-->

Suara Melayu Baru

Breaking News
Loading...

Khamis, 31 Disember 2015

[DEDAH] PANAS!!! Surat Arahan EPU Kepada MAHB Didedah... Tambang ERL Boleh Mencecah RM135.00 Menjelang 2027... #SahabatSMB

LAGI ISI DOKUMEN PERJANJIAN ERL DIDEDAHKAN!!!


Dalam posting yg terdahulu, telah aku ceritakan penglibatan salah seorang kaum kerabat Tun M yg mewakili Tabung Haji bersama dgn Pengerusi YTL membentuk satu konsesi bagi menguruskan salah satu projek mega ketika era pentadbiran Tun Mahathir iaitu Projek Express Rail Link (ERL) And Commuter Rail Service...




Manakala dalam posting berikut, aku telah berkongsi satu surat arahan daripada Jabatan Perdana Menteri melalui Unit Perancang Ekonomi (EPU) kepada pihak Malaysia Airport Berhad (MAHB) dan satu salinan kepada pihak ERL Sdn Bhd... Surat yg bertarikh 21 Ogos 1997 ditandatangani oleh Tan Sri Dato' Seri Abul Hassan Bin Sulaiman yg ketika itu merupakan Ketua Pengarah EPU...





Berdasarkan dokumen perjanjian yg didedahkan, jelas sekali menunjukkan segala permasalahan yg berlaku hari ini seolah telah dirancang... pihak kerajaan pimpinan Tun M pada ketika itu sudah sedia maklum kesan yg akan terpaksa dipikul oleh kjaan akan datang... dan Tun M juga pasti tahu bahawa segala masalah yg timbul itu akhirnya akan berbalik kpd rakyat...

Melihat kpd perjanjian yg telah dipersetujui oleh kedua-dua pihak, iaitu kjaan pimpinan Tun M dan pihak konsesi, berdasarkan peratusan kadar kenaikan tambang yg dibenarkan iaitu 10% setiap 5 tahun, menjelang tahun hadapan iaitu 2016, kadar tambang dari KLIA ialah RM55.00, spt yg telah kjaan umumkn... hal ini sudah diketahui dr awal lg oleh Tun M...


Dan menjelang tahun 2027, iaitu 5 tahun sebelum perjanjian konsesi ini tamat, tambangnya bakal meningkat hingga RM135.00!!! Dan sekali lagi, Tun M sudah pun sedia maklum akan hal ini sejak dari awal lagi...


Sebagai seorang pemimpin yg hebat, yg disanjung tinggi oleh segenap lapisan masyarakat, adalah sangat tidak wajar bg Tun M selaku pemimpin yg berkuasa ketika itu membiarkan perjanjian menjerat tengkuk seperti ini dimeterai... adakah alasannya sama spt yg Tun berikan ketika isi tol PLUS dibangkitkan?

Tak tahu lah apa yg bermain di fikiran Tun ketika menerima perjanjian ERL ini dengan pihak konsesi, yg juga merupakan 'orang kuat' Tun... lebih malang, hari ini, Tun seolah cuba mencari helah untuk meletakkan semua kesalahan di bahu kjaan pimpinan Najib...


Sebenarnya, bukan Melayu yg mudah lupa... tapi Tun lah yg sudah lupa... Tun tergamak mempergunakan ketaatan org Melayu terhadap pemimpin demi kepentingan temolok Tun... semoga Allah membuka pintu hati Tun M dan mengampunkan setiap dosa Tun M dan seluruh umat mukmin...
_______________________________

Ikuti kami di :
Group (Closed) FB Suara Melayu Baru:
https://m.facebook.com/groups/1613630075581464?ref=bookmarks

Group (Public) FB United State of Malaysia
https://m.facebook.com/groups/577472732401903?ref=bookmarks

Page Suara Melayu Baru :
https://m.facebook.com/suaramelayubaru/?ref=bookmarks

Page United State of Malaysia :
https://m.facebook.com/United-State-Of-Malaysia-757420651056480/?ref=bookmarks

http://suaramelayubaru.blogspot.com

http://www.twitter.com/padiyappa

KLIK LINK DI BAWAH dan langgan (subscribe) akaun
 Mamu Karapoley SMB :
https://m.youtube.com/channel/UCFaJI81_gyfHSXFi7PtZOHw

Sebarang info boleh dikongsi di :
Talian Whatapps : +60194797995
Email : suaramelayubaru@gmail.com


By Padiyappa

Sabtu, 26 Disember 2015

[ANALISIS ISU] COUNCIL OF ELDERS... Perlukah Wujud 'Tangan Ghaib' Di Dalam Sebuah Kerajaan Yang Mengamalkan Demokrasi Berparlimen??? #sahabatSMB

PERLUKAH 'COUNCIL OF ELDERS' DI DALAM KERAJAAN YANG MENGAMALKAN SISTEM DEMOKRASI???

Tidak dapat dinafikan, salah satu sebab kenapa Tun M berasa dukacita dan marah kepada kepimpinan Najib adalah kerana Najib, sebagai Perdana Menteri Malaysia dan Presiden UMNO telah menolak cadangan penubuhan sebuah jawatankuasa khas yg dikenali sebagai 'Council Of Elders'... persoalannya adakah wajar jawatankuasa ini dibentuk di bawah kerajaan, apatah lagi Malaysia merupakan sebuah negara yg mempraktikkan amalan demokrasi dlm memilih kerajaan?


Council Of Elders (COE) merupakan sebuah jawatankuasa yang dicadangkan bertujuan untuk menasihati atau memberi cadangan kepada pihak kerajaan sebelum mahu memperkenalkan sesuatu dasar, atau apa jua hal yg berkaitan dengan kepentingan dan pentadbiran negara... ia dianggotai oleh individu2 yg mungkin berpengalaman dan berpengetahuan dalam bidang tertentu yg mana mereka ini mungkin sudah bersara, sudah tamat perkhidmatan atau juga mungkin dari kalangan yg gagal mendapat tempat dlm barisan kepimpinan kerajaan...

Sebenarnya, terpulang kpd Tun M, mahupun siapa saja yg ingin menubuhkan apa2 jenis jawatankuasa sekalipun, tetapi sebagai sebuah badan non-goverment organisation (NGO), bukan sebagai sebuah jawatankuasa di dalam kjaan seperti yg diingini oleh Tun M...

Seperti yg kita ketahui, badan tertinggi yg menentukan samada satu2 dasar kjaan boleh dilaksana atau tidak adalah institusi parlimen... keputusan dari parlimen kemudiannya akan diendors atau disahkan oleh Majlis Raja2 yg diketuai oleh DYMM Yang Di Pertuan Agong... dasar yg telah diluluskan kemudiannya akan diperturunkan kepada barisan kabinet melalui kementerian masing2 untuk peringkat pelaksanaan...

Jadi, di mana letaknya peranan COE jika ia dibentuk di bawah kjaan? Adakah COE berhak menasihati sesuatu dasar yg sudah diterima di peringkat parlimen? Atau boleh mengubah keputusan yg telah dibuat oleh pihak istana? Atau lebih awal lagi, menentukan cadangan sesuatu dasar sebelum dibawa ke peringkat parlimen?


Jika begitu, apa gunanya ada kerajaan, ada Perdana Menteri, ada barisan menteri kabinet, jika di dalamnya wujud pula satu lagi entiti yg mempunyai kuasa mengatur dan menentukan hala tuju kerajaan... ia berbeza dgn jawatankuasa2 lain yg telah diwujudkan oleh kjaan spt EPU, PEMANDU, atau mana2 jawatankuasa adhoc yg dibentuk bg menyelesaikan sesuatu perkara secara khusus... ke semua jawankuasa ini dibentuk hasil persetujuan PM serta barisan kabinet dan mendapat perkenan Majlis Raja2... malah jawatankuasa2 ini juga mempunyai bidang kuasa yg terhad, yg mana mereka sekadar boleh membentangkan kertas cadangan manakala keputusan ditentukan oleh barisan kabinet sebelum dibawa ke Parlimen... ini bermakna barisan kabinet berhak utk menerima atau menolak cadangan drpd jawatankuasa ini...

Bagaimana pula halnya dengan peranan COE? Adakah wujud apa2 pengkhususan utk jawatankuasa ini? Adakah COE ini bertindak sbg pencadang, atau, pihak yg menentukan samada cadangan diterima atau ditolak? Bagaimana pula halnya jika cadangan yg diberikan oleh COE ini ditolak oleh barisan kabinet mahupun oleh PM?

Jelas sekali cadangan mewujudkan Council Of Elders ini sebenarnya bermotifkan politik, kuasa dan kepentingan... jika ia dibentuk di bawah kerajaan, secara tak langsung mereka lah yg akan menentukan dasar dan halatuju kerajaan, bukan lagi kerajaan pimpinan Perdana Menteri yg telah dipilih oleh rakyat secara demokrasi...


Jika benar ingin menawarkan kebaikan dan manfaat kepada rakyat, kerajaan dan negara, elok saja jawatankuasa ini dibentuk sbg sebuah NGO... mereka bebas mencadang mahupun membantah apa jua dasar kjaan, dan akhirnya terpulang kpd kjaan utk menerima atau menolak pandangan mereka... seperti juga NGO2 lain yg ada hari ini...

Tapi, jika mmg bermatlamat untuk melindungi dasar berkepentingan... memastikan kuasa monopoli kekal dlm genggaman... mmg inilah tujuan untuk mewujudkan Council Of Elders sbg sebuah jawatankuasa di dlm kjaan...

Isnin, 21 Disember 2015

Video [DEDAH] PANAS!!! Lagi Kejadian Gaduh Akibat Tipu Jual Beli HP Yg Sempat Dirakam... Sapa Yg Terbaring Tu? #SahabatSMB

Lagi kejadian pergaduhan ala rusuhan berlaku berpunca susulan beberapa kejadian penipuan dalam urusan jual beli telefon bimbit (Hp)... kali ini berlaku di salah sebuah kompleks pasaraya terkenal iaitu di Kompleks Kota Raya...


Sekumpulan lelaki dikatakan secara tiba-tiba masuk ke kompleks tersebut lalu menyerbu kedai yg dikatakan terlibat dalam kejadian mengurung pelanggan berbangsa Melayu, baru-baru ini... 8 orang pekedai dipercayai telah bersikap biadap hingga membangkitkan kemarahan sekumpulan lelaki terbabit... akibatnya, 2 orang dilaporkan cedera...


Sementara itu, menurut Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), mereka baru sahaja selesai membuat satu sidang akhbar sebaik sahaja urusan pembayaran ganti rugi dibuat di kedai berkenaan... selepas mereka beredar dari situ, mungkin disebabkan rasa tidak puas hati, beberapa lelaki telah bertindak di luar batasan... pihak PPIM menafikan kumpulan lelaki yg menyerang daripada kalangan ahli2 persatuan...


By Padiyappa

Jumaat, 18 Disember 2015

[BONGKAR] PANAS!!! Tun M Cuba Tipu Najib RM3Bil Atas Alasan RnD, Walhal Untuk Bail Out Proton... Surat Ini Dedah Segalanya... #SahabatSMB

"Nasihat saya pada Tun, tengoklah Proton. Janganlah buang masa dengan Khairuddin, Anina, Amidah dan kawan-kawan Tun lain yang asik nak berpolitik sahaja! Buat malu je bangsa Melayu dengan Jepun-jepun dekat Perodua tu. Kalau perlu RM3billion nak bayar hutang, cakap lah terus terang dekat kerajaan, mana tahu mereka boleh bantu beri pinjam. Jangan berselidung disebalik alasan RnD, memang tak munasabah."

