-->

Suara Melayu Baru

Breaking News
Loading...

Selasa, 30 Jun 2015

VIDEO [ISU SEMASA] LAGI PANAS!!! Masjid Jamek Gelugor Jadi Port Buang Bayi... Mujuq Di Perkarangan Masjid, Bukan Dalam Lobang Jamban... #SahabatSMB

Lagi satu kes separa kejam... kali ini melibatkan bayi comel yang dtinggalkan di perkarangan Masjid Jamek Gelugor, Pulau Pinang... 


Kejadian dikatakan berlaku ketika jemaah sedang bersiap siap untuk menunaikan solat Asar... menurut seorang saksi yang hanya mahu dikenali sebagai Abang Ngah, beliau terlihat kelibat seorang wanita yang nampak tergesa gesa seperti sedang melakukan sesuatu...


Kemudian selepas seketika, wanita tadi kembali bergegas ke jalanraya dan terus menaiki sebuah kereta... kebetulan ketika itu Abang Ngah juga sedang bersegera menunaikan solat Asar yg telah dimulakan oleh imam jadi Abang Ngah mengesyaki apa2 yang buruk berlaku...

Jom kita tengok dulu video betapa comelnya bayi yang ditinggalkan ini...

Sumber : PRU14

Sehinggalah selesai solat, barulah ada kalangan jemaah yang terdengar tangisan bayi di luar... dan ketika itu baru Abang Ngah tahu berkemungkinan wanita tadi yang nampak tergesa gesa rupanya meninggalkan seorang bayi comel di perkarangan masjid...




Bayi yang ditinggalkan ini menangis mungkin disebabkan kelaparan... prihatin dengan keadaan itu, ada kalangan jemaah yang keluar ke kedai bagi membeli susu tepung... manakala beberapa ajk qaryah masjid menghubungi pihak berkuasa dan pihak pegawai kesihatan untuk membuat pemeriksaan ke atas bayi tersebut...


Aku mendoakan agar bayi ini berada dalam keadaan sihat sementara pihak berkuasa menjalankan siasatan bagi mencari ibu atau bapa kepada bayi tersebut...

Bagi aku, syukur jugalah kerana ibu tadi tergerak untuk tinggalkan bayi di Masjid... walaupun tindakannya itu tetap salah dan tidak berperikemanusiaan tetapi setidak tidaknya dia tidak melakukan sesuatu yang lebih buruk termasuk membunuh atau membuangnya ke tempat yang tak sepatutnya...

[ISU SEMASA] PANAS!!! Iblis Betina Diberkas... Binatang Pun Tak Gamak Nak Buat Anak Macam Ni... #SahabatSMB

Manusia atau iblis? Rupa boleh tahan... tapi akhlak tak boleh tahan... hanya yang memiliki hati yang legam dek kerana dilitupi dengan api iblis sahaja yg akan sanggup sampai ke tahap ini...


Kalau nak katakan perangai binatang... binatang pun tak tergamak nak buat anak dia sampai ke tahap ini... bapak kucing pun setidak tidaknya dia bunuh terus anaknya, bukannya dera dan seksa anak hingga azabnya terpaksa ditanggung sepanjang hayat...

Seorang manusia yang waras dan mempunyai akal fikiran kalaupun kurang akrab dengan kanak kanak, tetap memiliki rasa kasih dan belas kepada anak kecil dan tak mungkin akan sanggup bertindak sebegini rupa...


Ya lah... kalaupun ada masalah rumahtangga atau apa juga masalah sekalipun, tak patut anak kecil dijadikan sebagai punch bag dan tempat melepaskan amarah... tak kiralah samada anak tiri apatah lagi anak sendiri... mereka tetap kanak kanak dan masih tidak memahami soal kehidupan...

Jom kita tengok lagi gambar kekejaman si ibu tiri... anda nilailah hukuman yang mungkin berpadanan sekiranya terbukti ini tindakannya...
















Lebih malang lagi bagi si kecil ini apabila doktor mengesahkan bahawa dia berkemungkinan mengalami kecacatan kekal akibat kecederaan teruk pada tulang belakangnya..


Dan menurut doktor yang merawat anak kecil ini, dia akan berdepan dengan trauma yang teruk... orang yang sepatutnya menjadi tempat anak kecil ini menumpang kasih dan berlindung rupa rupanya menjadi duri dalam daging... bayangkan kehidupan yang bakal ditempuhi oleh kanak kanak ini di hari hari yang mendatang...

Berdasarkan perkembangan susulan kes ini, pasangan suami isteri telah berjaya ditahan oleh pihak polis sewaktu sedang makan di sebuah restoran... kedua mereka ditahan reman selama 4 hari untuk membolehkan pihak berkuasa menjalankan siasatan...


Yang benar kena katakan benar... semalam heboh kononnya satu status biadap telah dimuatnaik dalam laman facebook miliki ibu tiri kanak kanak ini... berdasarkan info yang diperolehi status tersebut adalah palsu dan dimuatnaik melalui akaun fake FB... ini berdasarkan masa status ini dimuat naik di mana pada ketika itu pasangan suamiisteri ini sudah berada dalam tahanan polis...

Apapun bagi aku.... tindakan kedua suami isteri ini sangat melampau dan zalim... zalim kerana tidak memberi hak kepada anak kecil ini untuk hidup dengan baik dan sempurna... diharap pihak berkuasa dapat mengenakan hukuman yang setimpal jika sabit kesalahan ke atas mereka...

