-->

Suara Melayu Baru

Breaking News
Loading...

Isnin, 8 Februari 2016

[DEDAH] PANAS!!! Strategi Terakhir Tun M... Hancurkan UMNO Untuk Jatuhkan Najib... Seperti Yg Berlaku Tahun 1988... #SahabatSMB

HANCURKAN UMNO, UNTUK JATUHKAN NAJIB... ITU SAHAJA STRATEGI YG TINGGAL... IA BERJAYA PADA TAHUN 1988, ADAKAH KALI INI TUN M AKAN BERJAYA SEKALI LAGI???


Apa yg dikatakan oleh Raja Petra mmg ada benarnya... Tun M sudah menggunakan hampir kesemua peluru yg ada... namun, tidak ada satu pun yg berjaya melukakan Najib, jauh sekali menyebabkn Najib rebah... malah Tun M juga sudah menerjah maruah keluarga Najib, yg akhirnya Tun M sendiri terpaksa membayar harga yg tinggi apabila anak keduanya, Mukhriz menjadi mangsa ketaksuban politik bapanya...

Adakah Tun M akan berhenti? Tidak nampak tanda2 Tun M akan memperlahankan rentak serangannya terhadap Najib... malah, sudah timbul ura2 mengatakan bahawa Tun M bersama anaknya Mukhriz dan bekas TPM mula merangka utk membentuk satu parti baru... atau mungkin juga utk membentuk satu pakatan baru di dalam UMNO bagi melemahkan struktur Najib...

Sebelum tu, apa kata kita ikuti dulu tulisan Raja Petra yg dipetik dari Malaysia Today dan telah dialih bahasa... memang menarik utk diambil kira dlm perhitungan politik Tun M-Najib...


"Menurut Raja Petra Kamarudin lagi kira-kira 30 tahun yang lalu, selepas hanya enam tahun memegang jawatan, Tun Dr Mahathir Mohamad menghadapi cabaran terbesar dalam kerjaya politiknya, lebih teruk daripada yang dihadapinya 17 tahun sebelum itu.


Dr Mahathir tahu dia tidak akan mampu menghadapi cabaran kepimpinan beliau kerana beliau tidak mempunyai sokongan majoriti daripada partinya sendiri. Jika dibiarkan maka Dr Mahathir telah digulingkan. Jadi beliau membunuh Umno supaya boleh menghilangkan mereka yang menentang beliau di dalam Umno yang menentang beliau.

Apabila Dr Mahathir mahu menggulingkan Tun Abdullah Ahmad Badawi dia cuba strategi lain. Kali ini beliau meletakkan jawatan dari Umno kerana dia tidak lagi dapat mengawal atau membunuh Umno, dengan harapan ianya akan mencetuskan penghijrahan. Malangnya, hanya satu orang menyertai beliau keluar dari Umno.

Jadi sekarang Dr Mahathir perlu mencari strategi baru untuk menggulingkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak. Dan dia perlu mengenakan tekanan kepada Najib untuk membuatkan dia meletakkan jawatan (cara dia menekan tiga Menteri Perdana lain sebelum ini meletak jawatan). Dr Mahathir berharap jika Najib tidak lagi boleh menerima tekanan (seperti Menteri Perdana lain sebelum ini), maka Najib akan meletakkan jawatan.

Justeru itu, Dr Mahathir menyerang apa yang dianggap adalah perkara-perkara yang berada dekat di hati Najib dan yang dia paling hargai. Dan ia adalah kebanggaan Najib dalam nama keluarganya dan warisan Tun Razak Hussein. Jika Dr Mahathir boleh menyeret nama keluarga Razak dengan memalitkan lumpur maka kemungkinan besar Najib akan berputus asa dan berhenti.

