-->

Suara Melayu Baru

Breaking News
Loading...

Rabu, 21 Disember 2016

[DEDAH] PANAS!!! Rafizi Cabar Najib Supaya SAMAN Jika Salah... Habis Duit Kerana Saman Sahaja, Mungkin Disebabkan Tiada KEBERKATAN... #SahabatSMB

RAKYAT BOLEH JIMAT CECAH RM6,500 PERBELANJAAN SETAHUN HANYA DGN MENGGUNAKAN MRT... APA LAGI YG BURUK NYA, RAFIZI OOIII???


Kenyataan Rafizi Ramli :

"Saya bentangkan bagaimana kenyataan Dato' Seri Najib dan MRT Corporation mengesahkan bahawa kos keseluruhan projek MRT sepanjang 150km memang akan melebihi RM100 bilion. Saya cabar Dato' Seri Najib untuk saman saya jika benar kos MRT sepanjang 150km itu kurang dari RM100 bilion."


Balas LSS:

1. DS Najib tidak mendakwa Rafizi telah memfitnah beliau tentang kos kesuluruhan ketiga-tiga projek MRT 1, MRT 2 dan MRT3 akan mencecah RM100 billion.

Yang DS Najib mendakwa ialah Rafizi telah fitnah beliau:
- pada tahun 2012 di dalam portal Keadilan daily bila Rafizi tuduh kos untuk MRT1 Sg Buloh-Kajang telah mencecah RM100 billion. Boleh baca disini:


(IKLAN) 

agoda.com INT


- pada Sabtu yang lepas, bila Rafizi buat tuduhan liar menuduh DS Najib mengumumkan RM21 billion ialah untuk 21km bersamaan dengan kos RM1 billion satu km.

Tetapi bila dimalukan oleh MRT Corp bahawa RM21 billion ialah untuk 51km project MRT Satu Sungai Buloh-Kajang, Rafizi pula menyalahkan MRT Corp tak beritahu dia awal-awal dan dia terpaksa baca dari laporan akhbar - walaupun rakyat yang lain yang membaca laporan akhbar tidak keliru macam Rafizi.

MRT Corp tidak bertanggungjawab ke atas kurang-upaya fahaman dan mentaliti Rafizi.

2. Kos MRT1 di bawah RM21 billion - RM2 billion di bawah anggaran asal RM23 billion manakala anggaran kos MRT2 ialah RM32 billion.


Oleh kerana laporan kebolehlaksanaan untuk MRT3 masih dalam proses penyelidikan dan hanya dijangka akan diumumkan bulan Mac tahun depan, tidak ada siapa yang tahu anggaran kos MRT3.

Dakwaan Rafizi bahawa kos MRT3 ialah spekulasi dia sendiri mengikut perkiraan syiok-sendiri beliau.


Lebih-lebih lagi, ketiga-tiga projek MRT ini banyak memberi manfaat dan perjimatan masa dan kos untuk tujuh juta penduduk Lembah Klang yang berterusan selama berdekad-dekad. Apa masalah Rafizi dengan projek MRT pula?

Sementara itu, cuba kita lihat pula pandangan Tun Faisal Ismail tentang cara pengiraan bg mengira kos projek MRT seperti yg didakwa oleh Rafizi, yg dianggap MELUCUKAN...

"Cara Rafizi Sebagai Graduan Perakaunan Mengira Kos MRT Sangat Melucukan*

Mengapa kiraan Rafizi mengenai kos MRT salah?

1. Pertama, Rafizi *tersilap fakta* apabila menyatakan kos bagi 21km MRT adalah RM21 bilion. RM21 bilion = 21km, oleh itu 1km = RM1 bilion.

2. Kedua, dengan menggunakan maklumat yang salah ini, Rafizi membuat andaian bahawa kos bagi 1km trek MRT ini adalah RM1 bilion. Oleh itu, kos bagi 51km trek MRT adalah RM51 bilion dan jumlah besar bagi keseluruhan 141km trek MRT adalah RM141 bilion.