Ariff Abd. Md  

YABhg Tun Dr Mahathir Mohamad,
Asalamualaikum wbt Tun. Saya mendoakan agar Tun sentiasa diberikan kesihatan dan hidayah oleh Allah SWT. Pada mulanya, saya ingin menulis surat ini di dalam Bahasa Inggeris, tetapi biarlah saya meneruskan tulisan dengan bahasa ibunda kita agar ramai dapat membaca dan memahami surat ini.

YABhg Tun, sejak kebelakangan ini saya lihat Tun sangat aktif berada di pentas politik untuk mendesak DS Najib meletakkan jawatan. Tun menghabiskan banyak masa menghadiri forum, bual bicara, program dan perjumpaan tertutup untuk meluahkan ketidakpuasan hati Tun mengenai pengurusan kerajaan dibawah pimpinan DS Najib. Sudah tentu, topik 1MDB merupakan topik yang paling utama dalam setiap ucapan Tun.
Tetapi disebalik semua ini, adakah Tun sedar bahawa Tun merupakan pengerusi Proton dan Proton sedang menghadapi masalah yang sangat besar. Saya tidak menulis surat ini berdasarkan kata-kata orang atau cakap-cakap pasar, tetapi sebagai salah seorang vendor Proton.
Kami tahu Proton sedang mengalami masalah yang sangat besar kerana Proton sudah mula tidak membayar kami. Proton sedang cuba membuat satu solusi bodoh dengan menawarkan kereta-kereta yang tidak terjual sebagai ‘contra’ bayaran untuk kami. Adakah Proton sedar bahawa kami ini bukan salesman kereta tetapi kilang komponen kereta.
Selain 6000 pekerja Proton, terdapat beratus vendor Tier 1, 2 dan 3 dan puluhan ribu pekerja yang bekerja dengan syarikat-syarikat vendor ini. Masalah 1MDB (yang dilihat kini mempunyai jalan penyelesaian selepas penjualan Edra) tidak akan membuatkan puluhan ribu rakyat tiba-tiba hilang pekerjaan serta merta. Tetapi masalah Proton akan mengakibatkan jutaan ringgit kerugian pada usahawan bumiputera dan puluhan ribu pekerja hilang punca pendapatan dalam masa 2-3 bulan sahaja lagi. Tun perlu ingat, operator-operator kilang ini datang dari keluarga susah dengan pendapatan RM900 sebulan sahaja!
Saya mohon pada Tun, janganlah dibazirkan masa Tun sendiri dan orang Melayu dengan politik. Pilihanraya lambat lagi, pemilihan UMNO pun lambat lagi, kalau Tun ceramah hari-hari pun DS Najib tak akan letak jawatan. Lebih baik Tun ambil berat masalah Proton yang sedang nazak, lebih nazak daripada 1MDB.
Terlalu banyak kesilapan yang dibuat oleh Proton, sebelum dan selepas Tun jadi Pengerusi. Kami lihat sejak Tun jadi Pengerusi keadaan lebih teruk. Jangan disalahkan kerajaan kerana tidak memberi bantuan RM3billion kepada Proton untuk R&D. Itu adalah alasan bodoh bagi kami, kerana kami tahu setakat mana kemampuan Proton untuk menggunakan wang RM3billion itu sebaiknya untuk R&D setaraf pengeluar kereta asing. Kalau ‘drawing simple part’ pun boleh bertukar-tukar sampai berkali-kali dan akhirnya technician saya yang cuma lulusan SPM pun lebih bijak dari engineer Proton.

Sekarang ini Proton sedang kelam kabut dengan development Persona R, Saga R dan Perdana Baru. Kerja Proton memang kelam kabut, suka buat kerja saat-saat akhir dan suka tukar keputusan. Nak mass production untuk Persona bulan 1, sampai hari ini banyak keputusan belum diselesaikan. Saga R mass production bulan 4 tetapi design part pun belum confirm! Kalau Perodua, tahun depan nak mass production, tahun lepas sudah selesai semuanya.
Bercakap pasal Perdana pula, saya tak tahulah ini ego Tun atau ego Proton nak buat Perdana baru. Adakah Tun atau Proton terlalu naif untuk fikir bahawa Perdana tersebut tidak akan dapat dijual? Sedangkan model Preve dan Suprima yang kononya bakal mencecah jualan ribuan unit sebulan sekarang cuma terjual 100-200 unit sahaja. Bagaimana Perodua boleh menjual Myvi (6000 unit sebulan), Alza (3000 unit sebulan), Axia (12,000 unit sebulan)? Jawapanya mudah, ianya mampu milik! Jika harga Proton sudah cecah hampir RM70-80k, orang Malaysia sudah tentu lebih berminat beli kereta import seperti honda atau toyota walaupun 2nd hand.
Padanlah sampai sekarang pun ramai vendor menolak untuk mengambil kontrak Perdana. Berapa juta Proton habiskan untuk beri kepada syarikat Dream Edge untuk reka Perdana baru? Kenapa tidak guna duit itu untuk beri kepada R&D Proton untuk develop kereta yang mampu milik seperti Perodua. Nanti kalau Perdana tak dapat jual, Tun akan paksa kerajaan beli, kalau kerajaan tak beli (sebab baru ganti perdana lama dengan perdana kahwin honda), Tun akan marah DS Najib lagi.
Eloklah Tun luangkan masa untuk Proton. Lihatlah bagaimana pengurusan Perodua baik daripada pihak Malaysia dan juga pihak Daihatsu. 2-3 orang Jepun di Perodua lebih cekap daripada 2-3 ratus pekerja di Proton. Lawatan Tun ke Perodua pun menjadi bahan ketawa kepada mereka semua. Tun tidak harus menyalahkan kerajaan sikit pun atas kegagalan Proton, kerana Perodua juga syarikat Malaysia tetapi mampu bersaing dan mampu maju tanpa bantuan kerajaan.
Lihatlah pada pengurusan Proton, mereka tidak kompeten, tidak cekap dan ada yang tidak amanah. Tun fikirlah bagaimana Perodua boleh memperolehi harga komponen dengan lebih murah, tetapi komponen yang sama bila ke Proton menjadi lebih mahal. Makna, banyak ketirisan terjadi dalam Proton. Saya akan menceritakan ketirisan-ketirisan ini dalam surat saya yang kedua, bagaimana ada beberapa orang dari pihak pengurusan dan pembelian Proton yang tidak amanah.
Kalau bab berlagak dan bodoh sombong bila datang ke tempat vendor, serahlah pada Proton. Memang berlagaknya nombor 1, mengalahkan Perodua, Honda, Volkswagen dan lain-lain OEM yang volumenya jauh lebih tinggi dari Proton dan paling penting, mereka semua bayar supplier!
Jika Proton tidak berubah dalam masa terdekat ini, mungkin vendor-vendor akan sepakat untuk memberhentikan supply kepada Proton. Production line Proton akan terhenti dan Proton tidak akan ada kereta untuk dikeluar dan dijualkan. Jangan salahkan kami, kerana hutang Proton kepada kami vendor-vendor bumiputera ini dah cecah ratusan juta! Banyak lagi cerita buruk Proton yang kami dengar dan kami tahu. Ada yang kata Proton membayar sewa tanah bernilai jutaan ringgit sebulan pada ahli keluarga Tun. Benar atau tidak, itu kami tak kisah jika Proton mampu menjalankan perniagaan dengan baik.


Kami merupakan antara usahawan yang paling cekal di Malaysia. Saya mempuyai beberapa syarikat lain yang menceburi bidang construction, trading, development dan macam-macam lagi. Tetapi bidang automotive manufacturing ini adalah yang paling mencabar kerana memerlukan sistem, kualiti, ketepatan masa dan pengurusan yang sangat cekap seperti syarikat Jepun.
Kepada mereka yang tidak mempercayakan surat ini, boleh pergi mana-mana kilang pembuatan komponen automotif dan tanya, ‘Bagaimana Proton?’. Anda akan dengar caci, maki, kutuk, kisah teraniya, ditipu dan macam-macam lagi. Jika tanya, ‘Bagaimana Perodua?’ anda akan dapat jawapan ‘sangat mencabar, tetapi payment tak pernah lambat, volume sentiasa tinggi’. Walaupun berurusan dengan Perodua lebih memeningkan kepala kerana terpaksa mengikut standard yang tinggi yang diletakkan oleh Jepun dari Daihatsu, ianya lebih berbaloi. Jepun Daihatsu akan datang ‘spot check’ kilang kami secara mengejut pada jam 7.30 pagi untuk memastikan operasi kami sentiasa dalam keadaan yang memuaskan!
Nasihat saya pada Tun, tengoklah Proton. Janganlah buang masa dengan Khairuddin, Anina, Amidah dan kawan-kawan Tun lain yang asik nak berpolitik sahaja! Buat malu je bangsa Melayu dengan Jepun-jepun dekat Perodua tu. Kalau perlu RM3billion nak bayar hutang, cakap lah terus terang dekat kerajaan, mana tahu mereka boleh bantu beri pinjam. Jangan berselidung disebalik alasan R&D, memang tak munasabah.

Ariff Abd. Md
Tier 1 and 2 Automotive Supplier,
ISO TS 16949 & MS ISO 9001:2008 Certified Company
Specialise in High Precision Parts

SUMBER...KLIK SINI...


By Padiyappa

Selasa, 15 Disember 2015

[ANALISIS ISU] Apa Yang Kita Nikmati Di Malaysia Adalah Yang Terbaik Di Dunia... Ini Faktanya... #SahabatSMB

Manusia sering terlupa dgn apa yg dia dah pegang di tangan, sebab, dia dok nampak hak orang lain lagi lebih menarik minat dan mengiurkan... dia nak juga sepertimana org lain, tanpa dia sendiri nilai samada apa yg dia inginkan itu, bersesuaian atau tidak dengan apa yg sebenar-benar dia perlukan...


Lebih malang, kerana terlalu mahukan spt org lain, sanggup melepaskn segala yg ada dlm genggaman... akhirnya sendiri menyesal gara2 yg dikejar tak dapat, yg dikendong berciciran...

Takpe lah... tak payah bermukadimah... aku kongsikan 10 fakta menarik yg korang perlu tahu berhubung benda yg korang nakkan juga, sepertimana yg dimiliki oleh org lain... 

1. Pendidikan percuma seperti di Norway - tetapi Norway mempunyai 25% GST.

2. Tidak ada GST seperti di Hong Kong - tetapi Hong Kong adalah antara negara yang mempunyai ketidaksamarataan pendapatan yang paling tinggi di dunia dengan bacaan indeks Gini 0.537 berbanding dengan bacaan indeks Gini Malaysia iaitu 0.431 pada tahun 2012 (merosot daripada 0.441 pada tahun 2009)


3. Kesamarataan pendapatan yg baik seperti Denmark dengan bacaan indeks Gini 0.21 - tetapi Denmark adalah antara negara yg mempunyai harga petrol tertinggi, 1.50 Euro atau RM 6.32 per liter.

4. Harga petrol terendah di dunia seperti Venezuela - tetapi kadar inflasi Venezuela adalah yg tertinggi di dunia, iaitu 62% setahun

5. Kadar inflasi yg paling rendah di dunia seperti Jepun yg mempunyai kadar inflasi negatif selama bertahun-tahun - tetapi matawang Jepun telah jatuh kira-kira 40% berbanding Ringgit Malaysia semenjak 2 tahun yg lalu.

6. Penukaran kadar yg tinggi seperti Singapura - tetapi Singapura mempunyai harga kereta yg paling tinggi di dunia di mana harga sebuah kereta MyVi mencecah sehingga $87k atau RM225,000 berbanding di Malaysia hanya RM41,000 sahaja


7. Harga kereta serendah di Brunei - tetapi Brunei tidak ada demokrasi

8. Sedemokrasi seperti di India, yang terkenal sebagai negara demokrasi terbesar di dunia - tetapi India mempunyai kadar korupsi yang tinggi berbanding Malaysia

9. Tiada korupsi atau 0 korupsi seperti Finland - namun Finland kini berada di ambang kejatuhan atau "lost decade" dan mengalami nilai pembangunan ekonomi negatif atau 0


10. Pembangunan ekonomi setinggi Myanmar yang sekarang ini sedang meningkat dgn nilai GDP melebihi 7% - namun demikian Myanmar mempunyai byk konflik agama dan bangsa dan mengakibatkan byk kematian.

