-->

Suara Melayu Baru

Breaking News
Loading...

Selasa, 9 November 2010

Anwar 'KENCING' ke muka Zaid Ibrahim... Bau 'hancing'nya bawa sampai ke Sabah...1.  Tidak dinafikan memang wujud penipuan dan penyelewengan dalam pemilihan PKR. Malah jika dinilai cara dan proses pemilihan yang diadakan tidak sistematik dan kelam kabut. Tidak wujud langsung ketelusan dan keadilan seperti yang dicanang oleh PKR.

2.  Cara dan proses pemilihan membolehkan dan membuka begitu banyak ruang untuk pihak yang tidak jujur mengambil peluang ke atasnya. Walaupun seluruh ahli PKR diberi hak untuk memilih, namun tidak semua yang menunaikannya. Malah di sesetengah Cabang kurang dari 5% ahli yang datang mengundi. Jadi tidak ada gunanya jika semua orang dibenar mengundi dan pada masa yang sama tidak semua yang melakukannya.

3.  Pemilihan tidak diadakan serentak di seluruh Malaysia. Jika minggu ini undian diadakan di Perak, kemudian minggu hadapan di Sabah, contohnya. Jadi di sini, dengan jumlah yang datang mengundi kurang5% maka akan memberi peluang kepada golongan berkepentingan mengambil kesempatan dengan cara jahat termasuk membabitkan politik wang dan lobian melampau.

4.  Jawatankuasa yang bertanggungjawab untuk menyelia dan memastikan emilihan berjalan lancar juga sebenarnya boleh dipertikaikan. Pihak yang menduduki jawatankuasa ini juga sebenarnya merupakan ahli PKR yang berkepentingan. Jadi tidak mustahil untuk mengatakan bahawa si Saifuddin sebenarnya telah pun dibeli untuk memastikan sekutu Anwar menang.

5.  Sebenarnya, sistem yang diperkenalkan PKR terutama Anwar dalam pemilihan ini adalah bertujuan untuk syok sendiri untuk mengaburi mata ahli dan rakyat kononnya PKR lah parti paling adil, jujur dan telus. Mereka mencipta sistem ini bagi memastikan kroni dan sekutu mereka mendapat tempat dalam kepimpinan.

6.  Tindakan Zaid menarik diri dari bertanding tatkala pemilihan sedang hangat berlangsung memang ada rasionalnya. Malah alasan bahawa wujud penyelewengan dalam pemilihan memang tidak dapat dinafikan dan ianya logik. Sabah, memberi pencalonan paling banyak kepada Zaid dan dipercayai merupakan kubu kuat Zaid. Tetapi dalam undian pemilihan, Sabah gagal membantu Zaid malah undi Zaid terus merosot dengan mendadak berbanding di awal proses undian. Kenapa ini boleh berlaku???

"KUALA LUMPUR 8 Nov. - Datuk Seri Anwar Ibrahim didakwa bertanggungjawab merancang penyelewengan dan penipuan pada pemilihan Parti Keadilan Rakyat (PKR) terutamanya di Sabah yang menyaksikan 'anak emasnya', Azmin Ali menang besar.

Bekas Timbalan Setiausaha Agung PKR, P. S. Janapala mendakwa, Ketua Umum PKR itu menggunakan kedudukannya bagi mendesak ketua-ketua cabang parti supaya memastikan pengundian di Sabah berpihak kepada Azmin.

Sambil mencabar Anwar supaya mendakwanya di mahkamah jika dakwaan itu tidak benar, beliau berkata, satu petisyen bagi membatalkan pemilihan yang sedang berlangsung akan difailkan dalam masa terdekat.
"Anwar bukan lagi 'tangan ghaib' di sebalik kemenangan besar Azmin di Sabah tetapi beliau adalah 'tangan terbuka' yang mengatur dan mendesak ketua-ketua cabang supaya memastikan undi diberi kepada anak emasnya itu.

"Inilah proses pemilihan paling paling teruk dan paling tidak telus. PKR bercakap mengenai keadilan tetapi dalam pemilihan, segala penyelewengan dihalalkan demi memastikan kemenangan Azmin," katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Beliau mengulas penarikan diri Datuk Zaid Ibrahim daripada terus bertanding Timbalan Presiden kerana dikatakan kecewa dengan penyelewengan dan penipuan undi pada pemilihan PKR, terutamanya di Sabah.
Selain menarik diri, Zaid juga melepaskan semua jawatannya selaku Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi Pusat dan Pengerusi Perhubungan PKR Wilayah Persekutuan dalam parti.

Dakwa Janapala, Anwar menghubungi Ketua Cabang Kota Merudu, Anthony Mandiau, supaya memastikan ahli PKR cabang itu tidak mengundi Zaid mahupun anaknya sendiri, Nurul Izzah semata-mata kerana Azmin.
Dalam pada itu, Janapala mendakwa, pemilihan di Sandakan, adalah bukti penyelewengan dan penipuan undi apabila Azmin memperoleh 415 undi meninggalkan Zaid (25 undi), sedangkan, ahli yang keluar mengundi dikatakan hanya 81 orang.

"Di Libaran pula seramai 898 ahli dikatakan mengundi tetapi pada Perhimpunan Agung Tahunan hanya 99 sahaja yang mengundi, adalah mengejutkan apabila Azmin memperoleh 881 undi sementara Zaid hanya enam undi.

"Ini sesuatu yang pelik kerana peratusan keluar mengundi dalam pemilihan PKR adalah antara lima hingga 10 peratus sahaja, tetapi di Sandakan dan Libaran, peratusannya mencecah 43 dan 60 peratus," dakwanya.
Ditanya, sama ada kemenangan Azmin wajar diiktiraf atau tidak jika pemilihan diteruskan, Janapala berkata, akan berlaku migrasi besar-besaran jika anak emas Anwar itu berjaya menduduki jawatan nombor dua parti.
Sementara itu, Bernama melaporkan, Anwar belum menerima sebarang kenyataan rasmi daripada Zaid berhubung tindakannya menarik diri dan melepas semua jawatan dalam parti.

"Kalau saya boleh bagi pandangan, saya kata ini hanya pertandingan biasa... persahabatan, tidak perlu menjejaskan komitmen perjuangan parti," katanya.
Bercakap kepada pemberita di lobi Parlimen, Anwar berkata, PKR belum bercadang mengadakan mesyuarat bagi membincangkan perkara itu.

Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baharu, Zulkifli Noordin pula menyifatkan, keputusan Zaid itu sebagai kebenaran terhadap kenyataannya sebelum ini bahawa parti itu hanya menanti masa untuk berkubur.

"Daripada apa yang berlaku sekarang saya tidak akan terkejut kalau ada lagi beberapa pemimpin kanan yang akan mengikut langkah Datuk Zaid," katanya." - Utusan Online
Sign up for PayPal and start accepting credit card payments instantly.
Show Comments: OR

0 comments:

Catat Ulasan

Jasper Roberts - Blog

 
REPLACE-WITH-FACEBOOK WIDGET-CODE-HERE