Kepada bapa kanak kanak ini yang turut ditahan, melopong la hang... dapat bini lawa, tapi terkebil kebil tak boleh nak buat apa... ayaq naik kepala la hang dalam penjara..

Isnin, 29 Jun 2015

[ISU SEMASA] MESTI BACA!!! MARA Tak Bersalah... Tapi Penyangak Yang Pulun Dok 'Kaih' Masuk Poket... Siasat Dan SINGKIR Mereka... #SahabatSMB

Meluat sungguh aku bila nak menulih atau berbincang bab MARA ni... Pasaipa??? Pasai aku tau MARA sebagai sebuah entiti milik kerajaan yang telah dikorporatkan "TIDAK BERSALAH" dalam kemelut ini... Habis, siapa yang bersalah???


Sebelum aku nak panjang panjangkan cerita MARA ni, terlebih dulu aku nak kasi tabik spring, satu salute kepada Pengerusi MARA, TS Annuar Musa... kenapa? Ketepikan dulu sapa betul dan sapa salah... apa yg patut dipuji dan dihormati adalah kesediaan dan keberanian yg ditonjolkan oleh Pengerusi Mara ini untuk menyatakan kepada umum secara terbuka apa yg sedang dialami oleh Mara, walaupun setakat rekod yg dimiliki...

Dan penjelasan yang diberikan khususnya menerusi siaran RTM sangat memuaskan hati dan menjawab sebabahagian besar persoalan yg timbul... akan ada juga pihak yg tidak berpuas hati dengan penjelasan yg diberikan... itu adat... seperti mana 1MDB, selagi jawapan yg diberi tidak sama dengan kehendak mereka... mereka akan kekal tidak berpuas hati... jadi, lantak pi kat depa...


Seperti yg kita sedia maklum, TS Annuar telah menyerahkan segala dokumen berkaitan untuk disiasat oleh SPRM... malah beliau sendiri turut telah memberi kerjasama sepenuhnya sewaktu disoal oleh pihak SPRM Jumaat lalu...

Menerusi program bual bicara yg disiarkan RTM, TS Annuar turut menyatakan kesediaan untuk melantik external auditer walaupun audit dalaman masih lagi dalam proses mengaudit... GENTLE... Annuar yakin tidak ada cacat celanya dlm dokumentasi melibatkan urusniaga Mara khususnya melalui MARA Inc. yg berpengkalan di Australia...

Cuma mungkin yg menjadi persoalan dan perkara yg menjadi pertikaian adalah bagaimana sistem pengurusan dalaman dikendalikan base paper work documentation yg sudah lengkap... di sinilah yg selalu timbul masalah... seperti juga 1MDB, apabila berlaku keculasan dalam sistem pengurusan, inilah yg akhirnya akan merosakkan the whole process...


Baik... berbalik kita pada asal punca berlakunya kemelut ini... Sebuah media di Australia, The Age telah mendedahkan kononnya ada sekumpulan pegawai yang sangat kaya (menggunakan istilah Super Rich) didapati telah membeli sebuah hartanah iaitu sebuah bangunan untuk dijadikan asrama pelajar dengan harga $22.5m, kononnya melebihi harga pasaran ketika itu yang hanya pada sekitar $17.8m... urusniaga ini berlaku sekitar tahun 2013, di waktu byk pihak sedang mempersiapkan diri menghadapi PRU13...

Menurut The Age lagi, lebihan wang atau dengan istilah untung atas angin sebanyak kira2 $4.75m pada awalnya dikatakan akan digunakan untuk membeli 1 lagi hartanah Dudley House namun aset tersebut telah dibeli menggunakan dana dari British Virgin Island Shelf Company...

Inbois $4.75m tetap dikeluarkan kepada Dudley House, tetapi dana lain yg diambil untuk menjelaskan hartanah tersebut...

Maka persoalan yg ditimbulkan adalah kemana lebihan $4.75m itu pergi... dan di sini wujud spekulasi kononnya wang tersebut telah dibawa ke Malaysia untuk digunakan atas satu2 tujuan yg salah dan utk kepentingan peribadi dan kepentingan politik seseorang....


Apabila isu ini timbul maka seperti biasa akan ada pihak yg mempersalahkan dan dipersalahkan...Dan seperti biasa, bila mana masalah melibatkan GLC timbul maka Najib lah selaku Perdana Menteri Malaysia akan dipertanggungjawabkan... ada sajalah lengkok aturnya utk dijadikan sebab musabab nak salahkan Najib...

Najib selaku PM terpaksa mengambil langkah segara membuat kenyataan menafikan pembabitan beliau dalam urusniaga... menurut Najib, beliau pernah menolak cadangan kali pertama dari pihak Mara berhubung pembelian hartanah ini... 

TS Annuar akhirnya terpaksa menjelaskan kepada umum berhubung dakwaan pembabitan Najib dlm isu ini... tidak dinafikan memang pihak Mara ada mencadangkan kepada Pm untuk membeli hartanah ini dan Pm menolak cadangan tersebut... atas sebab pihak Mara berpendapat mereka perlu berusaha memiliki aset tersebut memandangkan kedudukannya yang baik dan memiliki prospek yg baik di masa hadapan, maka pihak Mara bersama Kementerian Kemajuan Luar Bandar Dan Wilayah memilih untuk menyediakan semula kertas cadangan yang lebih tersusun dan terperinci merangkumi nilaian aset yang detail dan daripada dana yang mana pihak Mara akan gunakan untuk membeli aset ini...