Tetapi apa yang Dr Mahathir tidak mengambil kira ialah keazaman Najib. Sebelum ini semua Perdana Menteri lain lebih rela melepaskan jawatan daripada memanjangkan perjuangan. Seperti apa yang Sun Tzu katakan, “Apa yang penting dalam peperangan adalah kemenangan, bukannya memanjangkan operasi.” Jadi, sama seperti semua Perdana Menteri yang lain sebelum ini, Najib hanya akan meletakkan jawatan daripada terus berjuang.


Dan ini adalah salah langkah Dr Mahathir. Beliau abaikan doktrin Sun Tzu yang lain: iaitu mengenali musuh anda. Dr Mahathir tidak benar-benar kenal siapa Najib seperti yang dia fikirkan. Dan satu perkara yang Dr Mahathir tidak tahu adalah bahawa Najib bukan seorang yang mengalah (ia satu ‘kesalahan’ orang Bugis).

Jadi Dr Mahathir menggunakan strategi yang paling tinggi dalam perang: menyerang apa yang musuh kamu paling menghargai. Tetapi ini juga strategi yang paling berbahaya kerana anda kini meningkatkan perjuangan ke tahap di luar kotak politik. Dengan menggunakan strategi ini, anda perlu memastikan anda menang dan bukan mencederakan musuh semata-mata.

Dan sebab anda perlu untuk menang apabila menggunakan strategi yang paling tinggi dan paling berbahaya ini adalah kerana jika anda tidak menang maka anda akan perlu bersedia untuk menghadapi musuh yang paling marah dan tidak lagi mempunyai sebarang ketakutan dan akan bertindak balas dalam apa juga bentuk.

Ia hampir sama seperti ugutan. perasaan takut untuk terdedah. Jadi, anda mengawal seseorang melalui ketakutan. Walau bagaimanapun, apabila terdedah, faktor ketakutan itu tidak ada lagi dan tidak ada lagi apa-apa nilai untuk di ugut.

Dr Mahathir cuba guna pendekatan ugutan. Beliau mengatakan hendak mendedahkan Najib jika dia enggan meletak jawatan. Tetapi dalam memeras ugut anda memerlukan rahsia sebenar. Faktor ketakutan adalah dalam kebenaran didedahkan. Dalam kes Najib, bagaimanapun, Dr Mahathir menggunakan skandal palsu dan dakwaan palsu.

Pendek kata, Dr Mahathir mula memanipulasikan persepsi dan bukan kebenaran. Dan kebanyakan orang cukup naif untuk menerima persepsi sebagai kebenaran. Jika tidak kita tidak akan mempunyai 80% daripada dunia percaya dalam beberapa agama yang lain, yang kebanyakannya tahyul dan cerita rakyat yang tidak berasas.Dr Mahathir bermain dengan api peringkat tinggi, yang kebanyakan orang akan mengelakkan seperti wabak.  Niccolรฒ di Bernardo dei Machiavelli akan memberitahu anda bahawa anda tidak perlu mengambil segala-galanya dari musuh anda melainkan anda juga membunuh musuh tersebut. Jika tidak, anda perlu tidur dengan sebelah mata terbuka.

Dr Mahathir secara terbuka dan berulang kali menuduh Najib sebagai seorang pengecut, seorang pembunuh, rasuah, tidak amanah, hina, dan sebagainya. Satu-satunya perkara Dr Mahathir tidak katakan bahawa Najib adalah anak haram daripada Tun Razak yang bapanya sebenar tidak diketahui. Jika Dr Mahathir yang melakukannya maka dia kemungkinan besar akan mendapat keris Bugis dalam perutnya.

Dalam budaya Bugis kita mempunyai satu peraturan penting. Anda boleh mengambil kuasa, harta dan kedudukan seorang lelaki, tetapi tidak pernah menyentuh kehormatan, maruah dan keturunan. Bagi Bugis, antara kehilangan kehormatan dan nyawa, beliau akan memilih kehilangan nyawanya. Dan, kepada Bugis, jika anda menyentuh mana-mana anggota keluarganya, ada terpaksa membayar harga yang tinggi.