-Lim Sian See-

Sebab itu tidak ada negara yang paling sempurna di atas muka bumi ini, sekalipun di kalangan negara2 maju... ada perkara mungkin sesuai dilaksana di negara luar, tetapi tidak di Malaysia... begitulah juga sebaliknya...

Tanggungjawab kita sebagai rakyat Malaysia, bersyukur di atas nikmat yg telah Allah kurniakan dan cuba sedaya upaya pertahankan apa yg sudah berada dalam genggaman...


By Padiyappa

Isnin, 14 Disember 2015

[BONGKAR] Wajarkah Wang GST Anda Digunakan Untuk Bayar Pampasan Kepada YTL? Tun M, Apa Tun Dah Buat? #SahabatSMB

Bila cerita hal sebenar, korang kata nak letakkan kesalahan kepada 'orang lama'... bila buat diam jer, dah korang kutuk hamput kerajaan UMNO BN...


Kerajaan pun sebenaqnya bukanlah nak salahkan pemimpin terdahulu sangat, tapi apabila 'orang lama' pun asyik berlagak semacam 'Maha Sempurna', tu yg tak tahan tu...

Sebenaqnya, ada juga hikmah di sebalik kejatuhan ekonomi dunia ni... kerajaan yg turut terkesan secara langsung akibat kejatuhan harga minyak mentah, terpaksa mengenakan langkah berjimat cermat...

Bila dah berlaku mcm ni, rakyat setidak-tidaknya mula ambil tahu senario yg berlaku dlm pentadbiran negara... dulu mungkin rakyat kurang ambil tahu hal negara kerana dihidangkan kehidupan yg selesa...

Bayangkanlah... 14 tahun kerajaan di bawah pentadbiran Pak Lah dan Najib terpaksa membayar 'pampasan buta' kepada syarikat konsesi kerana tidak menaikkan harga tambang, sedangkan mengikut perjanjian yg dimeterai oleh pentadbiran sebelum Pak Lah, syarikat berhak menaikkan kadar tambang setiap 5 tahun atau kerajaan perlu membayar pampasan jika kerajaan tidak kenakan kenaikan harga kepada rakyat...


Kali terakhir tambang ERL dinaikkan adalah pada tahun 2002, sebelum peralihan kuasa kpd Pak Lah... manakala pada 2007 dan 2012, kerajaan terpaksa membayar pampasan kpd tokey konsesi iaitu YTL sebanyak RM2.9bil!!!

Lihat, betapa hebatnya kepimpinan sebelum Pak Lah, walaupun pada ketika itu pendapatan kjaan meningkat, dgn pendapatan hasil minyak saja mencecah RM70bil setahun, namun beliau tetap memilih untuk kenakan kenaikan kpd rakyat...

Berbeza halnya dengan zaman kepimpinan Najib, khususnya menjelang 2016... pendapatan negara hasil drpd minyak dijangka menyusut di bawah paras RM40bil, malah tidak mustahil ia boleh mencecah RM30bil...


Benar, Najib telah selaraskan semula sistem percukaian negara dgn memperkenalkan GST... Tun M tidak perlukan GST, malah beliau langsung tidak peduli hal percukaian ini, hinggakan peniaga mengambil kesempatan merompak hak pendapatan kjaan pun, Tun M tak kisah... kenapa??? RM70bil setahun sudah cukup untuk cover itu semua...

Najib terpaksa menyelidiki satu persatu sumber yg sepatutnya menjadi hak kjaan... sbb itu beliau terpaksa memperkenalkan GST... bg Najib, kenapa perlu dibiarkan para peniaga mengambil kesempatan merompak hasil yg sepatutnya milik kjaan... dgn memperkemaskan sistem percukaian GST, maka peniaga tidak ada ruang lagi utk 'makan kot atas' kerana setiap sen cukai yg dibayar oleh rakyat direkodkan di dalam sistem, malah kjaan juga berupaya menganggar pendapatan setiap peniaga yg berdaftar dan peluang untuk para peniaga ini mengelak drpd membayar cukai pendapatan semakin tipis...

Hasilnya, pendapatan negara hasil drpd GST sahaja, pada tahun 2016 dianggarkan mencecah RM39bil... dan hasil inilah sedikit sebanyak dapat menampung pendapatan kjaan setelah harga minyak dunia susut...


Persoalannya... adakah kita, sebagai sebahagian drpd pembayar GST, sanggup melihat wang kita itu digunakan untuk membayar pampasan kpd YTL? Berapa ramai di kalangan kita merupakan pengguna tetap perkhidmatan ERL???

Jadi, sebab itulah, kjaan perlu naikkan harga tambang ERL kali ini, supaya ia lebih adil kepada rakyat Malaysia yg lain khususnya yg tinggal di luar Kuala Lumpur...


Dan sebab itu jugalah, kjaan terpaksa menerangkan hal sebenarnya kepada rakyat, bukan untuk menyalahkan pemimpin terdahulu, tetapi untuk menerangkan bahawa kjaan sudah sedaya upaya melakukan pelbagai perkara bg mengurangkan bebanan rakyat... cuma, malang bagi beberapa perkara, kerana ia tidak dapat diubah dalam masa terdekat memandangkan kebanyakan penjanjian atau kontrak yg ditandatangani ketika zaman pentadbiran Tun M melibatkan tempoh waktu yang lama, mencecah antara 20 tahun ke 30 tahun... sebarang perubahan pada terma kontrak, melibatkan pembayaran gantirugi atau pilihan lainnya adalah menunggu hingga tamat tempoh kontrak... bagi ERL, dijangka tamat pada 2027...


By Padiyappa

Sabtu, 12 Disember 2015

[DEDAH] PANAS!!! Laporan-Laporan Kewangan Milik 1MDB Bagi Tahun 2010 Hingga 2014 Didedah... Benarkah RM42Bil Hilang Tanpa Jejak??? #SahabatSMB

Rasanya tidak adil apabila memperkatakan isu 1MDB, cuba mempertahankan kredibiliti 1MDB dan ketelusannya, meminta agar rakyat Malaysia khususnya mereka yang mengikuti secara rapat isu berhubung 1MDB... tetapi dalam masa sama aku sendiri gagal mengemukakan fakta bagi mempertahankan pendirian aku berkenaan 1MDB...


Seperti yg telah aku janjikan, kali ini, aku ingin berkongsi pula laporan-laporan kewangan milik 1MDB, bermula tahun 2010 sehinggalah yg terkini iaitu yg berakhir pada 31 Disember 2014... kesemua laporan2 ini sebenarnya telah pun dikongsikan kepada umum oleh pihak 1MDB sebagai bukti bahawa mereka memang bersungguh-sungguh untuk menunjukkan ketelusan dalam pengurusan di samping cuba untuk membersihkan semula imej mereka yg selama ini cuba dicemari oleh banyak pihak...




Dalam posting aku sebelum ini pun, aku sudah pun berkongsi beberapa persoalan yg sering dibangkitkan dan menjadi pertikaian berkenaan dengan 1MDB (KLIK LINK DI BAWAH)...


Sudah tentulah harapan aku agar masyarakat di luar sana dapat menilai dengan adil dan terbuka sebelum menentukan samada tuduhan2 yg selama ini dilemparkan terhadap 1MDB adalah benar ataupun sekadar fitnah yg bertujuan untuk menyerang salah satu aset atau entiti yg banyak menyumbang kepada kerajaan dan negara...



Sebelum ada pihak yg mempertikaikan laporan2 kewangan 1MDB yang akan aku kongsikan ini, aku ingin menegaskan bahawa laporan2 kewangan yg aku kemukakan ini telah disemak, diaudit dengan terperinci dan disahkan kebenarannya oleh beberapa pihak atau auditer yg bertauliah antaranya :

1. Internal Auditer
2. Deloitte
3. KPMG



Jadi sepatutnya tidak timbul lagi isu kebenaran atau kesahihan setiap laporan yg dikemukakan ini...

(Semua doc dlm format PDF)

Berdasarkan laporan2 kewangan yg telah dikongsikan ini, sepatutnya dapat diperhatikan beberapa perkara iaitu :

1. Adakah hutang RM42Bil yg menjadi isu diperoleh sekaligus atau tidak...

2. Kemana perginya RM42Bil ini...

3. Adakah benar hutang RM42Bil ini lenyap...


4. Bagaimana transaksi melibatkan 1MDB dan PetroSaudi...

5. Adakah wujud pengeluaran atau penggunaan wang drpd 1MDB yg diragui, termasuk dipindah ke mana2 akaun lain...


6. Adakah kerajaan Malaysia membiayai modal yg besar kepada 1MDB...

7. Benarkah 1MDB gagal menjelaskan hutang mereka...

8. Dan paling penting, adakah 1MDB merupakan sebuah entiti yg merugikan negara...

Terpulanglah kepada bagaimana untuk menilainya...   


By Mamu Karapoley



Jumaat, 11 Disember 2015

[ISU SEMASA] PANAS!!! 10 Jawapan Tentang 1MDB Yang Sering Jadi Pertikaian... Lubang Fitnah Tersedia, Jika Tak Mahu Baca... #SahabatSMB

10 fakta 'panas' anda perlu tahu tentang 1MDB...

PERTIKAIAN mengenai syarikat pelaburan strategik negara, 1Malaysia Development Berhad (1MDB) bukan sesuatu yang baharu di dalam negara ini.


Malah ia sudah menjadi perbualan biasa hatta di warung-warung kedai kopi. Namun sejauh mana kita mengetahui kebenaran fakta di sebalik isu 1MDB ini.

Buku 1MDB, "Siapa kata tidak dijawab?", keluaran Jabatan Hal Ehwal Khas (Jasa) mungkin ada jawapan untuk anda.
Berikut kami senaraikan 10 soalan dan jawapan berfakta mengenai isu 1MDB:-

1) Adakah 1MDB menerima RM42 bilion daripada kerajaan?

Jawapan: Tidak. 1MDB hanya menerima RM1 juta dalam bentuk ekuiti pada tahun 2009 dan pinjaman jangka masa pendek sebanyak RM950 juta pada Mac 2015 dalam bentuk kredit tersedia.

1MDB tidak dibiayai secara langsung oleh kerajaan dan perlu mencari dana dalam pasaran modal tempatan dan antarabangsa serta melabur menggunakan modal sendiri.
RM42 bilion dana hutang 1MDB adalah di dalam bentuk pinjaman bank, bon dan sukuk. Hanya RM5.8 bilion daripada RM42 bilion dijamin oleh kerajaan dan pelaburan menggunakan wang sendiri bukan dari peruntukan kerajaan.

2) Benarkah dakwaan Tun Dr Mahathir Mohamad bahawa RM42 bilion lesap?

Jawapan: Tidak. Daripada jumlah RM42 bilion dana hutang ini, RM18 bilion telah digunakan untuk pembelian syarikat pengeluar tenaga bebas (IPP), RM1.7 bilion adalah kos pembelian tanah, RM15.4 bilion adalah dana pelaburan, RM5.8 bilion dibelanjakan untuk kos kewangan dan baki sebanyak RM900 juta dalam bentuk tunai. Ini jelas berdasarkan penyata kewangan 1MDB yang diaudit.

3) Benarkah pelaburan dalam usaha sama Petrosaudi satu penipuan?