Dan di sini sedikit kemushkilan timbul... kenapa cadangan kali kedua ini tidak dibawa ke pengetahuan Najib terlebih dahulu sepertimana cadangan kali pertama tempoh hari... menurut TS Annuar, cadangan kali kedua telah dibentangkan kepada Majlis Ekonomi yang dianggotai oleh menteri menteri berkenaan dan beberpa pakar institusi kewangan...

Menurut TS Annuar lagi, berdasarkan kajian tersebut, nilai hartanah yang diumumkan oleh pihak penilai di Australia sebenarnya adalah sekitar $27m bukan $17.8m seperti yang digembar gemburkan... Mara beli hartanah tersebut dgn harga $22.5m... jadi berdasarkan penjelasan TS Annuar ini jelas menunjukkan pihak Mara telah membeli dengan harga jauh lebih rendah berbanding harga nilaian semasa... ini berdasarkan dokumen cadangan yang telah diserahkan kepada pihak Sprm...

Seperkara lagi... TS Annuar turut menjawab salah anggap rakyat berhubung pembelian ini... salah satu kenapa Majlis Ekonomi bersetuju dgn cadangan ini adalah kerana ia tidak melibatkan dana Mara tetapi Mara akan membiayai melalui pinjaman pada bank antarabangsa berpengkalan di Australia...

Ini merupakan satu pelan perniagaan jangka panjang yg menguntungkan... Mara bakal memiliki aset yg mana nilainya akan sentiasa meningkat dan dalam masa yang sama dana Mara tidak terganggu...pinjaman yg dibuat oleh Mara dijelaskan menggunakan aliran tunai atau urusniaga semasa berdasarkan tempoh tertentu..

Menurut TS Annuar lagi, dari 2013 hingga sekarang Mara Inc telah berjaya mencatat lebihan atau keuntungan di atas aset di Melbourne... ada yg bertanya, mana lebihan tu? Seperti mana segelintir org bertanya di mana wang 42 bil dalam 1MDB...Perlu diingat setiap tahun syarikat perlu mengemukankan laporan kewangan menyeluruh... maka peningkatan harga nilai sesebuah aset yang masih lagi jadi hakmilik turut dikira sebagai lebihan di di dalam laporan kewangan... dan lebihan itu ada pada nilai aset tersebut... kena jual dulu pada harga semasa barulah kita boleh nampak tunai lebihan itu... berkenaan kedudukan aset itu yg turut dipertikaikan kononnya kenapa MARA perlu beli hartanah sampai ke Australia dan sebagainya? Perkara ini sebenarnya tidak timbul, walau di mana pun kedudukan sesebuah aset, selagi mana ia mampu menjana keuntungan dan memberi prospek yang baik dalam jangka masa panjang, ia tetap dikira sebagai sebuah pelaburan yang menguntungkan...



Berdasarkan apa yang telah aku jelaskan di atas, berpandukan laporan dokumen sepertimana yang dimaklumkan oleh TS Annuar, bagi aku umumnya tidak ada cacat selanya pada cadangan pembelian aset tersebut... sedikit sebanyak persoalan kecil seperti tidak dmaklumkan kepada PM perihal kertas cadangan kedua dan beberapa perkara lagi, ianya timbul setelah kemelut ini dibangkitkan... Apatah lagi pihak MARA perlu mengemukakan kertas cadangan lengkap dan BENAR kepada institusi Bank Antarabangsa untuk mendapatkan pinjaman... dengan nilai pinjaman yang besar, aku yakin pihak bank akan lebih alert dalam meneliti setiap helaian kertas cadangan beserta dokumen yang lengkap... dalam hal ini aku yakin pihak bank takkan buat sekuapang pat lima det nak luluskn pinjaman berjuta nilainya...

Tapi, masakan pokok bergoyang jika tidak ditiup angin... apabila sudah sampai ke peringkat pihak berkuasa Australia melakukan serbuan ke permis milik MARA dan merampas beberepa dokumen termasuk komputer dan CPU milik bos MARA Inc, maknanya ada sesuatu yang berlaku yang menimbulkan keraguan yang agak jelas hingga dapat dihidu oleh polis Australia... Inilah perkara yang cuba aku tekankan...

The Age menggunakan istilah "Super Rich Malaysian Official" bagi merujuk kepada beberapa bos besar MARA yang berada di Australia... Ini satu label yang berani yang diberikan oleh The Age... maknanya individu yang dirujuk mestilah betul-betul kaya sebelum layak dilabel dengan istilah ini... Media Autralia juga kemudiannya telah menamakan individu yang terlibat termasuk dari Malaysia secara terbuka... salah seorangnya adalah Erwan Azizi...


Bila disentuh hal seperti inilah menjadikan aku meluat nak tulis pasai MARA... Erwan merupakan salah seorang Director dalam Biosis  Group Berhad merupakan individu yang bertanggungjawab sebagai dealer dalam mendapatkan hartanah di Dudleys House... menariknya Biosis di pengerusikan oleh Naib Ketua Pemuda, Saudara Azwan Bro... manakala bapaknya iaitu Datuk Azizi Yom merupakan pemaju yang terlibat secara langsung dengan projek Dudleys House... korang nilai la sendiri info yg aku nyatakan ni...

Jadi patut tak untuk aku rasa meluat... aku rasa bertanggungjawab untuk mempertahankan MARA, sebuah entiti milik bumiputera yg aku rasakan tidak bersalah dan hanya dipergunakan oleh penyamun dan penyangak... dalam masa yang sama secara tak langsung aku seolah-olah turut membela penyangak2 ini yang tak mengaku menyamun harta milik MARA...

