Selasa, 20 Oktober 2015

[DEDAH] PANAS!!! Betapa Hebatnya Kjaan Negeri Pulau Pinang... Bukan Setakat Bukit Bendera, Banyak Lagi Yg Boleh Naik... #SahabatSMB

NAIK... NAIK... NAIK... HEBATNYA KERAJAAN NEGERI PULAU PINANG...

Apa yg nak dikata... dah ini kehendak majoriti rakyat Pulau Pinang... hadap saja ler...




Istimewanya negeri Pulau Mutiara, tanah tumpah darahku... bukan hanya naik jambatan, naik feri, naik Bukit Bendera... malah banyak lagi yg boleh naik dan terus naik...


Terbaru... had gaji kelayakan untuk membeli rumah mampu milik di Pulau Pinang juga telah dinaikkan daripada RM6K kepada RM8K... Ini bagi rumah mampu milik yg paling murah yg masih wujud di Pulau Pinang iaitu sekitar RM200K...








Kalau di tanah besar spt Seberang Perai, dengan harga ini mungkin boleh dapat rumah teres 1 tingkat... itupun bergantung juga pada lokasi... harga rumah teres 1 tingkat di kawasan Bertam, Kubang Menerong, area Simpang Tiga Thaithong skang ni pun dah cecah RM250K... Padahal kawasan tu dulu memang terkenal sebagai kawasan 'jin bertandang'...



Nak harap di kawasan pulau? Dengan harga umah sekitar RM200K, jawabnya naik lagi la... naik apa, naik tangga/lif... umah jenis apartment mungkin boleh dapat dengan harga tersebut...



Dah tu... bila had kelayakan dinaikkan, gaji pula tak naik2... agak2 bila la rakyat Pulau Pinang yg berpendapatan bawah RM8K, yg rata-ratanya orang Melayu nk boleh merasa umah sendiri...








Itu belum cerita kenaikan yg telah diumumkan oleh kjaan negeri pimpinan Lim Guan Eng lagi... daripada cukai pintu, taarif air, sewa gerai milik majlis, sewa tapak niaga, saman majlis bandaran, charge pengiklanan dan macam2 lagi... memang buat duit betul kera jaan LGE ni...












Tapi tak pe... masih ramai yg sayangkan LGE, termasuk dari kalangan orang Melayu Pulau Pinang sendiri... maklum la, LGE bayar RM1000 KEPADA ORANG MATI, RM100 kpd warga emas, RM200 kt budak sekolah... memandangkan hidup hanya sekali, maka bantuan tu pun hanya akan dapat sekali seumur hidup... 

PENANG OH PENANG...
_______________________________

Ikuti kami di :
Group FB Suara Melayu Baru:
https://m.facebook.com/groups/1613630075581464?ref=bookmarks

http://suaramelayubaru.blogspot.com

http://www.twitter.com/padiyappa

KLIK LINK DI BAWAH dan langgan (subscribe) akaun Youtube Mamu Karapoley SMB :
https://m.youtube.com/channel/UCFaJI81_gyfHSXFi7PtZOHw

Sebarang info boleh dikongsi di :
Talian Whatapps : +60194797995
Email : suaramelayubaru@gmail.com

By MamuKarapoley
Show Comments: OR

0 comments:

Catat Ulasan









Jasper Roberts - Blog

 
REPLACE-WITH-FACEBOOK WIDGET-CODE-HERE