Rabu, 25 November 2015

[DEDAH] PANAS!!! Persoalan2 Spin Yang Masih Cuba Dibangkitkan Oleh Mat Chai Pakatan Heqhot... 1MDB Tetap Catat Keuntungan... #SahabatSMB

SPIN YANG CUBA DIMAINKAN OLEH PAKATAN HEQHOT BERHUBUNG ISU PENJUALAN ASET EDRA, ANAK SYARIKAT 1MDB...

Memang sudah dijangka, buat lah apa pun, pasti akan ada yg tak kena di mata puak Mat Chai pengangkang Pakatan Heqhot... kalau kena dan tepat pun satu2 tindakan yg diambil, tetap akan dispin, dipusing, diauta dan lebih sadis difitnah oleh mereka...


Sebelum ni pun aku dah post tentang kejayaan 1MDB menjual aset di dalam EDRA Global Energy kpd China General Nuclear Power Corporation... (KLIK SINI)

malah sebelum pada itu pun aku sudah ceritakan perkaitan antara 1MDB, YTL hingga membawa kpd penjualan aset2 ini... (KLIK SINI)

 tp masih juga cuba mencetus isu, hingga ada antara isu yg dibangkitkn jadi kelakar...

1. Kenapa tak jual kpd TNB je... kan TNB pun membida?

Tentunya sebab harga yg ditawar oleh TNB lebih rendah berbanding harga CGN Corp... ini bisnes dan 1MDB tertakluk dlm plan rasionalisasi bg menyelesaikan isu hutang yg dibangkitkn... so logiknya kena cari buyer yg boleh offer harga lebih tinggi...
Dan, jika jual kpd TNB, tentu-tentu dah korang akan tuduh 1MDB mempergunakan TNB untuk bailed out hutang2 milik 1MDB... sepertimana yg korang tuduh pada Tabung Haji dan KWAP sebelum ni...


2. Beli dulu RM18B, jual cuma RM9.83B je???

Betulkan fakta anda... beli dulu pada harga RM12B plus hutang yg ditanggung bernilai RM6B... Manakala jual kpd CGN Corp tunai RM9.83 plus hutang yg ditanggung RM8B... jumlahnya sekitar RM18B...

Nilai tunai berkurangan adalah perkara biasa kerana aset2 spt ini perlu diambil kira peratus susut nilai... ia bergantung kpd jangka hayat aset tersebut, baki tempoh hayat yg masih ada, waranty2 yg masih berbaki ke atas spare part digunakan dan beberapa faktor lain... serupa korang beli kereta baru lerr, cuba esoknya korang jual... takkan harganya masih sama...

3. Penjualan ini merupakan satu bentuk jajahan baru oleh negara China...

Pertama, aku nk gelak dulu... kahkahkah... apa2 bentuk jual beli pun, mesti la ada perjanjian atau MoU... CGNCorp mana boleh buat pandai2 sendiri, nk sekat bekalan elektrik la, nk kenakan taarif melampau la, dll... semuanya dh termaktub dlm perjanjian... sebarang pelanggaran terma perjanjian hanya akan merugikan CGNCorp... mana ada syarikat yg mau rugi, melainkn syarikat2 GLC dibawah pentadbiran Azmin Ali je...


4. Penjualan ni menyebabkan 1MDB kehilangan banyak aset...

Ini memang termasuk dlm langkah rasionalisasi... mai mana langkah ni? Berpunca drpd musuh2 kjaan termasuk puak Mat Chai dan puak berhaluan songsang yg menggunakan isu hutang 1MDB untuk menyerang kjaan hingga menjatuhkan reputasi 1MDB dan kjaan Msia hingga memberi kesan kpd ekonomi negara... so, kjaan terpaksa buat keputusan untuk settlekn dulu isu hutang ini, walhal hutang 42b bukanlah satu bebanan yg boleh meruntuhkn entiti 1MDB... ia masih dlm kawalan...


Buktinya... haaa... mengikut laporan kewangan berakhir tahun 2013 dan laporan drpd Jabatan Audit Negara, 1MDB telah berjaya mencatatkn keuntungan selepas cukai berjumlah RM877.67 mil, meningkat lebih 100% berbanding 2012 yg hanya sebanyak RM44.72 mil... jadi, apa sebenarnya tujuan korang menyerang 1MDB???
Show Comments: OR

0 comments:

Catat Ulasan









Jasper Roberts - Blog

 
REPLACE-WITH-FACEBOOK WIDGET-CODE-HERE