Dengan cara posing bergambar dengan Ferrari nya... dianggap seorang pencinta Porsche... besar mana sangat pengorbanan dan perjuangan mereka mengangkat nama UMNO dan membela nasib orang Melayu... sedangkan aku saban hari menghabiskan masa menulis tentang perjuangan UMNO, menangkis tohmahan kepada UMNO dari pelbagai sudut, menjawab pelbagai isu dan persoalan yang memburukkan UMNO... semuanya menggunakan duit poket sendiri dan masih menunggang motor kapcai cabuk...

Ada UMNO nak ambik peduli... dan aku pun tak mengharap peduli dari UMNO... malah dari 2008 hingga kini sejak mula2 aku menggunakan media blog sebagai landasan perjuangan aku, memang tidak pernah pun aku dapat apa2 dari UMNO, even sehelai t shirt(contoh)... semua aku buat kerana sayangnya aku kat UMNO...

Dan dalam masa yang sama, anak-anak haram yang dilakhnat umat ni terus-terusan merompak duit UMNO dan duit bangsa Melayu... Memang selayaknya untuk orang seperti ini direjam ke dalam neraka jahanam... MARAH??? Memang aku marah...


Seorang lagi bos dari Malaysia yang turut dikaitkan adalah Datuk Mohammad Lan Bin Allani... merupakan ADUN Sulabayan yang terletak dalam parlimen Semporna... parlimen bosnya dalam Kementerian Kemajuan Luar Bandar Dan Wilayah, Datuk Seri Shafie Afdal... ini pun sorang lagi penyangak yang dilabel Super Rich...

Aku tak kisah sangat kalau bab kronisme asalkan selagi mana ianya orang Melayu dan beragama Islam... tapi malangya apabila, sudah la mendapat kedudukan hasil dari kronisme, bolot sampai penuh temoloq apa yang boleh, tak cukup dengan itu menipu dan meyamun pula harta rakyat... memang bangsat...

BUAT HILANG PAHALA PUASA AKU JERRR...



By Padiyappa..

Sabtu, 27 Jun 2015

Video [ISU SEMASA] BOOMMM!!! Pemandu Mabuk Rempuh 'BONTOT' Polis... Dan Terus Cabut... #SahabatSMB



Pergghh... selamba je rempuh belakang polis... dah tu terus cabut pulak tu... mamu pun tak nampak samada pemandu tu tekan brek atau terus rempuh tanpa rasa bersalah... tak nampak nyala pun lampu brek...



Jom kita layan tengok video kemalangan langgar cunggit ni...



Kemalangan dikatakan berlaku berhampiran Jalan Pudu, Kuala Lumpur sekitar jam 8.55 pagi...

Kejadian sempat dirakam menggunakan kamera dashboard milik pemandu kenderaan yang kebetulan melalui tempat kejadian...


By Mamu Karapoley...

Jumaat, 26 Jun 2015

[BONGKAR] PANAS!!! MalaysiaKini PENIPU... 'Edit' Gambar, Siarkan, Kemudian Bersorak Melihat Perpecahan Orang Melayu Dan UMNO... #suaramelayubaru

Hanya kerana lampu je... itu pun ada pihak yang cuba nak manipulasi kononnya berlaku 'kebetulan' yang sebenarnya tidak pernah berlaku... dan kemudiannya, portal MalaysiaKini, seperti kelazimannya telah melampaui batas apabila melaporkan perkara yang tidak benar... malah lebih hina lagi apabila berita yang disiarkan sebenarnya semata-mata palsu... tidak berasas langsung...


Nampak macam kelakar pula isu yang cuba dibangkitkan ini... tapi seperti yang aku katakan, kejadian ini tidak berlaku dan hanya diada-adakan oleh pihak tidak bertanggungjawab... mereka telah mengubah suai gambar sebenar dengan menggelapkan atau membuang pencahayaan pada potret Tun M... 

Kononnya kejadian ini berlaku semalam di ibu pejabat UMNO, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) ... 




Cuba lihat gambar di bawah... nampak dengan jelas bagaimana mereka menggelapkan hanya pada potret Tun M...



Perkara ini telah disahkan oleh Ketua Pemuda UMNO Wilayah Persekutuan, Saudara Razlan Rafii melalui laman twitternya... menurut KP ini, beliau bersama beberapa rakan dari Pemuda UMNO WP berada di situ pada waktu lampu itu kononnya dilaporkan terpadam oleh MalaysiaKini...





Selepas itu, mungkin untuk menutup kesilapan yang berlaku, MalaysiaKini sekali lagi melaporkan perkara palsu ... kononnya Saudara Razlan telah memaklumkan bahawa lampu tersebut telah dibaiki...



Memang mangkaq betul MalaysiaKini ni... suka-suka hati je nak kaitkan nama orang... sudah la melaporkan berita palsu... memang dasar portal penipu...





Apa sebenarnya tujuan MalaysiaKini? Sudah tentulah berniat jahat untuk melaga-laga antara Najib dan Tun M... dan seperti lazimnya, para penyokong samada di pihak Najib mahupun Tun M lah yang akan bertindak secara over dan melulu jika MalaysiaKini berjaya mencapai matlamat untuk menipu... Malah sudah ada pihak nakal yang mendakwa potret Tun Mahathir telah diturunkan... ada juga yang terlebih nakal yang mengatakan kononnya Najib terlalu takutkan Tun M hinggakan nak tengok gambar yang tergantung di hadapan PWTC pun sudah tidak sanggup...