Jawapan: Tidak benar. Pada 2009, 1MDB dan Petrosaudi telah menjalin usaha sama untuk menggalakan kerjasama ekonomi jangka panjang di antara Malaysia dan Arab Saudi.

Sebagai sebahagian daripada usaha ini, 1MDB membuat pelaburan ke dalam sebuah syarikat usahasama dengan Petrosaudi yang ditubuhkan untuk membuat pelaburan dalam projek-projek yang akan menjana manfaat kewangan dan strategik untuk kedua-dua negara.
Bagaimanapun, disebabkan pelbagai faktor, kedua-dua pihak akhirnya memutuskan untuk tidak meneruskan rancangan itu. Kesan daripada itu, pelaburan 1MDB dalam syarikat usahasama tersebut telah ditukarkan kepada instrumen pendapatan tetap iaitu dalam bentuk nota Murabaha sebanyak AS$1.83 bilion, yang pada dasarnya adalah sebuah pinjaman, dengan kadar faedah tahunan sebanyak 8.75 peratus.Pada tahun 2012, pinjaman ini telah dibayar sepenuhnya dengan jumlah AS$2.318 bilion dalam bentuk dana, di dalam dana yang didaftarkan di Cayman Islands, dengan keuntungan sebanyak AS$488 juta.


4) Benarkah Petrosaudi ditubuhkan pada 2009 dan hanya merupakan syarikat kecil dan meragukan?

Jawapan: Tidak benar. Petrosaudi adalah sebuah syarikat eksplorisasi dan pengeluaran minyak yang ditubuhkan pada tahun 2005 dan mempunyai pejabat di London, United Kingdom: Riyadh, Arab Saudi dan Geneva, Switzerland.
Petrosaudi mempunyai pelbagai projek di Timur Tengah, Amerika Latin, Afrika dan beberapa rantau strategik. Petrosaudi juga memiliki kapal dan melaksana operasi cari gali minyak iaitu, Petrosaudi Saturn, dibina pada 1983 oleh Keppel Fels, Singapura dan Petrosaudi Discover, dibina pada tahun 1977, berkapasiti kasar 5,897 ton dan boleh mencari gali sedalam 20,000 kaki ke dalam paras laut.

5)  Kenapa perlu ada 1MDB sedangkan sudah ada Khazanah Nasional? Tidakkah fungsinya bertindih?

Jawapan: Pada asasnya peranan Khazanah Nasional dan 1MDB tidak bertindih. Khazanah Nasional terlibat dalam pelaburan dan pengurusan aset kerajaan dan perniagaan sedia ada seperti Tenaga Nasional Berhad (TNB), MAS, Plus Expressway dan Telekom.

Sebaliknya 1MDB lebih tertumpu kepada projek 'greenfield' atau pembangunan projek baharu bermula dari peringkat awal. (From Scratch).

6) Benarkah tiada wang sebanyak AS$2.318 bilion di Cayman Islands?

Jawapan: 1MDB menerima unit dana bernilai AS$2.318 bilion dalam sebuah dana yang didaftarkan di Cayman Islands, hasil daripada pelaburan AS$1.83 bilion dengan Petrosaudi, iaitu keuntungan AS$488 juta dalam jangka masa tersebut.

Dana yang didaftarkan di Cayman itu diuruskan oleh Bridge Partners, sebuah syarikat pengurusan dana berpengkalan di Hong Kong. Unit-unit dana ini dimiliki oleh 1MDB melalui anak syarikat milik penuhnya iaitu Brazen Sky, dan dipegang melalui BSI Bank Singapura yang bertindak sebagai penjaga.

Penyata kewangan diaudit 1MDB bertarikh 31 Mac 2014 telah merekodkan nilai AS$2.318 bilion yang merupakan dana yang diperolehi hasil pelaburan dalam Petrosaudi.

Tranche pertama bernilai AS$1.22 bilion unit dana telah ditebus dengan tunai pada tahun 2014 dan wang ini digunakan untuk pembayaran bagi membatalkan saham perniagaan tenaga yang diberikan kepada Aabar, modal kerja dan bayaran faedah. Pada Januari 2015, 1MDB telah mengumumkan bahawa baki AS$1.1 bilion telah ditebus.


7) Benarkah AS$700 juta daripada pelaburan dalam Petrosaudi lesap dan dimasukan ke dalam akaun Good Star milik Jho Low?

Jawapan: Tidak benar, pelaburan AS$1.83 bilion 1MDB dalam sayrikat usahasama dan syarikat milik Petrosaudi dipulangkan kembali sebanyak AS$2.318 bilion, iaitu dengan keuntungan sebanyak AS$488 juta.
Fakta ini boleh dibuktikan melalui semakan ke atas penyata kewangan diaudit 1MDB. Tiada sebarang kehilangan dana kepada Jho Low ataupun mana-mana pihak ketiga lain.

Petrosaudi dalam kenyataan media bertarikh 1 Mac 2015 menyebut semua dana 1MDB yang dilaburkan telah disalurkan ke dalam syarikat subsidiari miliknya dan bukan ke dalam sayrikat milik Jho Low. Sebaik 1MDB keluar daripada usahasama itu, Petrosaudi telah membayar dana pelaburan 1MDB sepenuhnya bersama keuntungan.

8) Apa kaitan Jho Low dengan 1MDB, adakah dia merupakan penasihat 1MDB?

Jawapan: Jho Low tidak pernah dilantik sebagai penasihat 1MDB dan tidak pernah memegang sebarang jawatan dalam 1MDB. Jho Low juga tidak pernah menerima sebarang bayaran daripada 1MDB.
Bagaimanapun memang diketahui umum dan diakui Jho Low bahawa dia pernah memegang jawatan sebagai penasihat di dalam Terengganu Investment Authority (TIA), Jho Low meletak jawatan sebagai penasihat pada bulan Mei 2009 sebelum TIA diambil alih oleh kerajaan pusat pada bulan Julai 2009 dan entiti  baru ditukar nama kepada 1Malaysia Development Berhad (1MDB) pada September 2009.

9) Benarkah 1MDB gagal bayar hutang sebanyak dua kali?

Jawapan: Tidak benar, 1MDB tidak pernah gagal dalam membayar hutangnya, sama ada hutang prinsipal atau faedah digunakan daripada mana-mana hutang.
Pada Februari 2015, 1MDB membayar hutang sebanyak RM2 bilion kepada Konsortium Peminjam tempatan. Pada Jun 2015, 1MDB menyelesaikan hutang berjumlah RM3.6 bilion dari Konsortium Bank luar negara. Dakwaan 1MDB gagal membayar hutang hanya satu dakwaan yang tidak berasas dan tidak mempunyai sebarang bukti.


10) Benarkah 1MDB terpaksa meminjam daripada Ananda Krishnan sebanyak RM2 bilion untuk bayar faedah ?

Jawapan: Tidak benar. 1MDB tidak meminjam daripada Ananda Krishnan, sebaliknya meminjam RM2 bilion seperti yang diatur oleh anak Syarikat Tanjong PLC, untuk membayar pinjaman yang diberikan oleh peminjam tempatan, dan bukan untuk membayar faedah seperti yang didakwa sesetengah pihak.
Berdasarkan perjanjian pada 7 Ogos 2014 diantara Powertek Investment Holdings (PIH) dan Tanjong, Tanjong mempunyai tanggungjawab untuk melanggan ekuiti berjumlah RM2 bilion dalam PIH dimana hasil-hasilnya digunakan untuk pembayaran semula pinjaman RM5.5 bilion yang diuruskan oleh Maybank Investment Bank Berhad dan RHB Investment Bank Berhad. Maka pinjaman yang diatur oleh Tanjong tidak lain dan tidak bukan adalah untuk memenuhi kewajipan berdasarkan perjanjian 7 Ogos.

-Sinar Harian-

Khamis, 10 Disember 2015

[POLITIK] PAU2015... Ucapan Dasar Dan Perasmian Persidangan Agong UMNO 2015 Oleh YAB DS Najib Bin Tun Razak... #SahabatSMB