Apabila Dr Mahathir menghina Najib semasa ‘Nothing To Hide’ dialog pada Jun tahun lepas – yang sepatutnya menjadi perjumpaan tertutup anjuran Persatuan Sukarelawan Peguam Malaysia (SukaGuam) – Dr Mahathir memperlakukan ia di luar kotak politik.

Kemudian Dr Mahathir menyerang keluarga Najib – isteri dan anak-anaknya – dan berkata pelbagai perkara jahat tentang mereka. Yang membawa kepada tahap yang mana orang Melayu akan panggil ‘Tiada Maaf Bagi mu’.


Isyarat Najib mengatakan bahawa “going to be no quarters given and none asked” semasa perhimpunan Umno pada Disember tahun lepas, yang kami telah tulis mengenainya. Setakat yang Najib pastikan, hanya seorang yang berjaya dalam perjuangan ini – yang seorang lagi akan masuk keranda. Dan Najib akan memastikan bahawa yang di dalam keranda itu bukan dia.

Dr Mahathir menyerang Najib di mana ia paling menyakitkan. Jadi kini adalah masa untuk Najib untuk membalas serangan Dr Mahathir yang mana ia paling menyakitkan juga. Dan apa yang Dr Mahathir sayang adalah anak-anaknya.

Jadi Mukhriz adalah anak pertama yang dikorbankan atas dasar balas dendam. Dan jika Dr Mahathir terus dan tidak berhenti maka seorang lagi anak beliau akan dikorbankan juga. Satu demi satu anak Dr Mahathir akan jadi mangsa untuk membayar dosa-dosa bapa mereka.

Dr Mahathir yang meletakkan peraturan-peraturan di mana ahli keluarga adalah “collateral damage”. Jadi sekarang semua anaknya dijadikan cagaran juga. Dr Mahathir boleh cuba untuk menyelamatkan keluarganya dengan berdiam diri. Atau dia boleh terus menyerang Najib dan melihat kehancuran keluarganya sepanjang jalan.

Bola berada di gelanggang Dr Mahathir. Walaupun Najib kesian anak Dr Mahathir namun masih terdapat beberapa caj jenayah fitnah yang boleh dibawa terhadap orang tua itu, yang Peguam Negara boleh failkan dengan cukup mudah kerana semua kenyataan yang dibuat oleh Dr Mahathir di rekodkan secara awam.

Najib sebagai Perdana Menteri, tidak boleh dilihat sebagai tergesa-gesa. Beliau cuma perlu lakukan Taichi dan membiarkan Dr Mahathir untuk membuat semua gerakkan dan kemudian menggunakan langkah-langkah ini untuk menyerang kembali.

Najib telah pasang beberapa perangkap. Ia terpulang kepada Dr Mahathir sama ada beliau mahu mengelakkan perangkap tersebut atau berjalan masuk ke dalamnya. Atau mungkin anak Dr Mahathir berjalan ke dalam perangkap tersebut. Dan saya mempunyai firasat yang besar bahawa Najib masih belum selesai perhitungan dengan Dr Mahathir dan keluarganya.

Jadi pastikan mereka yang dalam ANC(Kempen Anti-Najib) diberi amaran – kerana ketika bom jatuh ramai yang akan jadi cagaran. Oleh itu, selamatkan diri sebelum bom mula jatuh melainkan anda, juga, mempunyai “death wish”.Sudah tentu, Dr Mahathir sentiasa boleh melakukan apa yang dia pandai dengan terbaik – membunuh Umno untuk menjatuhkan Njib dan membenarkan DAP yang nenerajui Pakatan Harapan untuk mengambil alih. Lagipun, Dr Mahathir sudah jadi de facto Leader kepada Pembangkang.By Raja Petra Kamaruddin
Show Comments: OR

0 comments:

Catat Ulasan

Jasper Roberts - Blog

 
REPLACE-WITH-FACEBOOK WIDGET-CODE-HERE