Semuanya gara-gara perselisihan yang berlaku antara Najib dan Tun M... Dan MalaysiaKini cuba untuk mengambil kesempatan di atas perselisihan yang berlaku... hanya kerana nak tengok perpecahan berlaku di kalangan orang Melayu khususnya yang berada di dalam UMNO...








18SG[ISU SEMASA] KEBABOOM!!! Ferrari 'V' Shape??? Penunggang MAUT Di Tempat Kejadian (GAMBAR)... #suaramelayubaru

Ferrari design 'V' Shape??? Fuuhhh... melekat 'terletak' pada tiang divider jalan... memang 'TOTAL LOST' ler jawapnya... pomen mana yang sanggup nak ketuk balik Ferrari ni... sampai ke casis bengkoknya...


Kemalangan ini dikatakan berlaku di Jalan Tabuan, Kuching, Sarawak sekitar tengahari tadi... mujur, pemandunya selamat tanpa sebarang kecederaan... cuma mungkin sedikit SAKIT hati dan hampa melihat keadaan keretanya...

Kejadian ini telah menarik perhatian pengguna jalanraya lain yang melalui jalan tersebut... ada di kalangan pemandu dan penunggang motosikal yang mengambil peluang untuk 'snap' foto kenderaan tersebut... maklumla, bukan senang nak tengok sebuah kenderaan jenis sporty yang terkenal di seantero dunia yang mana harganya mencecah jutaan ringgit tersadai 'melekat' pada tiang di tepi parit...


Ia juga menjadi viral di media-media sosial apabila gambar2 yang diambil dimuatnaik dengan menggunakan hashtag kuchingfastnfurios... jom kita tengok gambar-gambar yang telah dikumpul :













Memang meleleh la air mata jika aku la pemiliknya... tapi aku percaya tuan punya ferrari ni dari kalangan orang2 berada atau berkemungkinan juga milik tokey balak Sarawak... agaknya la... jadi jawapnya Ferrari ni, angkat buang... claim insurans... beli baru...

Sementara itu, di Butterworth Pulau Pinang, satu kemalangan maut telah berlaku melibatkan sebuah motosikal dan sebuah lori sampah milik MPSP... Lebih khusus lagi, kejadian berlaku di atas Lebuhraya Utara Selatan berhampiran Seberang Jaya...


Penunggang motosikal telah maut di tempat kejadian akibat kecederaan parah di bahagian kepala... menurut saksi, penunggang motosikal tersebut telah merempuh di bahagian belakang lori MPSP yang sedang berhenti di laluan kecemasan... kejadian berlaku pada waktu puncak sewaktu warga Pulau Pinang sedang berpusu-pusu pulang ke rumah dari tempat kerja...

Akibat kemalangan tersebut, berlaku kesesakan lalulintas yang teruk di sepanjang Lebuhraya Utara Selatan menghala ke Kuala Lumpur sehingga hampir 5 kilometer...

Jom kita tengok gambar-gambar yang telah dikirimkan ke inbox aku :







Menurut sumber, dipercayai mangsa yang maut berbangsa Melayu dan beragama Islam... 

Innalillahi......rojiun... Semoga Allahyarham dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama orang-orang beriman... Amin...

Apapun, aku ingin ambil kesempatan untuk berpesan kepada seluruh pengguna jalanraya termasuk diri aku sendiri, berhati-hatilah ketika memandu... janganlah terlalu terburu-buru nak cepat sampai ke rumah untuk berbuka puasa bersama keluarga... lebih baik jika memandu dengan cermat walaupun sampai sedikit lewat...

Ingatlah bahawa ada orang yang disayangi dan menyayangi diri kita sedang menanti ketibaan kita di rumah... janganlah penantian mereka berakhir dengan kepulangan kita berbalut kain putih...



Rabu, 24 Jun 2015

[BONGKAR] PANAS!!! Petualang Berjaya Diberkas... Ada Komplot Yang Memperkudakan Justo Untuk Menumbangkan Sasaran... #suaramelayubaru

Akhirnya... sampai mana hang nak lari... orang bila dah buat salah apatah lagi hidup dalam pelarian, lambat laun akan digari juga... tambah pula, kesalahan yang disabitkan bukan kecik2 anak... melibatkan syarikat konglomerat besar dan turut mengheret sama negara Malaysia dan kepimpinannya...



Xavier Andre Justo yang merupakan seorang warga Switzerland telah ditahan oleh pihak berkuasa Thailand dengan dibantu Unit Khas mereka... Justo dikatakan bersembunyi di Thailand setelah menyedari dirinya dikehendaki oleh pihak berkuasa beberapa negara termasuk Interpol...

Penahanan nya dibuat setelah pihak Petro Saudi membuat laporan berhubung salah laku Justo yang telah mencuri maklumat2 sulit dari fail milik Petro Saudi... Justo merupakan bekas kakitangan Petro Saudi sebelum ia meletak jawatan...

Polis Thailand turut merampas beberapa peralatan termasuk komputar riba yang masih lagi menyimpan maklumat2 sulit tersebut...



Susulan penahanan itu, pihak Petro Saudi telah mengucapkan penghargaan kepada pihak berkuasa Thailand atas kejayaan tersebut...