UCAPAN DASAR SERTA PERASMIAN PERSIDANGAN AGONG UMNO KE-69 BAGI TAHUN 2015.
Oleh,
Y.A.B DATUK SERI MOHD NAJIB BIN TUN ABDUL RAZAK
Presiden UMNO merangkap Perdana Menteri Malaysia...
BismillahirRahmanirRahim,
Yang Berbahagia Pengerusi Tetap,
Timbalan Pengerusi Tetap,
Timbalan dan Naib-Naib Presiden,
Ketua-Ketua Sayap Parti, Wanita, Pemuda dan Puteri,
Ahli-Ahli Majlis Tertinggi,
Para Perwakilan,
Ketua-Ketua Parti Komponen,
Dif-dif Jemputan, Para Hadirin,
Saudara dan Saudari Sekalian.
MUKADIMAH
Alhamdulillahi Rabbil A’lamin wa biHi nastain.
Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh,
1. Pada pagi ini, 10 haribulan Disember 2015, bersamaan 28 haribulan Safar 1437 Hijriah, sekali lagi Allah-Hu Ta’ala, dengan izinNya telah menghimpunkan kita semua, dalam satu majlis yang dirahmati hendaknya.
2. Seperti yang telah disebutkan oleh Setiausaha Agung parti, saya selaku Presiden, mengalu-alukan sejumlah 2,762 perwakilan, dari 191 Bahagian seluruh negara, bermula di Arau Perlis, membawa ke Lahad Datu, Sabah.
3. Sehubungan itu, mari kita merakamkan ucapan tahniah setingginya kepada Wanita, Pemuda dan Puteri yang telah selamat bersidang dengan jayanya.
4. Kepada Wanita, sepertimana diisytiharkan pada perhimpunan agung 2013, segala susah payah dan pengorbanan kaum Hawa dalam parti bertuah ini,… selamanya akan diangkat,… dan terus dimartabat,… sebagai tulang belakang UMNO.
5. Kepada para Pemuda,… mengambil sempena surah Al-Kahfi,… saya mahukan seangkatan besar yang hebat lagi gagah berani,… selaku waris perjuangan bangsa, rela berbakti, kerna,… pada saudara-saudaralah dipertaruhkan harapan untung nasib keturunan kita.
6. Buat Puteri pula,… dengan seri merah jambunya di sebalik selendang atau dalam kerudung, walau lasak dan gigih berjuang.
7. Semestinya, saudari-saudarilah harapan pertiwi,… kematangan dan kebolehan semua, semakin hari semakin pula, tampak menyerlah.
Saudara dan saudari,
8. Orang menyebut, tiada yang dulu, tiada yang sekarang. Satu lagi kelompok yang merupakan pasukan penyokong tegar kepada parti, waima telahpun meninggalkan medan perjuangan secara rasmi, tetap taat dan setia, mencurah khidmat dan nasihat kepada parti tercinta.
9. Ayuh,… ayuh,… kita sama-sama memberi tepukan penghargaan, tanda terima kasih kepada golongan veteran UMNO.
10. Kepada para pendahulu yang telah pergi lebih awal dan kembali berpulang kepada-Nya, sayugia hanya Allah-Hu Ta’ala yang mampu memberi balasan setimpal, atas segala kebaikan yang telah dilakukan.
11. Serentak itu juga, bagi pihak seluruh pengurusan parti keramat UMNO, kita rafakkan sembah takziah kepada seluruh kerabat DiRaja Kedah dan DiRaja Johor, masing-masing atas kemangkatan almarhum-almarhum, Duli Yang Teramat Mulia, Raja Muda Kedah, Tunku Abdul Malik Ibni Almarhum Sultan Badlishah dan Yang Amat Mulia, Tunku Laksamana Johor, Tunku Abdul Jalil Iskandar Ibni Sultan Ibrahim.
12. Semoga rahmat tercucur di atas roh mereka… Al-Fatihah,…
Saudara dan saudari,
13. Pucuk pangkalnya, setiap daripada kita,… yang berhimpun, di sinilah rumah UMNO. Saya dan saudara saudari semua, bukanlah hanya sekadar bagian daripada UMNO, akan tetapi,… kita adalah UMNO.
14. Kitalah tiang serinya, lantai dan dindingnya, jenang dan jendelanya, atap genting dan atap rumbianya, pasak dan tunjangnya, saling bergabung, lengkap melengkapi, yang akan terus mengibar megah sang saka bangsa, panji keramat kepada parti yang berdaulat ini.
Saudara dan saudari,
15. Kata orang,….. alang-alang mahu berjuang,… walau langit turun menimpa,… meski bumi terbagi dua,… dengan cogankata Bersatu, Bersetia dan Berkhidmat, UMNO ini satu-satunya parti milik kita, pertahankanlah,… pertahankan bersama.
Saudara dan Saudari,
16. Sesungguhnya, secara sedar ataupun tidak, perhimpunan kali ini berbeda dan tidak sama dengan kali kali yang lalu. Dengan kata lain, ekspektasi terhadap perhimpunan ini, luar biasa.
17. Kerana,… ternyata suasana dan kejadian-kejadian yang kita lalui, sejak setahun yang lalu, penuh liku-liku dan cabaran yang melintang.
18. Berpijak di bumi yang nyata, saya tahu daripada 191 bahagian, tidak semuanya seiring pandangan.
19. Apatah lagi pada perhimpunan kali ini, setelah episod-episod tidak terduga telah terjadi, pastinya ada sesetengah yang datang, dengan segala bentuk perasaan dan rasa serta hal-hal yang terbuku di dada.
20. Walau bagaimanapun,… Alhamdulillah,… saya yakin dan percaya, melihat akan rentak dan semangat yang ditampilkan, selama beberapa hari ini, majoritinya masih teguh berikat dengan kepimpinan saya.
21. Justeru, pada minggu-minggu yang lepas, dalam ikhtiar pembikinan naskhah ucapan, selaku presiden bagi kali yang ketujuh ini, saya telah mengadakan pertemuan-pertemuan, dengan pelbagai pihak, khususnya para alim ulama, bagi mendapat pandangan serta nasihat.
22. Ini semua, saya lakukan, oleh sebab pada hemah peribadi dan rakan-rakan, kita,… sedang mendepani detik-detik sukar lagi menduga kesabaran serta juga sifat istiqamah kepimpinan parti.
23. Lalunya, saya dipesan-pesan,… bagi memperingati satu sama lain, antaranya, petikan-petikan dari surah Al-Quraish dan A-li I’mran ayat 160, serta sepotong lagi kalimah-kalimah terakhir, sebagai penutup surah Al-Baqarah.
24. Begitulah,… saya mengajak saudara dan saudari, sama-sama mengucapkan Allahumma Solli Ala Saidina Muhammad wa a’la Ali Saidina Muhammad.
25. Mudah-mudahan, terurai segala simpulan, terhapus semua kesusahan, tertunai seluruh hajat yang didamba dan tercapai segala hasrat yang diinginkan,… Insya-Allah.
Saudara dan saudari,
26. Merujuk apa yang saya nyatakan itu, dalam maksud lain, saban tahun, bukanlah mudah untuk saya berdiri di hadapan semua,
di mana,… tubuh atau susuk ini, tiap kali berucap akan dipertanya-tanya, sama ada saya ini berucap sebagai apa? Presiden UMNO ataupun Perdana Menteri Malaysia.
27. Jawapannya, Ya,… betul, saya sedar, saya adalah Presiden kepada parti UMNO dan benar,.. dalam masa yang sama, saya juga adalah seorang Perdana Menteri bagi masyarakat majmuk berbilang bangsa dan agama.
28. Beriring dengan tanggungjawab ini, setiap kali perhimpunan agung, acapkali juga dipersoal dua lagi perkara, adakah presiden UMNO itu seharusnya berpendirian ultra atau pro-Melayu sahaja, dan keduanya mesti bersifat Islami ataupun tidak?
29. Ertinya di sini saudara dan saudari,… semua orang mesti faham baik-baik,… bahawa tugas yang terpikul di bahu saya, sambil dibantu oleh rakan-rakan, umpama seurat rambut dibelah tujuh.
30. Maksud yang mendalamnya, di kala Malaysia yang serba moden lagi membangun pesat ini, dengan pelbagai kaum di Semenanjung, menjangkau 40 etnik di Sarawak dan lebih 60 suku di Sabah,…
tambahan pula,… budaya dan faham yang beragam-ragam, teknologi dan media yang makin canggih serta masyarakat yang lebih terdidik,
segalanya, daripada sebesar-besar hal kepimpinan dan pentadbiran negara juga parti, kepadalah sekecil-kecilnya urusan, tidak lagi semudah dan sesenang,… berbanding waktu yang dulu-dulu.
31. Maksudnya, peranan kepimpinan parti dan Kerajaan, mencakupi ruang lingkup yang seluas-luasnya, yakni yang dapat dilapiskan pada peringkat nusa atau negara, ummah dan tentunya Melayu Bumiputera.
32. Maknanya lagi, amanah yang dimandatkan adalah amat besar, untuk memimpin dan menerajui sebuah kesatuan, bukan sahaja orang Melayu, Bumiputera termasuk di Sabah dan Sarawak, Islam dan bukan Islam, di mana unjurannya terkini seramai hampir 20 juta orang.
33. Malah, tentunya seluruh rakyat Malaysia yang berjumlah dekat 30 juta kini, tidak kira kaum Cina, India, Serani mahupun orang-orang Siam yang menetap di negara ini,… semuanya,… semuanya bagi kepimpinan UMNO, adalah sama penting dan sama mustahak dalam pembikinan sebuah nusa makmur lagi berjaya.

Saudara dan saudari,
34. Namun, saya dan kita semua harus faham dengan jelas,… bahawa pendirian kita, tatkala berada di forum dan pada pentas Perhimpunan Agung UMNO ini, barulah munasabah dan barulah berhak bagi kita menjurus untuk cenderung terhadap pembelaan untung nasib serta kebajikan khususnya, orang-orang Melayu dan Bumiputera.
35. Jadinya, bagi setiap usul, segala perbahasan dan segenap isu yang diperdebatkan, obor perjuangan yang dinyala, jangan gentar dan usahlah bimbang,… malah, kita dalam perhimpunan ini, sewajibnya,… tidak lain dan tidak bukan, mesti terus menjulang kepentingan dan kedudukan bangsa serta keturunan Melayu dan Bumiputera, di tanah tumpah darahnya sendiri.
Saudara dan saudari,
36. Pujangga ada berpesan, hidup ini tidak pernah pun menjanjikan yang senang-senang saja. Apabila berdepan dengan masalah, kita tidak boleh sekali-kali lari daripadanya. Itulah prinsip saya.
37. Jika digali sejarah dan sisir kepimpinan negara, bermula pada zaman Almarhum Tunku, membawa kepada saya sebagai Perdana Menteri yang keenam ini, tidak ada seorang pun yang terlepas atau terkecuali daripada menerima ujian.
38. Berhubung semua ini, saudara dan saudari, tatkala dihadapkan dengan pelbagai dugaan, saya sering diperingkatkan oleh rakan-rakan, tentang mafhum dan tafsir surah Al-An’am, yang menjelaskan bahawa, cabaran terhadap seseorang pemimpin itu, harus diterima sebagai satu muhasabah, yang dengannya, mudah-mudahan Allah memberi keampunan dan mengangkat martabat kita.
39. Hatta, memetik hikmah kata oleh Bapak Muhammad Nasir, bekas Perdana Menteri Indonesia bahawa, tiada percetakan atau buku-buku panduan, yang bisa atau mampu melahirkan seorang pemimpin.
40. Kerana pemimpin itu,… sebenarnya tidak lahir di bilik-bilik kuliah, sebaliknya pemimpin itu muncul di gelanggang dan di celah-celah kemelut supaya mampu menangani cabaran dan dugaan.
Saudara dan saudari,
41. Dari yang tersurat dan tersirat,… dengan berbekalkan mutiara qurani dan petikan duniawi, yang telah saya sampaikan tersebut,…
biar menggunung cabaran menghalang, meski hebat apapun tantangan yang tiba, saya,… tidak boleh sesekali menyerah kalah, bahkan,… dengan beraninya,… harus berdepan bagi merungkaikan masalah dan menyelesaikannya, untuk terus memimpin UMNO mara menuju kemenangan.
42. Melangkah ke hadapan lagi, dalam mengharung asakan-asakan dan dugaan yang dipertimpa ke atas saya, pada hemat saya,… kepimpinan itu bukan soal kebongkakan menongkat langit, bukan juga mengumpul orang di sana sini, untuk mengata dan menuduh sesuka hati.
43. Sepertimana yang sudah saya nyatakan dengan nada yang tawadu’ di Parlimen baru-baru ini, ya betul, memang benar,… saya seorang Presiden dan Pemimpin, akan tetapi, saya juga manusia seperti saudara dan saudari semua. Masing-masing, punyai kelebihan dan kekurangan.
44. Tetapi bagi saya, I am a gentleman, apa-apa kekusutan pun, marilah berjumpa, duduk berbincang, kita selesaikan melalui saluran yang betul.
45. Dalam pengertian yang lebih langsung, jika sekalipun pada suatu masa kelak, baton kepimpinan ini akan diserahkan kepada orang lain, dalam Bahasa Inggerisnya,…. to me,……. I can’t just abandon our cause and drop our mission, tanpa dengan terlebih dahulu berikhtiar, mempastikan bukan sahaja isu-isu berbangkit dilangsaikan, malah,…
keadaan parti dan jamaah ini hendaklah kembali dipulihkan seperti sediakala,… sebabnya,… jika tidak,… seperti yang dinasihatkan oleh para alim ulama, saya tidak boleh menjadi seorang pengecut, bahkan, itu bacul namanya.
Saudara dan saudari,
46. Sebab itu, terhadap apa-apa perkara pun, ada jalan dan kaedah penyelesaiannya. Dalam ehwal 1MDB, saya ingin maklumkan bahawa, ia sedang ditangani dan dalam proses penyelesaian.
47. Misalannya, dengan penjualan syarikat Edra, hutang 1MDB kini telah susut sebanyak 17 bilion. Ini membuktikan pelan rasionalisasi 1MDB sedang berjalan dengan baik. InsyaAllah ini akan disusuli dengan beberapa pengumuman yang lain, yang akan meyakinkan rakyat untuk akhirnya nanti mendapat penyelesaian yang tuntas.
48. Menyentuh dana 2.6 bilion pula, isu ini pun telah dijawab di sidang Parlimen baru-baru ini oleh YAB Timbalan Perdana Menteri, bahawa, wang itu adalah derma dari luar negara dan bukannya diambil dari 1MDB. Saya juga telah menjelaskan dengan terperinci kepada para perwakilan semasa taklimat presiden.
Yang mustahak,… saya yakin,… saya berada di pihak yang benar, dan kebenaran akan terbukti juga.
Saudara dan saudariku sekalian,
49. Bertitik tolak daripada semua itu, antara perkara mustahak yang mahu saya peringatkan, adalah prinsip kesetiaan dan ketaatan kepada pucuk pimpinan.
50. Bersabit ini, apa yang mahu saya jelaskan, bukanlah sesuatu yang menurut hawa nafsu, namun disandarkan kepada sirah dan ibrah para nabi, yang didampingi sahabat-sahabat berwibawa.
51. Saya turut meninjau tawarikh pertubuhan atau organisasi di serata dunia,… dan kita dapati,… jika sifat kesetiaan atau loyalty tidak terwujud kental pada diri masing-masing, dalam mendokong pimpinan utama, sudah barang pasti rosaklah rencana, pincanglah kesatuan.
52. Sesungguhnya jua, kesetiaan dan ketaatan bukan sekadar menjadi nilai-nilai utama, malah merupakan sifat, sikap, prinsip dan pegangan yang semestinya berdarah daging dan menunjang dalam diri setiap orang UMNO dari sebawah-bawahnya, hingga kepada pimpinan-pimpinan kanan.
53. Barulah wujud dan adanya disiplin, tanzim serta ketersusunan dalam organisasi seperti UMNO ini. Hukamak menyebut, sesuatu hak dan kebenaran yang tidak diwaspada pun, boleh tertewas oleh fitnah dan kebatilan yang dikerangkakan dengan rapinya, oleh pihak-pihak yang curang dan berniat jahat.
54. Malah, hukum kesetiaan disebut berulang kali dalam Al-quran dan hadis, antaranya melalui surah An-Nisa’, tentang tuntutan ketaatan kepada Ulil Amri.
55. Dalam Islam, berasaskan nas dan matan hadis yang sahih, jumhur ulama, berpegang kepada pandangan dan nilai kesetiaan serta ketaatan, yang disebut sebagai wala’, yang bererti memberi taat, kecintaan, setia dan kasih sayang kepada pemimpin dan institusi kepimpinan itu.
56. Sebab itu, kita tidak dapat memisahkan prinsip kepemimpinan dan kepengikutan, yang sebenarnya bersifat saling berkait antara satu dengan yang lain.
57. Kendati itu, dalam Sejarah Melayu lama pun, memperakukan dengan halusnya dalam bait-bait indah tentang kesetiaan dan ketaatan kepada pucuk pimpinan.
58. Ia menyebut, diseru dan dipanggil kita datang, disuruh pergi, kita pulang. Begitulah luhurnya prinsip kesetiaan dan ketaatan.
59. Sebab itulah, saudara dan saudari, Islam secara khulasahnya, menetapkan bahawa adalah wa—jib kita mentaati pemimpin yang memerintah.
60. Lagipun, sepanjang saya menempuh onar dan ranjau kerjaya menjadi ahli politik dan anggota pentadbiran, semua orang tahu, Najib Razak ini,… Saya,… seorang yang tidak confrontational,…. Saya juga tidak pernah menjatuhkan sesiapa,… apatah lagi untuk mengkhianati parti UMNO tercinta ini.
61. Laginya,… hampir kesemua orang yang pernah terlibat dalam politik negara ini pastinya maklum,… bahkan tercatat dalam lipatan sejarah parti ini,
bahawasanya,… Najib Razak ini,… Saya jugalah pada tahun 1987, di persimpangan getir untuk menyebelahi pucuk pimpinan UMNO pada masa itu, telah dengan penuh kasih dan hormatnya, tetap memilih untuk taat dan bersetia, kepada kepimpinan Tun Dr Mahathir, dalam mempertahankan kedudukannya ketika itu, sebagai presiden UMNO, sekaligus mengekalkan dirinya sebagai Perdana Menteri.

