-->

Suara Melayu Baru

Breaking News
Loading...

Khamis, 6 Januari 2011

Kes rogol sudah dinafikan... Kes 'tuala merah' apa cerita? Takkan diam saja...

1.  Rais dengan berani menafikan setiap tuduhan yang dilemparkan kepadanya terutama melibatkan kes rogol amah yang kononnya berlaku sekitar tahun 2007. Rais memilih untuk tidak berdiam diri dan menafikannya bagi menjaga nama baik, maruah dan kredibiliti yang selama ini dijaga baik oleh Rais.

2.  Rais juga bersedia untuk diheret ke muka pengadilan sekiranya si penuduh bersedia untuk mendedahkan apa sahaja bukti yang kononnya mampu menuduh Rais berkaitan isu ini. Jadi apa lagi. Takkan berani dalam blog saja. Dedahkan dan sabitkan Rais jika benar ada bukti yang sahih.

3.  Tetapi kalau setakat surat dari amah tersebut hendak dijadikan bukti, SMB nasihatkan agar lupakan saja. Adakah puak Pakatan Rakyat terlalu ketandusan isu hinggakan surat yang ntah kesahihannya cuba untuk dibangkitkan. Perlu diingat, SMB malah siapa saja mampu menulis surat sebegitu malah lebih baik dari itu jika ia mempunyai kuasa dan mampu manjatuhkan sesebuah kerajaan.

4.  Apa pun syabas dan terima kasih kepada Rais kerana sudi meluangkan masa menafikan tuduhan yang 'bangang ' seperti ini. Ini menunjukkan betapa komitednya Rais terhadap maruah dan masa depan politiknya. Apa cerita dengan tuduhan yang dilemparkan kepada ADUN Selinsing berhubung zinanya? Takkan ADUN Selinsing mahu berdiam diri dan membiarkan maruahnya terus diperkotak-katikkan???

5.  SMB mencabar ADUN Selinsing mengambil langkah yang sama seperti Rais samada untuk menafikan atau kalau berani mengaku jika ianya benar. Perlu diingat bahawa orang yang mendedahkan isu zina ini sedia tampil ke muka pengadilan jika ADUN Selinsing berniat mengheret perkara ini ke mahkamah. Atau sudah ada usaha 'menjolok' agar orang mendedahkan kes ini kembali berdiam diri dan menarik balik tuduhan tersebut.

"Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Rais Yatim hari ini menafikan dakwaan beliau terlibat dalam kes jenayah memperkosa pada 2007 dan semua dakwaan lain yang dilemparkan oleh penulis blog di internet dan parti pembangkang terhadapnya.

"Saya menafikan sebarang dakwaan tersebut sama ada yang berkaitan tuduhan memperkosa mana-mana individu empat tahun dahulu atau lain-lain dakwaan yang dicetuskan penulis liar blog di internet atau mana-mana entiti politik," katanya dalam kenyataan hari ini.

rais yatim pc 020709 01Katanya, "tuduhan liar yang ditujukan terhadap dirinya, susulan laporan blog dan parti-parti politik pembangkang di akhir-akhir ini adalah longgokan fitnah dan pendustaan yang dahsyat, jelek dan jahat."

"Saya menyatakan dengan kerelaan bahawa apa-apa laporan yang diperbuat oleh mana-mana pihak setakat ini berkaitan perkara ini wajar disiasat mengikut lunas undang-undang negara," katanya.

Menurut Rais, beliau dan anggota keluarganya bersedia memberi sepenuh kerjasama dalam siastan itu dan apa-apa keputusan siasatan rasmi itu akan diterima dan dipatuhi.

Beliau berkata "sementara siasatan dijalankan oleh pihak berkuasa, demi keadilan dan kemanusiaan, pihak-pihak yang rakus mengamalkan politik kotor melalui internet atau media lain diminta menghentikan sebarang spekulasi, cemuhan atau berbuat sesuatu yang mencabul budaya berpekerti baik."

"Semua tulisan, laporan, picisan, spekulasi termasuk ilustrasi foto atau gambar yang disiarkan di bawah mana-mana pojok blog, laman web di internet setakat ini berkaitan dakwaan salahlaku atau jenayah memperkosa mana-mana individu sedemikian adalah bertujuan jelek,
berniat jahat dan memfitnah secara fabrikasi atau rekaan tanpa lunas sahih di sisi undang-undang," katanya.

Rais berkata, perkara berkenaan adalah mainan politik jahat dan kotor yang sengaja digembar-gemburkan bagi tujuan memperolehi dividen politik pembangkang.

Tambah ahli parlimen Jelebu itu, laporan polis oleh PAS dan sekutunya di Kuala Klawang, Jelebu, Negeri Sembilan pada Selasa lalu susulan pendedahan blogger itu adalah bukti bahawa dakwaan tersebut bermotifkan politik kotor dengan tujuan supaya rakyat di Jelebu memihak kepada pembangkang sedangkan mereka tiada kesahihan hak untuk membuat laporan sedemikian dari sudut perundangan.

"Dakwaan pemerkosaan seperti yang dikarang penulis blog tiada kaitan langsung dengan dedahan yang kononnya dipanggil Wikileaks." katanya." - MalaysiaKini
Show Comments: OR

2 ulasan:

Jasper Roberts - Blog

 
REPLACE-WITH-FACEBOOK WIDGET-CODE-HERE