Dalam kenyataan yang dikeluarkan oleh pihak syarikat, mereka telah menjelaskan kepada umum beberapa perkara berhubung maklumat yang telah dicuri oleh Justo...

Justo dikatakan telah mengugut pihak Petro Saudi hampir RM10 juta sebagai bayaran ganti kepada maklumat yang dicuri itu... disebabkan Petro Saudi tidak memberi apa2 respon maka Justo telah menggunakan khidmat Sarawak Report untuk mendedahkan sebahagian maklumat yang dimiliki...

Pihak Petro Saudi kemudiannya telah mendapatkan khidmat pakar dalam bidang pengesanan dokumen2 palsu... Agensi swasta dikenali sebagai Protection Group International ditugaskan untuk meneliti dan mengenalpasti keaslian setiap dokumen dan maklumat yang didedahkan oleh Sarawak Report...

Beberapa tanda kecurigaan telah dikesan termasuklah pada satu maklumat yang disimpan di dalam format Excell... ID atas nama Justo dikatakan telah digunakan untuk mengakses dan mengubah data dalam fail Excell tersebut... ini berlaku sekitar tahun 2013... sedangkan Justo telah meletak jawatan dari Petro Saudi lebih dari 2 tahun ketika itu... Klik pada link di bawah untuk mendapatkan gambaran jelas apa yang telah dilaporkan oleh pihak PGI...


BAGI AKU, ADA BEBERAPA SUDUT PERLU DILIHAT BERDASARKAN PERKEMBANGAN YANG BERLAKU SEKARANG...

1. JUSTO PASTI TIDAK BERGERAK SENDIRIAN... DIA CUMA DIGUNAKAN OLEH PIHAK TERTENTU UNTUK MENDAPATKAN MAKLUMAT SULIT APA YANG TERMAMPU MEMANDANGKAN KEDUDUKANNYA SEBAGAI KAKITANGAN PETRO SAUDI, SYARIKAT YANG MEMPUNYAI HUBUNGAN RAPAT DENGAN NEGARA MALAYSIA KHUSUSNYA 1MDB... SARAWAK REPORT PULA BERPERANAN SEBAGAI MEDIUM UNTUK MENYEBAR MAKLUMAT2 TERTENTU...

KENAPA JUSTO PERLU MENGUBAH SUAI MAKLUMAT YANG DIMILIKI, ITU MUNGKIN MENJADI PERSOALAN... ADAKAH MAKLUMAT ASAL TIDAK CUKUP KUAT UNTUK MENGGUGAT PIHAK YANG DISASARKAN?

2. NAJIB MUNGKIN BOLEH MENARIK NAFAS LEGA BUAT SEKETIKA DENGAN TANGKAPAN INI... SETIDAK-TIDAK TUMPUAN BOLEH DIHALAKAN KE ARAH JUSTO APATAH LAGI DENGAN LAPORAN PGI YANG JELAS MEMIHAK NAJIB...

NAMUN PERLU DIINGAT JUGA, BUKAN SEMUA MAKLUMAT DIUBAH... DATA MUNGKIN BOLEH DIUBAH TAPI JALAN CERITANYA AGAK SUKAR UNTUK DIPINDA... CONTOHNYA, PENGLIBATAN INDIVIDU TERTENTU TERMASUK JHO LOW DALAM KEMELUT INI, AKAUN2 YANG DIGUNAKAN DALAM SETIAP TRANSAKSI YANG DICURIGAI DAN BEBERAPA PERKARA LAGI...

UMUM PASTI AKAN TETAP MEMPERTIKAI PENGLIBATAN JHO LOW SERTA PERCANGGAHAN LAPORAN YANG DIBERIKAN BERHUBUNG WANG YANG PADA AWALNYA DIKATAKAN BERADA DI BANK OF SINGAPORE...

JADI DISINI, SEKALI LAGI UMUM PERLU MENANTIKAN LAPORAN LENGKAP KETUA AUDIT NEGARA DAN PAC... KERANA APA YANG MENJADI SKOP SIASATAN MEREKA BUKANLAH SANGAT BERKAITAN DOKUMEN2 JUSTO ITU... TETAPI LEBIH KEPADA BAGAIMANA PIHAK PENGURUSAN 1MDB MENGURUSKAN KEWANGAN SYARIKAT DAN BAGAIMANA SERTA KEMANA HUTANG RM42 BILLION ITU DIBELANJAKAN...

18SG[BONGKAR] MELETOP!!! Bergomol Kerana Berebut Jejaka Idaman... Jom Tengok Video 'GOCOH' Sampai Ke Longkang... #suaramelayubaru

Fuuhhh... ganas sungguh... takut aku tengok... dari cara nak ambik lajak pun dah dapat bayang penyudahnya macam mana...

Mungkin dah jadi trend kot, budak perempuan khususnya pelajar bergomol dan bergusti tunggang terbalik... hilang rasa malu dan lenyap habis nilai2 murni gadis timur yang menjadi kebanggaan selama ini...



Tercapai la kot hasrat kerajaan yang mahu melihat wanita hari ini berdiri sama tinggi, duduk sama rendah dengan kaum Adam... malah lebih dari kaum Adam lagi...

Jom kita layan dulu video gusti antara dua pelajar perempuan ini...

Sumber : MyNewshub

Amacam??? Ada sesapa yang berani nak cabar diorang berkuntau??? DAN.. Ada sesapa yang nak booking salah seorang untuk dibuat menantu???