Saudara dan saudari,
62. Berbalik kepada situasi semasa UMNO, dimaktubkan dalam perlembagaan parti bahawa, amanah besar dan tanggungjawab yang terpikul di bahu seorang Presiden, melalui fasal 9.8.1, adalah menjadi pemimpin utama dan bertanggungjawab menjaga kesempurnaan perjalanan parti.
63. Manakala, fasal 9.8.2, dengan terang secara harafiahnya, memperincikan tanggungjawab dan amanah utama, bagi seorang Timbalan Presiden itu, fasalnya itu menyebut, “Timbalan Presiden membantu tugas-tugas Presiden”.
64. Manakala, bagi fasal 9.8.3 pula, tanggungjawab dan amanah Naib-naib presiden itu dinyatakan sebagai,… “Naib-Naib Presiden itu kerjanya membantu tugas-tugas Presiden”.
65. Merujuk kepada ahli-ahli pula,… fasal 6.1.1 dan 6.2.1, antara intipatinya menyatakan bahawa, tanggungjawab dan hak “Ahli-Ahli UMNO” ialah memegang teguh dasar parti dan melaksanakan tujuan-tujuannya serta berhak mengemukakan pendapat kepada parti, tetapi mestilah melalui saluran yang betul.
Saudara dan saudari seperjuanganku,
66. Lantas, dengan berpegang dan memahami maksud perlembagaan ini, barulah pertubuhan atau jamaah UMNO kita ini mampu bergerak dalam ikatan yang kukuh dan sempurna,…
dipandu oleh etika-etika mahupun tatasusila parti yang sudah disepakati bersama.
67. Itulah rahsia,… dan itulah formula,… sesebuah parti politik seperti kita, yang telah bertahan dengan jayanya sehingga kini, mudah-mudahan sampai bila-bila.
Saudara dan saudari,
68. Pada perspektif lain, telah berbangkit suara-suara atau cakap-cakap, adakah UMNO masih relevan? Timbul juga, apa yang dikatakan sebagai “perang persepsi” melalui media sosial, yang kita anggap sebagai cabaran terbesar kepada kita kini, di mana sesetengah isu itu, sengaja dieksplotasi, ditohmah dan diperbesar-besarkan.
69. Bak kata orang putih, perkara-perkara “half truth” pun boleh menjadi “absolute truth”.
Saudara dan saudari,
70. Menjawab persoalan-persoalan tadi, telah terserlah UMNO yang menunjang Barisan Nasional sebagai Kerajaan yang mentadbir sejak puluhan tahun, telah membuktikan kejaguhannya, dalam membawa Malaysia tercinta ini…
71. Daripada hanya sebuah perdesaan dan perkampungan,… tiada siapa dapat menjangka,…kini kita telah tumbuh dan muncul menjadi sebuah Bintang Timur yang bergemerlapan bukan sahaja di rantau ini, bahkan di seantero dunia.
72. Terkini, dalam laporan daya saing global 2015-2016 oleh World Economic Forum, Malaysia telah melonjak 2 anak tangga kepada kedudukan 18 daripada 144 buah negara utama ekonomi di dunia.
73. Justeru, mana mungkin orang boleh mengata kita sebagai fail state atau pengemis di bawah kepimpinan saya kini.
74. Malah, antara contoh yang boleh diperbanggakan lagi, pertamanya, pembinaan Pelantar Gas di Laut Caspian, pengurusan Lapangan Terbang Antarabangsa Kedua di Istanbul, pelaburan Shale Gas yang merupakan Pelaburan Langsung Asing atau FDI terbesar di Kanada hasil kendalian anak-anak bangsa kita.
75. Selain itu, Penyediaan Perkhidmatan Kesihatan yakni IHH Healthcare Berhad sebagai yang kedua terbesar di dunia, serta penyelenggaraan fasiliti stesyen dan pengendalian Mekah Metro, adalah juga kejayaan anak-anak bangsa kita, dan segalanya ini hasil perjuangan UMNO.
Saudara dan saudari,
76. Bercakap di sudut ekonomi juga, dalam hal GST, rakyat perlu tahu, hakikatnya, jika sebelum tahun 2015, 31 peratus daripada pendapatan Kerajaan datangnya daripada hasil minyak.
77. Namun, akibat daripada penurunan mendadak harga minyak mentah dunia yang dijangka kekal rendah, akan menyebabkan hasil Kerajaan dijangka berkurang sekitar 30 bilion ringgit.
78. Jika ini berlaku, badan-badan pengabsah terkemuka di peringkat antarabangsa seperti Standard & Poor’s dan Fitch Ratings, akan menurunkan taraf rating kredit negara.
79. Ini juga akan menyebabkan kadar-kadar faedah pinjaman seperti pinjaman peribadi, pinjaman perumahan dan pinjaman perniagaan melonjak naik.
Saudara dan saudari,
80. Implikasinya, menyebabkan ekonomi negara kita akan merudum, pelaburan akan terjejas, peluang pekerjaan pula menjadi terhakis.
81. Dalam konteks ini, tidak dapat dibayangkan, seandainya pihak Kerajaan tidak mempunyai keberanian politik untuk tetap melaksanakan GST, baki akaun semasa fiskal Kerajaan akan mencatat defisit sebanyak 10.6 bilion ringgit. Ia juga akan melonjakkan defisit negara daripada 3.1 kepada 4.8 peratus pada tahun pertama dan mungkin akan jauh lebih tinggi pada tahun-tahun berikutnya.
82. Akibatnya, Kerajaan mungkin terpaksa membuat pinjaman untuk membayar gaji penjawat-penjawat awam, termasuklah para guru dan anggota tentera.
83. Jika hal itu terjadi, tiada kenaikan gaji tahunan pada kakitangan, begitu juga elaun perjalanan, malah akan berlakunya pembekuan dan tiada pengambilan baru dibuat, hingga barangkali terpaksa mengecilkan pula saiz perkhidmatan awam. Hal ini, mungkin menjejaskan kebajikan seramai 1.61 juta orang kakitangan Kerajaan.
84. Syukur atas petunjuk Allah, pelaksanaan GST oleh pihak Kerajaan menjadi satu langkah yang amat tepat, sekalipun tidak popular,… dan,… Alhamdulillah, hasil kutipan GST-lah yang menjadi penyelamat, melindungi rakyat daripada ditimpa kesusahan yang lebih berat jika ia tidak dilaksanakan.
Saudari dan saudari,
85. Selain itu, saya ingin menyebut, kejatuhan nilai matawang, yang menjadi kebimbangan bukanlah kerana kegagalan kita mengurus ekonomi negara, tetapi adalah disebabkan oleh faktor-faktor luaran antaranya, kejatuhan harga minyak dan komoditi-komoditi lain, pengucupan kepada kadar pertumbuhan ekonomi negara China serta kadar faedah di Amerika Syarikat yang dijangka naik.
86. Semuanya ini, adalah diakui oleh dunia sebagai faktor luaran sebagai punca bukan sahaja terhadap Malaysia, malah turut terkesan kepada kebanyakan negara ekonomi yang sedang membangun.
87. Malah, negara seperti New Zealand dan Australia pun turut mengalami penyusutan yang teruk.
Saudara dan saudari,
88. Dari sudut yang lain,… kita mengatur syukur kepada Allah SWT kerana lebih daripada 90 peratus perkara-perkara dalam Akujanji-Akujanji, yang dibuat semasa Pilihanraya Umum 13 yang lalu, telah berjaya Kerajaan kota dan tunaikan.
89. Bukti-buktinya, boleh dilihat pada pameran di luar dewan sana. Apa yang mustahak, ia menjadi tanda bahawa kita adalah sebuah Kerajaan yang menepati janji-janjinya.
90. Namun apa pun, kita perakui, masih terdapat 2 atau 3 perkara yang besar dan subjektif, seperti perumahan rakyat dan kos sara hidup, yang saya dan rakan-rakan kepimpinan negara faham bahawa isu ini adalah besar dan menjadi keresahan utama kepada rakyat.
91. Pokoknya, kita akan terus berusaha, bagi meringankan beban rakyat dengan pelbagai bantuan seperti BR1M, Klinik Rakyat 1Malaysia, Kedai Rakyat 1Malaysia dan projek-projek Perumahan Mampu Milik serta kenaikan gaji minima dan juga kenaikan gaji tahunan untuk penjawat awam.
92. Di atas semuanya, yang terlebih penting, saya mahukan agar UMNO tidak hilang fokus dalam mempastikan segala akujanji itu terus kita tunai dan lunaskan.
Saudara dan saudari,
93. Bercakap dari sudut ekonomi lagi, yang turut diperkatakan kini, adalah tentang Perjanjian Perkongsian Trans-Pacific atau TPPA, yang merupakan perjanjian perdagangan bebas yang komprehensif, merangkumi pelbagai skop dan bidang.
94. Meskipun demikian, suka saya maklumkan bahawa, kita sesekali tidak apologetik dalam mempertahankan Agenda Bumiputera, waima ketika berunding dalam perjanjian TPPA.
95. Bahkan, kita telah mencatatkan satu lagi sejarah di mana, anggota-anggota TPPA telah menerima dan mengiktiraf Dasar Bumiputera sebagai sebahagian daripada terma-terma TPPA di peringkat global.
96. Ertinya, perjuangan UMNO sudah berjaya dan agenda Bumiputera bukan lagi sekadar menjadi agenda nasional, sebaliknya kini, agenda Bumiputera sudah diangkat dan diiktiraf di persada dunia.
97. Inilah yang dinamakan Tahaluf Iktisadi, yakni kerjasama di bidang ekonomi.
98. Sebetulnya pun, kita mengambil contoh daripada kisah sahabat Nabi, Abdul Rahman bin Auf, yang dianggap sebagai tokoh perniagaan disegani dalam sejarah Islam, sebab beliau berani bersaing bukan sahaja dalam pasaran Islam bahkan orang-orang Yahudi.
99. Jelasnya, perjuangan UMNO, tidaklah terhenti setakat wawasan 2020 sahaja kelak. Malah, menjelang tahun 2030, kita mensasarkan untuk berada pada kedudukan 10 negara terbaik yang paling kompetitif di dunia.
100. Lagi pula, kita mahu kemakmuran negara akan berterusan, bukan sekadar untuk 50 tahun atau sekurun lagi, bahkan untuk tempoh yang lebih panjang dari itu.
Saudara dan Saudari,
101. Ringkasnya, selama puluhan tahun, di bawah kepimpinan UMNO, yang menonggak Kerajaan, pelbagai kejayaan telah kita raih dan nikmati.
102. Antaranya, kita berjaya memperkukuhkan dasar pendidikan negara, sehingga melahirkan ratusan ribu graduan yang cemerlang, yang akhirnya menjadi cendekiawan, para teknokrat, ulama dan usahawan cemerlang.
103. Realitinya, ikhtiar UMNO selama ini, telah merubah lanskap kehidupan orang-orang Melayu dan Bumiputera kepada yang lebih baik ataupun disebut mobiliti sosial yang berlaku secara menegak, dalam tempoh hanya satu generasi.
Contohnya:
Anak buruh kasar telah menjadi Menteri,
Anak penoreh getah menjadi Timbalan Menteri dan Ketua Menteri,
Anak nelayan telah menjadi Menteri Besar,
Anak petani dan pekebun menjadi Ketua-ketua Setiausaha, para cendekiawan terkemuka, ahli-ahli korporat serta pemimpin-pemimpin masyarakat.
104. Sebagai misalan, saya tersentuh hati, pabila dimaklumkan bahawa, betapa sukar dan susahnya hidup sewaktu membesar dulu, ada hari makan gulai berlauk ikan kembung, manakala esoknya pula hanya dapat menjamah kuahnya sahaja.
Tapi sekarang, Alhamdulillah, tokoh penjawat awam yang saya sebutkan ini, dah pun menjawat jawatan begitu tinggi, yakni sebagai Ketua Setiausaha Negara.
105. Kisah kedua, ada juga yang dulu-dulu keluarganya terpaksa berpindah dari pedalaman ke jalan besar, semata-mata supaya anaknya itu dapat didedahkan kepada arus pembangunan negara dan menjadi lebih terbuka lagi terdidik.
Tindakan keluarga itu ternyata membawa manfaat. Hari ini, tokoh politik dari negeri Cik Siti Wan Kembang tersebut, telah pun berjaya menjadi seorang menteri.
106. Kisah ketiga, masih ingatkah kita lagi, semasa perhimpunan Agung UMNO tahun lalu, apabila salah seorang perwakilan, asal dari keluarga yang sangat daif dan susah di pedalaman Kedah, kini merupakan antara Doktor Pakar Otopedik termuda dalam negara ini dan telah tersenarai dalam 8 orang finalis calon angkasawan negara.
Apa yang menginsafkan kita, pabila saudara Dr Nawar ini, mengakui bahawa, ‘setiap butir nasi yang dijamah dan dimakan, adalah rezeki kurniaan Allah, hasil titik peluh perjuangan UMNO.’
Saudara dan Saudari,
107. Hasrat hati saya, alangkah indahnya, jika lebih ramai, bukan sahaja para perwakilan, tetapi kesemua ahli UMNO atau sebolehnya seluruh rakyat Malaysia mensyukuri kehidupan sedemikian sekali dan dengan limpahan rezeki yang dirasai ini sebagai hasil perjuangan parti kita.

