERL...
_______________________________

Ikuti kami di :
Group (Closed) FB Suara Melayu Baru:
https://m.facebook.com/groups/1613630075581464?ref=bookmarks

Group (Public) FB United State of Malaysia
https://m.facebook.com/groups/577472732401903?ref=bookmarks

Page Suara Melayu Baru :
https://m.facebook.com/suaramelayubaru/?ref=bookmarks

Page United State of Malaysia :
https://m.facebook.com/United-State-Of-Malaysia-757420651056480/?ref=bookmarks

http://suaramelayubaru.blogspot.com

http://www.twitter.com/padiyappa

KLIK LINK DI BAWAH dan langgan (subscribe) akaun
 Mamu Karapoley SMB :
https://m.youtube.com/channel/UCFaJI81_gyfHSXFi7PtZOHw

Sebarang info boleh dikongsi di :
Talian Whatapps : +60194797995
Email : suaramelayubaru@gmail.com


By Padiyappa

Show Comments: OR

2 ulasan:

  1. Hello Bro.... Kenapa kerajaan buat kontrak yang dikatakan berat sebelah?
    1. Sepatutnya semua kemudahan (jalan raya, ERL, dsb) tersebut dibuat dan disediakan oleh kerajaan.
    2. Masalahnya, kerajaan tidak mempunyai dana yang mencukupi untuk menyediakan kemudahan tersebut.
    3. Sekiranya kerajaan menggunakan semua duit dalam kantung perbendaharaan untuk menyediakan semua kemudahan tersebut, maka pembangunan di tempat2 lain tidak akan dapat diadakan.
    4. Oleh kerana itu, Tun Dr. Mahathir telah melaksanakan dasar persyarikatan Malaysia di mana pihak kerajaan dan swasta bersama-sama menjalankan proses pembangunan negara.
    5. Andai kata kerajaan memberikan projek tersebut 100% kepada pihak swasta, maka kerajaan tidak akan mempunyai kawalan atas bayaran yang akan dikenakan oleh syarikat swasta. Atas rasa tanggungjawab dan prihatin terhadap kebajikan rakyat, maka kerajaan Tun bersedia untuk membayar pampasan sekiranya tambang tidak dinaikkan.
    6. Untuk menampung kos kenaikan tambang, kerajaan zaman Tun Dr. Mahathir giat mempelbagaikan kegiatan ekonomi agar pendapatan rakyat dan negara meningkat. Apabila pendapatan negara meningkat, secara autimatik, kos kenaikan segala tol dan tambang dapat ditampung kerajaan dan sekaligus dapat menjaga kebajikan rakyat.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kita tau dan kita faham setiap yg tuan sebutkn tu... sebb tu kita x pernah pertikai keputusan n tindakan tun m selama ni... masalahnya, kenapa bila sampai turn 1MDB n Najib membawa pembangunan kpd negara, perbaiki kelemahan yg mungkin berlaku sebelum ini dan atur semula pentadbiran berdasarkan keadaan skang, Tun M langsung x bg peluang... malah tun m serang secara menggila berdasarkan hanya spekulasi menggunakan data normal yg ada dan populariti tun... 30 tahun tempoh kontrak ni, utk apa? Adakah Tun M mmg dari awal lagi expect akan terus memerintah negara secara belakang tabir, menggunakan proksi dan boneka bg pihak Tun? Lepas tun serang, tuduh, fitnah, jatuhkan 1MDB, then tun pertikai pula sumbangan 1MDB yg baru setahun jagung... 1MDB terpaksa survive dgn dana2 dari luar, sbb dana dari kjaan,tsmy sekat, dana dari glc kaya akan dituduh bailed out malah kebanyakan GLC2 kaya masih dikuasai oleh org2 Tun n TSMY... so mcm mana? Zaman tun dulu, takde musuh dlm selimut dlm kjaan, semua solid menyokong tun... glc pula, semuanya tun yg pelopori maknanya org tun juga yg kuasai... sbb tu bila2 masa pun tun boleh arah Tabung haji or petronas utk back up, bailed out, joint venture mana2 company n projek yg tun kehendaki...

      Padam









Jasper Roberts - Blog

 
REPLACE-WITH-FACEBOOK WIDGET-CODE-HERE