Menurut sumber, pergaduhan hebat ini berpunca akibat merebut jejaka idaman... tak taulah hebat dan handsome tera mana hero rebutan ni... jika diamati dialek pertengkaran mereka, berkemungkinan ia berlaku di salah sebuah sekolah di bahagian Pantai Timur atau mungkin juga melibatkan pelajar yang berasal dari pantai timur...

Aku sendiri sebenaqnya rasa gerun bila dengaq pertuturan pelajar yg bergaduh ini... dah macam kena histeria atau tersampuk jin buruagas... ini lah yg berlaku apabila syaitan dan iblis berjaya menguasai nafsu, pemikiran hingga ke tubuh badan... segala tindak tanduk sudah hilang rasionalnya...





Sijejaka pasti berasa bangga jika mengetahui dirinya menjadi rebutan dara pingitan hingga sanggup meniarap di longkang... patutnya yg dihentam adalah si jejaka ni... sebab dia telah memainkan perasaan perempuan hingga mengakibatkan timbul rasa cemburu dan tak puas hati...

Lebih baik lagi jika kaum hawa khususnya kalangan pelajar perempuan belajar untuk berfikir secara bijak dan rasional sebelum bertindak sesuatu... keutamaan sebagai seorang pelajar mesti didahulukan...

Memang risau aku tengok video ni dan mengenangkan liku2 yang akan ditempuhi oleh generasi baru... maklumla.. aku pun ada anak dara sorng yg masih kecil... Moga Allah melindungi diriku dan ahli keluargaku...

Selasa, 23 Jun 2015

[DEDAH] HOT!!! Mastermind Team Pro Ulama Didedah... Kenali Siapa Wira Tak Didendang Kesayangan TG Hadi Awang... #suaramelayubaru

Mungkin ramai yang tidak perasan siapa yang ligat bergerak di belakang tabir bagi memastikan team Pro Ulama berjaya menguasai hampir 98 percent dalam muktamar Pas baru-baru ini... Tanpa sumbangan dan kerja keras dari mereka, boleh dikatakan agak sukar untuk Team Pro Ulama memperoleh kejayaan memandangkan pengaruh daripada Team Pro PR yang semakin menular khususnya di peringkat akar umbi PAS...




Team Pro PR yang dikepalai oleh bekas Timbalan Presiden PAS yang kecundang, Abg Mat Sabu sememangnya sudah sedar akan gerakan yang dicetuskan oleh '6 Mastermind' ini... mereka ini sebenarnya dari awal lagi agak curiga dengan keikhlasan golongan Profesional PAS ini... namun disebabkan terpaksa mengikut arus perubahan yang cuba diserap masuk dalam PAS, apatah lagi ketika itu arus ini tampak seperti mendapat perkenan dari Presiden dan bekas Mursyidul Am, Allahyarham TGNA, mereka mendiamkan diri dan hanya bergerak secara underground...

Mereka boleh dianggap sebagai penasihat Presiden agar sentiasa berhati-hati umpama menarik rambut dalam tepung... mereka tidak mahu Presiden terlalu mengikut rentak golongan professional PAS yang terlalu kepingin untuk ke Putrajaya hingga sanggup menjadi hamba kepada rakan PR yang lain...

Gerakan mereka mulai terserlah setelah menyedari betapa golongan professional ini seolah-olah mempergunakan PAS demi mendapat kedudukan dan pengaruh dalam PR... banyak keputusan AJK tertinggi mahupun Dewan Ulama disanggah... berlaku pertentangan dalam kenyataan-kenyataan yang dikeluarkan... dan kemuncaknya apabila golongan professional dilihat tidak menyebelahi Presiden PAS tatkala Presiden dihentam dan diserang oleh rakan PR lain dari segenap penjuru...


Jom kita kenali '6 Mastermind' utama dalam Team Pro Ulama yang didedahkan  baru-baru ini...


YB Datuk Takiyuddin Hassan


Merupakan bekas Presiden Mahasiswa Universiti Malaya (PMUM) berasal dari Kedah, tetapi telah dilantik sebagai majistret di Kelantan setelah tamat pengajian... Beliau merupakan Ahli Parlimen Kota Bharu dan bekas ADUN Bunut Payung pada penggal yang lepas...


Beliau bakal dilantik sebagai Setiausaha Agong PAS menggantikan Mustafa Ali... beliau sepatutnya telah dilantik ke jawatan ini sebelum ini lagi namun cadangan ini ditentang oleh Team Pro PR yang mahu Mustafa dikekalkan manakala Takiyuddin dilantik sebagai Penolong Setiausaha Agong PAS...


Sebagai PENOLONG SETIAUSAHA AGONG, beliau telah membuat 2 pengumuman penting, pertama, perlantikan Datuk Haron Din sebagai Mursyidul Am yang baru dan yang kedua, mengumumkan perlantikan dirinya sebagai SU Agong PAS yang baru, walaupun ia belum diputuskan secara rasmi...


Beliau juga merupakan individu penting yang bertanggungjawab membantu TGHA dalam menyediakan dan menguruskan pemfailan rang undang-undang persendirian untuk meminda akta 355 bagi membolehkan sebahagian hokum hudud dilaksanakan di Negara ini, walaupun ia belum dapat dibentangkan hingga hari ini...

YB Nasrudin Hassan

YB Nasrudin Hassan merupakan bekas Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat yang sangat berpengaruhndi kalangan pemuda sebelum ianya diambil alih oleh Suhaizan Kaiat... Ahli Parlimen Temerloh ini berasal dari Besut, Terengganu sebelum dibesarkan sebagai anak FELDA di Pahang...