Saudara dan saudari,
108. Kata orang, sudah terang lagi bersuluh. Sebagaimana yang saya sebutkan tadi, jelas sekali, sebegitu banyak warna-warna kejayaan orang Melayu dan Bumiputera, yang telah dilakar dan dilukis hasil perjuangan UMNO, tidak terungkap oleh kata-kata, tak terhitung pula oleh angka.
109. Apatah lagi menjelang Mei tahun depan, UMNO akan mencecah usianya yang ke-70 tahun, sekaligus memegang rekod sebagai parti yang berjaya mempertahankan kemampuan dan kalibernya, mengemudi Malaysia yang pesat membangun, sejak dulu, kini dan insyaAllah selamanya.
110. Lalu, saudara dan saudari seperjuanganku, marilah kita bersama memberi tepuk semangat yang gemuruh, kepada UMNO parti tercinta yang telah berjasa kepada nusa dan bangsa ini,……………………..…………………
Saudara dan saudari,
111. Begitulah saya, sebagai ahli parti dan Presiden UMNO yang taat dan setia, pabila tibanya bulan Mac tahun depan, genaplah penglibatan saya selama 40 tahun, bersama parti ini, tanpa sekalipun,… pernah meninggalkannya.
112. Apatah lagi,… saya yang lahir dari leluhur UMNO,… mana mungkin bersurut pulang atau sesekali berbalik haluan. Kata pepatah orang Bugis,… sekali layar sudah dikembang,… saya berikrar bermati-matian akan terus memimpin perjuangan mulia ini, bagi membela orang Melayu dan Bumiputera.
Saudara dan saudari,
113. Malangnya,… ada sesetengah pihak yang telah dan sedang menebuk lubang bahtera perjuangan ini, dengan tujuan menenggelamkan lawannya.
114. Sayang seribu kali sayang, mereka terlupa bahawa tindakan khianat sedemikian, bukan setakat boleh melemaskan pihak lawannya, akan tetapi, akhirnya yang karam dan tenggelam, adalah seluruh bangsa keturunan dan tamadun kita ini.
Saudara dan saudari,
115. Berhubung soal ini, sarjana-sarjana agama, antaranya Ahli Majlis Fatwa Masjidil Haram, Sheikh Dr Sulaiman Saloomi, sendiri pun, menyatakan tentang haram hukumnya menggulingkan Kerajaan.
116. Apatah lagi, melalui demontrasi jalanan, sehingga tergamakkah kita melihat pabila segelintir kaum lain, dengan beraninya memijak-mijak gambar-gambar para pemimpin Melayu Islam kita.
117. Demikian juga, saudara dan saudari, saya telah meminta pendapat beberapa orang alim ulamak, berkaitan bagaimanakah yang dikatakan sesebuah Kerajaan itu zalim serta layak ditumbangkan.
118. Soalnya, apakah kepimpinan Kerajaan kini yang telah berikhtiar sehabis baik, merintis berjuta jalan, demi maslahah rakyat, apakah itu boleh dihukum sebagai Kerajaan yang zalim?
119. Sebaliknya, baru-baru ini di dewan undangan negeri Pulau Pinang di bawah Kerajaan DAP, ADUN PKR Penanti, di Permatang Pauh, telah menangis teresak-esak dan tersedu sedan, mengenangkan nasib para pengundi di kawasan beliau, terutamanya orang-orang Melayu yang katanya, tidak diperendah dan tidak dipeduli oleh Ketua Menteri mereka sendiri.
120. So,… tengoklah apa yang berlaku,… sampai begitu sekali. Walhal, syukurlah tidak pernah terjadi dalam sejarah Barisan Nasional, selama puluhan tahun, sampai ada yang menangis seperti itu.
121. Realitinya, siapa yang zalim sebenarnya? tepuk dada, tanyalah selera.
Saudara dan saudari,
122. Pucuk pangkalnya, janganlah hendaknya dipersiakan apa yang kita secara susah payah raih dan kecapi. Nanti menyesal sudah tidak berguna lagi,….
123. Kita kena sentiasa beringat, di perhimpunan yang dirahmati inilah, orang-orang Melayu berkampung. UMNO inilah tempatnya kita menumpang manja, mengadu suka dan duka.
124. Di perhimpunan bertuah inilah, saban tahun kita keramatkan segala usul yang akhirnya menjadi dasar-dasar negara.
125. Ingat,… ingat ya,.. di sinilah UiTM dimartabatkan, di sinilah nasib penjawat awam dibela, di perhimpunan ini jugalah Raja-Raja Melayu terus dipermuliakan.
126. Dan,… yang paling utama, di jamaah dan himpunan inilah, syiar agama Islam dipertinggikan, dan di perhimpunan inilah juga orang Melayu menghitung masa depan keturunan mereka, agar tidak merempat di watan sendiri.
Saudara dan saudari,
127. Selain itu, dewasa ini, institusi Bumiputera seperti UiTM, bukan lagi calang-calang menara gading. Pasukan debatnya telah memenangi kategori utama dalam pertandingan debat intervarsity paling kompetitif di dunia, yang berlangsung di Universiti Cambridge.
128. Tidak lupa kepada para pendebat dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, yang telah mengharumkan nama Malaysia di persada dunia apabila memenangi kategori English as second language dalam pertandingan yang sama.
Tahniah dan syabas kita ucapkan kepada mereka.
Saudara dan saudari,
129. Seterusnya, seperkara lagi yang ingin saya kongsikan dari hati ke hati,… dalam melayari pimpinan dan pentadbiran negara ini, waima siapa sahaja yang duduk di kerusi sebagai sebagai Perdana Menteri, sekaligus juga seorang Presiden parti,…
bukan sekadar sekali-sekala,… namun hampir setiap masa, saya dihadapkan dengan pelbagai dilema dan punya tiada pilihan, bahkan terpaksa membuat keputusan-keputusan yang berat dan keras, namun, demi kepentingan parti, setelah disepakati secara syura oleh Majlis Tertinggi UMNO.
130. Ternyata,… ada waktunya,… kalau atas dasar seorang sahabat, tidak mungkin saya mengambil keputusan yang luka lagi melukai.
131. Namun, bak kata kearifan Inggeris, if you wish to please everybody, you will end up pleasing no one.
132. Lalu, atas nama survival dan kepentingan parti, tindakan-tindakan tertentu, terpaksa dengan berat hatinya diambil.
133. Ini,… saya rujuk kepada antaranya rombakan kabinet, bagi memperkukuhkan lagi barisan Jemaah Menteri dalam membina kesepakatan dan kesetiaan, sebagai satu pasukan yang padu, berasaskan konsep collective responsibility, sebagai satu saf atau pasukan yang mantap lagi jitu.
134. Tambahan lagi, perjuangan UMNO bukan sahaja di Tanah Semenanjung, bahkan kita akan terus membantu rakan-rakan seperjuangan kita, yakni parti komponen Barisan Nasional, dalam usaha membela untung nasib rakyat di Sabah dan Sarawak.
135. Oleh itu, baru-baru ini, saya telah umumkan bahawa, lebih banyak kuasa pentadbiran atau empowerment, yang membabitkan jabatan dan agensi persekutuan bakal diberikan kepada Kerajaan negeri Sabah dan Sarawak.
136. Tidak cukup sekadar itu, dalam Bajet 2016, kita zahirkan komitmen, dengan pembinaan Lebuhraya Pan Borneo sepanjang 1,796 kilometer, yang bebas daripada sebarang bayaran tol.