3. Rafizi seterusnya menolak RM21 billion yang telah dibelanjakan untuk trek Sungai Buloh Kajang (SBK) bagi mendapatkan baki kos untuk jajaran 1 (fasa 2) + jajaran 2 + jajaran 3, iaitu RM141 billion - RM21b = RM120 billion.


4. Hakikatnya, MRT Corporation Sdn Bhd telah menafikan dakwaan Rafizi dan menyebut bahawa, "kos RM21 bilion yang disebut dalam ucapan oleh Perdana Menteri adalah kos bagi kedua-dua *Fasa Satu dan Fasa Dua* daripada 51km jajaran SBK.

5. Fasa 1 terdiri daripada bahagian ditinggikan _(elevated section)_ yang melibatkan 21km daripada Jajaran SBK dari Sungai Buloh ke Portal Semantan. Fasa dua termasuk bahagian 9.5km bawah tanah dari Semantan Portal ke Portal Maluri dan bahagian ditinggikan 20.5km dari Portal Maluri ke Kajang," atau RM21 bilion adalah kos untuk 51km trek MRT (21km + 9.5km + 20.5km), dan bukan hanya untuk 21km trek seperti dakwaan Rafizi.

6. Jika maklumat ini dan 'formula kadar langsung' Rafizi yang *jelas salah* ini digunakan, kiraan Rafizi sepatutnya adalah seperti berikut:-
Kos untuk 51km = RM21 bilion,
oleh itu kos bagi 1km adalah, RM21 bilion/51km = RM0.412 bilion/km.
Dengan itu, kos bagi keseluruhan 141km trek MRT melibatkan 3 jajaran (Jajaran 1+ Jajaran 2 + Jajaran 3) = 141km x RM0.412 bilion = RM58.1 bilion.

7. Jumlah RM58.1 bilion untuk 141km ini jauh lebih rendah daripada anggaran RM141 bilion untuk 141km seperti yang didakwa Rafizi walaupun kita menggunakan formula matematik tahap sekolah rendah sama seperti yang Rafizi gunakan.

(IKLAN)8. Persoalannya, adakah *formula matematik tahap rendah* atau *pengiraan secara kadar terus* seperti yang Rafizi gunakan ini betul dan boleh digunakan untuk mengira kos projek yang mempunyai pelbagai faktor penentu kos seperti keperluan untuk meninggikan jajaran tersebut atau membina jajaran di bawah tanah atau kos pembayaran pampasan tanah yang berbeza di kawasan laluan trek yang berbeza.

9. Sehingga kini kos bagi trek Sungai Buloh Serdang Putrajaya (SSP) masih belum dimuktamadkan lagi. Berdasarkan kenyataan MRT Corp pada 3 Ogos 2016, anggaran kos untuk trek SSP sepanjang 52.2km adalah di antara RM35 bilion hingga RM40 bilion. Kos ini adalah bagi trek MRT yang akan memberi khidmat kepada hampir 2 juta penduduk di sepanjang Damansara Damai, Jalan Ipoh, Kampung Baru, KLCC, Tun Razak Exchange, Kuchai Lama, Seri Kembangan dan Cyberjaya.

10. Cara pengiraan kos projek MRT yang dilakukan Rafizi ini bukan sahaja salah tapi amat melucukan..."

Sumber  : Tun Faisal Ismail

DS Najib sudah ada saman yang masih dalam mahkamah terhadap Rafizi tentang isu cincin DS Rosmah - dimana alasan yang diberi oleh Rafizi kepada mahkamah ialah dia hanya bergurau sahaja. Kes ini belum selesai pun.

Lebih-lebih lagi, setelah kalah 5 kes saman berturut-turut di mahkamah, Rafizi masih menunggu kes saman yang lain untuk BAFIA, LTAT, Tabung Haji dan saman DS Najib.

Adakah Rafizi masih ada ruang lapang untuk disaman lagi?


Show Comments: OR

0 comments:

Catat Ulasan

Jasper Roberts - Blog

 
REPLACE-WITH-FACEBOOK WIDGET-CODE-HERE