Bekas pelajar Universiti Al-Azhar, Tartar di Mesir bakal dilantik sebagai Ketua Penerangan PAS Pusat menggantikan Datuk Mahfuz Omar dan bakal berperanan sebagai jurucakap PAS yang berkesan...

Dalam satu forum 'Pasca Muktamar PAS' baru-baru ini, beliau mengungkapkan satu ungkapan menarik yang menjadi trending di kalangan perwakilan... kenyataan Nasrudin "kita masih ada siku dan lutut dalam jubbah" yang ditujukan kepada DAP telah diulang lebih 10 kali oleh perwakilan sewaktu perbahasan...


Mohd Zuhdi Marzuki

Beliau merupakan pensyarah kanan di UM dan juga Pengarah Operasi Pusat Penyelidikan PAS (PPP)... beliau dikatakan bakal dinaikkan pangkat sebagai Ketua Pegawai Ekskutif (PPP) menggantikan Dr. Dzulkefly Ahmad...


Sebagai salah seorang AJK PAS Pusat sebelum ini, beliau mulanya sangat low profile dan tidak Nampak kecenderungannya... sehinggalah meletus isu penyebaran print screen aplikasi whatapps dari telefon bimbit beliau yang bocor...


Dalam Whatapps beliau yang tersebar, beliau dikatakan telah membuat justifikasi kenapa PAS perlu bekerjasama dengan UMNO... dan bermula daripada pendedahan ini, beliau mula menampakkan kecenderungan yang memihak team Pro Ulama dan menyerang rakan PAS golongan professional yang lain melalui penulisan beliau...


Beliau dianggap sebagai antara pakar strategi yang menyusun atur setiap gerakan samada menyerang atau bertahan dalam team Pro Ulama...



Zaharudin Mohamad

Zaharudin merupakan menantu Presiden PAS, TGHA dan juga anggota Majlis Dewan Ulama... menjawat jawatan sebagai Ketua Jabatan Agama, Kumpulan Perangsang Selangor Berhad, sebuah syarikat senaraian awam di BSKL...


Mendapat didikan di Jordan dan Mesir serta pernah berkhidmat sebagai penasihat syariah kepada syarikat kewangan... Beliau dianggap antara yang bijak berbicara soal ekonomi dan kewangan dan akan mengambil alih peranan ini daripada Datuk Husam Musa dan Dr Dzulkefly Ahmad...


Seorang anak muda yang meminati motor besar dan memandu BMW, beliau bakal membawa perubahan terhadap penerimaan anak muda terhadap PAS yang lebih kontemporari...



Mokhtar Senik

Merupakan Ketua Dewan Ulama PAS Pahang dan mengendalikan sebuah agama di Pahang iaitu Pondok An Nur di Kuantan... Beliau dianggap sebagai Jeneral utama Team Pro Ulama dan pakar dalam menyusun strategi sewaktu pertembungan dengan team Pro PR...


Malah, beliau juga dikatakan berperanan besar dalam memperkenalkan system 'Cai' yang diedarkan kepada para perwakilan sebelum pemilihan peringkat tertinggi bermula... Sistem inilah yang telah menumbangkan hampir keseluruhan calon dari team Pro PR...


Beliau juga agak aktif mengimplementasikan perjuangan melalui media social, dan turut dikaitkan dengan pengendali laman Facebook hantu, "Tuk Husin Ceroi" atau 'TUC' yang aktif menyerang dan membongkar tindak tanduk team Pro PR dalam PAS...


Pernah disiasat kononnya terlibat dengan Gerakan Al Maunah, beliau juga antara yang bertanggungjawab mengadakan demostrasi di depan Ibu Pejabat PAS menuntut kumpulan "Hawaii Five-0" yang diketuai oleh Dr. Hatta Ramli disiasat dan dikenakan tindakan... kumpulan ini dkatakan terlibat dalam satu komplot menjatuhkan TGHA...


Dalam muktamar baru-baru in, Mokhtar dikatakan individu yang bertanggungjawab mencadangkan agar PAS memutuskan hubungan dengan DAP... dan isu itulah yang hingga hari ini membelenggu segala tindak tanduk susulan PAS...


Norazli Musa

Beliau merupakan bekas Ketua Penerangan dewan Ulama PAS Perak... terkenal dengan gelaran Ustaz Taliban kerana menampilkan imej berjanggut panjang, persis kumpulan Taliban di Asia Barat...


Beliau bersama dengan rakan-rakan kuliahnya telah menubuhkan kumpulan yang dipanggil Geng Ustaz (GU) dan aktif mengadakan kuliah-kuliah agama di peringkat akar umbi...


Melalui kuliah-kuliah inilah, GU Berjaya menyebarkan pengaruh dan propaganda serta mensasarkan ahli peringkat bawahan agar terus setia di bawah pimpinan ulama dan menolak team perubahan Pro PR...


Terus terang aku katakan, tanpa mastermind yang bijak agak sukar untuk sesatu kumpulan bergerak bagi mencapai objektif yang disasarkan... dan Team Pro Ulama sangat bertuah kerana memiliki '6 Mastermind' yang bijak sekaligus menenggelamkan pengaruh Pro PR, walaupun mendapat sokongan kuat dari rakan Pakatan Rakyat khususnya DAP...








Jasper Roberts - Blog

 
REPLACE-WITH-FACEBOOK WIDGET-CODE-HERE