Saudara dan saudari,
137. Begitu juga halnya bagi negeri Sabah. Di bawah kepimpinan UMNO dan Barisan Nasional, kita terus bermati-matian mempertahankan tanah Sabah daripada penceroboh yang tidak diundang.
138. Akan tetapi, kita berasa sangat kesal, tatkala kita mempertahankan kedaulatan bumi Sabah, daripada pengganas, ada pula individu-individu tertentu yang tergamak, malah sanggup bertemu dengan pihak yang pernah dikaitkan dengan penceroboh di Lahad Datu.
139. Perbuatan ini sememangnya sungguh tidak bertanggungjawab, sungguh mengguris hati, bahkan boleh dianggap sebagai satu penghinaan terhadap keluarga dan para perajurit serta pengkhianatan terang-terangan pada negara.
140. Di atas semuanya, Kerajaan akan terus mempastikan keselamatan bumi Sabah, supaya negeri di bawah Bayu terus kekal bersama Malaysia, makmur sentosa, buat selama-selamanya.
Saudara dan saudari,
141. Sejak akhir-akhir ini, rakyat sering dimomok-momokkan oleh parti pembangkang, kononnya, mereka adalah alternatif untuk menggantikan Kerajaan Barisan Nasional.
142. Contoh yang sangat ketara sekarang, betapa DAP, cuba ‘menguasai’ parti-parti lain dalam pakatan pembangkang.
143. Ini dapat kita lihat, bilamana ada di kalangan pemimpin mereka, yang telah menyatakan hasrat untuk bertanding di 8 kerusi DUN, yang dimenangi oleh PAS di Selangor sebelum ini, pada Pilihanraya Umum ke-14 kelak.
144. Lebih-lebih lagi DAP di Sarawak, dengan angkuhnya memutuskan hubungan dengan PAS dan PKR, kerana ingin bertanding lebih banyak kerusi pada Pilihanraya Negeri Sarawak nanti.
145. Itulah dia DAP, yang tidak pernah setia dengan rakan gabungannya. Tahun 1990, mereka membentuk gabungan pembangkang. Lalu berpecah pada tahun 1995. Bergabung semula di tahun 1999. Kemudian tahun 2004, berpisah lagi.
146. Seterusnya, DAP mencuba lagi berpakat di tahun 2008 dan 2013 dengan PAS dan PKR. Kalau nak ikutkan perumpamaan orang berkahwin, sudah tiga kali jatuh talak. Nampaknya, besok-besok, kalau pecah pulak dengan Pakatan Harapan, tak taulah pulak talak berapa nak pakai nanti.
147. Mutakhir ini pula, parti PAS telah disepak dan diterajang keluar daripada pakatan mereka macam itu saja.
148. Ternyata, puak-puak DAP ini, tak pernah bersatu hati dengan pakatan mereka. Cubalah kita fikir dan renung-renungkan. Nak berpakat pun payah, jadi,… macam mana nak perintah negara?
Saudara dan saudari,
149. Bersabit perkara ini, selagi saya memimpin, seruan saya kepada rakan-rakan dan saudara saudari seperjuanganku sekalian bahawa, kita sekali-kali tidak akan membiarkan individu tertentu bercakap sembarangan, kononnya kita perlu menjurus kepada two-party system atau sistem 2 parti.
150. Mana boleh???,… Mana boleh perkara ini kita terima? Bukan atas dasar kita tidak faham pengertian demokrasi, tetapi,… dari sudut falsafah dan perjuangan UMNO itu sendiri, yang memartabatkan bangsa dan mempertinggikan syiar Islam, saya ingin bertanya kepada perwakilan dan ahli UMNO semua, takkan kita tidak faham akan bahayanya, akibat seruan yang tidak bijaksana itu?
151. Benda inilah,… hal inilah,… perkara inilah,… orang melayu kita, orang UMNO kita,… kena berjaga-jaga dan berwaspada.
152. Jangan sampai kita tersilap langkah,… jangan sampai kita terjun ke dalam perangkap ini.
153. Realiti politik di Malaysia hari ini, rakyat mempunyai cuma 2 pilihan sahaja, sama ada coalition, yang dipimpin oleh UMNO, ataupun satu lagi coalition yang dipimpin atau didominasi oleh DAP.
154. Maksud saya, seandai dan sekiranya UMNO ditolak, negara ini akan diperintah oleh mereka yang anti perjuangan Islam serta menolak perjuangan Melayu dan Bumiputera.
155. Bencananya, yang akan menimpa, apakah kita mahu masa depan anak cucu dan agama Islam dipertaruh kepada selain daripada kepimpinan Melayu dan Islam sedia ada? Nauzubillah….
UMNO MENUJU ISLAM YANG AUTENTIK, SEJATI LAGI MURNI
Saudara dan saudari,
156. Menjengah jendela Islam dan perjuangan UMNO terhadapnya, selama berdekad-dekad, parti ini, telah menyongsong pembawaan syiar Islam, yang memenuhi tuntutan kerangka Maqasid Syariah.
157. Sampai kini, Malaysia semakin dikenali sebagai sebuah negara Islam progresif lagi dinamik, seraya menjadi contoh di kalangan negara membangun serta negara Islam yang lain di dunia.
158. Kita bukan beromong kosong, fakta ini dikukuhkan melalui Indeks Syariah Malaysia, yang saya lancarkan pada 10 Februari 2015 yang lalu,… sebagai yang pertama seumpamanya di dunia.
159. Insya-Allah,… awal tahun hadapan hasil penilaian pertama bakal diumumkan dan bersandarkan dapatan ini,… saya selaku Presiden UMNO dan Perdana Menteri berikrar dan berjanji akan komited sepenuhnya untuk memperkembang dan mempertinggikan syiar Islam di Malaysia.
160. Barulah, sebuah negara Islam yang digelar “Baldatun Toy-yi-batun wa Rob-bun Ghofur” akan terbangun dan terwujud jua di Malaysia. InsyaAllah.
161. Sesungguhnya, inilah rupawajah Islam yang menjadi jajaran dan pedoman perjuangan UMNO, yang telah kita junjung.
162. Dalam mengangkat syiarnya pula, kita tidak tunduk kepada mana-mana kuasa besar seperti yang didakwa oleh sesetengah pihak.
163. Pucuk pangkal, kalau kita takut, mana mungkin saya membuat keputusan menjejakkan kaki ke bumi Gaza, tanah para Anbiya’ di saat-saat kemelut masih meruncing ketika itu.
164. Bahkan terbukti, perjuangan ini telah kita bawa dengan beraninya, hingga ke Podium Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.
165. Jelasnya, kepimpinan UMNO akan terus beristiqamah bagi membantu perjuangan saudara seakidah kita di Palestin. Allahu Akbar! Allahu Akbar!
166. Terkini, semalam saya sendiri telah menerima 3 keluarga seagama kita, yang bernasib malang dari Syria untuk diberi perlindungan dan kehidupan baru.
167. Sememangnya, Islam itu tinggi dan tiada yang lebih tinggi daripadanya. Maka berbenar-benarlah sabda junjungan mulia Nabi Muhammad, antaranya pada peristiwa perang Khandak. Lantas, UMNO yang menjunjung Islam sejati atau The Authentic Islam, pasti diperkekalkan oleh Allah perjuangannya sampai bila-bila.
PERPADUAN UMMAH
Saudara dan saudari,
168. Sesungguhnya, kita hidup di dunia ini hanya sekali dan sementara saja. Harta, kuasa dan pangkat hanyalah pinjaman dari yang Maha Esa.
169. Dimadah orang juga,…
anak punai, anak merbah,
terbang tinggi buat sarang,
anak sungai kan berubah,
inikan pula hati orang.
170. Jelasnya, insan itu sifatnya, berbolak balik. Secara manusiawinya kita tidak ada yang sempurna. Namun,… perjuangan ini,… perjuangan ini,… mesti kita sempurnakan.
171. Berdiri di atas perkara dan topik ini, teringat saya petikan kata-kata Sheikh Abdullah Fahim, seorang ulama besar negara dari Pulau Pinang, yang juga Nenda kepada mantan Perdana Menteri Pak Lah Badawi.
172. Sheikh Abdullah Fahim mengatakan, bahawa:
…orang Islam perlu memperbaiki perbalahan sesama mereka,… dan setelah berdamai,… penyatuan yang terbina itu diharap akan berkekalan.
…Kerana,… itulah satu-satunya senjata yang boleh memperkuatkan perpaduan orang-orang Melayu dan Islam.
173. Malah, apabila bercakap tentang perpaduan ummah ini juga, teringat saya kepada ayat suci Al-Quran, yang dimasyhurkan oleh pujangga Arab bahawa:
…jika kita terlalu suka pada seseorang atau sesuatu kumpulan, maka berpada-padalah, kelak kita mungkin menjadi terlalu benci pada seseorang atau kelompok itu.
…sebaliknya, jika kita terlalu benci pada seseorang atau sesatu kumpulan, maka berpada-padalah juga, mana tahu satu hari kelak, kebencian itu berubah kepada rasa suka dan cinta kepada mereka.
174. Maka saudara dan saudari,.. kita di dalam UMNO, berasa lega, malah gembira, pabila PAS, kini tidak lagi bersama pakatan pembangkang.
175. Dengan hati yang terbuka dan nubari yang merdeka, kita hulurkan tali silaturrahim,… kita hulurkan ikatan ukhuwah menuju kesempurnaan membina sebuah Malaysia di atas syariatnya.
Saudara dan saudari,
176. Walaupun demikian,… sekalipun kita begitu mendambakan satu perpaduan ummah, namun, di atas segalanya yang paling utama dan paling mustahak, marilah mendokong usaha untuk kesatuan dan solidariti dalaman UMNO itu sendiri terlebih dahulu.
Saudara dan saudari,
177. Kerana itulah, meskipun hati saya telah terguris dan terluka dengan begitu mendalam, tetapi saya selaku Presiden, mengambil pengajaran daripada agama kita,… saya memilih untuk berjiwa besar.
178. Tambahan lagi, sebagai satu Jemaah dan organisasi, sudah tentu kita mempunyai disiplin tersendiri.
179. Sebagai mana Islam telah meletakkan garis batasan, tiap sesuatu itu ada sempadannya.
180. Makanya,… saudara dan saudari, janganlah kita sesekali melangkaui sempadan dan batasan itu.
Saudara dan saudari,
181. Atas segalanya,… jika Sukarno pernah berkata, berikan daku 10 pemuda, nescaya aku mampu menggegarkan dunia.
182. Saya pula,… Najib Razak, mahukan terdiri dan terbangunnya sepasukan wanita, pemuda dan puteri yang taat lagi setia,… BANTULAH SAYA,… memacu Malaysia menuju puncak hingga ke mercu-nya.
183. Biar mati berkalang tanah, perjuangan UMNO tidak akan dibiar musnah.
184. Gantungkanlah azam dan semangat yang tinggi,… setinggi bintang di langit,
biarpun ada yang berpaling tadah,..
biar berkali-kali kita ditolak supaya rebah,…
there shall be no retreat, no surrender,..
no retreat!!! no surrender!!!
185. Demi kepentingan Islam, Melayu, UMNO dan Perpaduan Ummah.
Berpaut dan bertawakkal kepada Allah,… perjuangan UMNO ini, kita sempurnakan jua.
Hidup Melayu!
Hidup UMNO!
Hidup Barisan!
Hidup Malaysia
Wabillahi Taufik Wal Hidayah Wassalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.
Sekian, terima kasih.









Jasper Roberts - Blog

 
REPLACE-WITH-FACEBOOK WIDGET-CODE-HERE