-->

Suara Melayu Baru

Breaking News
Loading...

Isnin, 29 November 2010

Sedangkan nafsu Si Anwar pun Azizah tak mampu nak puaskan, inikan pula nak pertikai soal ketuanan Melayu...



1.  Apa kata kita sama-sama imbas kembali ucapan dari 2 pemimpin ulung yang pernah mewakili kaum India dan Cina. Inilah contoh pemimpin yang menunaikan tugas dengan amanah, jujur dan bertanggungjawab. Mereka meletakkan perpaduan dan keharmonian sebagai asas dalam pentadbiran negara Malaysia yang makmur.

2.  Mereka tidak meletakkan kuasa dan kedudukan sebagai perkara no 1 dalam perjuangan.  Mereka tahu, tidak perlu disentuh soal perlembagaan yang menjadi isu sensitif jika inginkan kemakmuran memandangkan perlembagaan sendiri telah memastikan dan menjamin hak dan peluang semua kaum di Malaysia.

3.  Namun bilamana hal perlembagaan dicuit hingga mengguris hati dan sanubari, maka kemakmuran dan keharmonian yang dipupuk bersama akhirnya terlerai dengan pertumpahan darah, seperti yang pernah berlaku pada 13 Mei. 


4.  Kini, parut lama seperti cuba hendak diguris kembali. Lebih sedih, Si Bangsat yang cuba mengguris parut itu adalah manusia yang pernah mengaut keuntungan di atas peranan perlembagaan. Demi ketamakan kuasa, kedudukan, pangkat dan harta, Si Bangsat ini tergamak mahu menggoncang perpaduan yang telah tersemai.

5.  Wahai Si Bangsat Wan Azizah, jangan dijolok sarang tebuan. Si Bangsat tidak layak mempertikaikan hak dan ketuanan Melayu. Nafsu Sang Suami pun tak mampu dipuaskan. Hingga Sang Suami boleh dahagakan lubang belakang. Inikan nak bercakap soal hak dan ketuanan Melayu. Bodoh punya Sang Bangsat... KLIK SINI...


Ucapan (terjemahan) Tun Sambanthan merangkap Menteri Kerja Raya, Pos dan Telekom pada 1 Jun 1965,  berkata,


 “Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi selanjutnya mendapat kemerdekaan dua tahun kemudian.
Dalam jangka masa itu kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh Orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman? Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Dan lihat kepada saudara kita kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Dan apakah bantuan berhubung kewarganegaran yang mereka perolehi di semua wilayah tersebut?
Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum india telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf wargenagara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Dan dalam pada itu apa yang sedang berlaku di Malaya?
Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, “ Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka setiap peluang untuk menjadi warganegara. Dan seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu), ribuan orang India , Cina dan Ceylon menjadi warganegara”.
Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh jumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun, dan tertib selain dari Bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.”
Sumber : Tan Sri Haji Khalid Awang Osman, Malaysia – An Anthology, Vantage Press, New York, tanpa tarikh, halaman 60. 

Ucapan Tun Tan Siew Sin, Presiden MCA  bertajuk - Menjawab Kritikan Mengenai Keistimewaan Orang Melayu, pada 30 April 1969, katanya,
 “Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu telah menjadi warganegara, berbanding keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih bukan diiktirafkan sebagai rakyat setelah hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah di negeri-negeri Melayu. Dan sebagai membalas kemurahan hati Orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa Orang Melayu dan sekali gus mempertahankan kepentingan-kepentingan sah masyarakat kaum lain.”
(Sumber : Tan Sri Haji Khalid Awang Osman, Malaysia – An Anthology, Vantage Press, New York, tanpa tarikh, halaman 38-39.)
Lagi Eksklusif !!! KLIK SINI...
Show Comments: OR

0 comments:

Catat Ulasan









Jasper Roberts - Blog

 
REPLACE-WITH-FACEBOOK WIDGET-CODE-HERE