-->

Suara Melayu Baru

Breaking News
Loading...

Jumaat, 31 Disember 2010

Teressa Kokte teringin melihat 13 Mei berulang. Tidak ada sebab untuk PM memohon maaf...

1.  Cibai betul Teressa kokte ni. Sebenarnya inilah strategi bangsat bernama DAP. Mereka sentiasa mencari jalan dengan meniup api perkauman dan keagamaan agar timbul rasa tidak senang di kalangan rakyat Malaysia. DAP tidak pernah mahu melihat rakyat Malaysia hidup dalam kemakmuran berbilang kaum. Ada saja isu sensitif yang ditimbulkan agar wujud prasangka buruk di antara kaum dan agama.

2.  Kenapa Teressa Kokte mendesak agar PM memohon maaf berkaitan isu salib ini? Tidakkah sepatutnya mereka perlu lebih peka terutama membabitkan isu sensitif dalam Islam. Atau Teressa semamangnya cuba untuk menjerat PM dengan menimbulkan isu ini untuk mewujudkan rasa kurang selesa penganut Kristian terhadap PM. Walhal sepatutnya perkara ini tidak timbul jika pihak penganjur tahu menghormati dan lebih sensitif jika mahu menjemput PM ke majlis mereka.

3.  PM bukanlah seperti segelintir pemimpin PAS. PM pastinya tidak rela menggadaikan pegangan agamanya hanya semata-mata kerana kedudukan, pangkat dan kuasa. Tidak seperti pemimpin PAS. Mereka sanggup menjual agama asalkan matlamat politik bersama sekutu mereka yakni DAP dapat tercapai. Tidak hairanlah melihat PAS melaungkan takbir kepada pemimpin kafir seperti Lim Guan Eng.

4.  Malah apa yang berlaku di Selangor juga jelas menunjukkan betapa pemimpin PAS buta Islam. Kita tidak pernah menghalang kegiatan senam robik diadakan sebagai satu aktiviti sihat termasuk di perkarangan masjid. Apa yang dipertikaikan adalah tindakan pemimpin DAP yang langsung tidak peka apabila mengenakan pakaian yang tidak sesuai dan mendedahkan aurat ketika turut sama menyertai aktiviti senamrobik di perkarangan masjid. Mungkin pemimpin ini buta Islam, apa yang menyedihkan adalah apabila tidak ada seorang pun cerdik pandai dari PAS yang berani menegur atau memberikan pakaian yang sesuai kepada pemimpin DAP ini.

5.  Apa pun, soalnya sekarang jelas Teressa Kokte hanya ingin mempolitikkan isu salib ini. Seharusnya Teressa yang sepatutnya memohon maaf kepada PM kerana tidak sensitif terhadap apa yang dituntut dalam Islam.

"Ahli parlimen Seputeh Teresa Kok menuntut Datuk Seri Najib Razak supaya memohon maaf berhubung satu arahan daripada pejabat perdana menteri supaya membuang elemen keagamaan daripada satu majlis sambutan Krismas.

NONETeresa berkata arahan itu menetapkan supaya lambang salib disisihkan daripada satu majlis yang dihadiri Najib pada 25 Disember lalu.

Majlis berkenaan diadakan di kediaman ketua biskop gereja Katolik Kuala Lumpur.

Arahan berkenaan juga melarang berlakunya upacara sembahyang dan nyanyian lagu-lagu pemujaan di majlis anjuran Persekutuan Kristian Malaysia (CFM) itu, kata Teresa lagi.

Teresa yang juga exco kanan kerajaan Selangor menyifatkan arahan daripada pejabat perdana menteri itu merupakan satu tindakan yang "tidak menghormati" masyarakat Kristian.

"Arahan Pejabat Perdana Menteri itu adalah satu pengkhianatan terhadap (slogan) berbilang etnik, berbilang agama 1Malaysia yang dikhutbahkan dengan penuh ghairah oleh Najib," kata Kok dalam satu kenyataan hari ini.

najib pc 091210 01Tambahnya, Najib perlu memohon maaf kepada CFM kerana "menyah-Kristiankan" majlis sambutan Krismas berkenaan dan menafikan kebebasan beragama bagi rakyat Malaysia.

“Arahan seperti itu daripada Pejabat Perdana Menteri menunjukkan betapa tidak ikhlas dan tidak sopan kelakuan Najib sebagai seorang tetamu," katanya.

Teresa juga berkata, beliau meragui sekiranya Najib tidak mengetahui bahawa pejabatnya sendiri telah mengeluarkan arahan berkenaan.

Sehubungan itu juga, beliau menggesa Najib mengeluarkan permohonan maaf secara terbuka dan mengarahkan kerajaan supaya menghormati tradisi Krismas dan hak rakyat Malaysia untuk bebas beragama.

“Saya harap Najib dan pejabatnya akan sedar bahawa ada makna mendalam bagi Krismas, melebihi Santa Claus dan salju dan makna mendalam itu perlu dihormati," katanya." - MalaysiaKini

Show Comments: OR

3 ulasan:

 1. jom meliwat cara islam PAS di masjid..

  BalasPadam
 2. Aku simpan barang orang. Bukan boleh pakai sendiri. Tapi kalau setakat Teres Cock tu takpelah. Banyak lagi yang cebuk pakai air tak pakai tisu. hehehe

  Selamat Tahun Baru!

  Saya juga ingin menjemput anda menyertai Salasilah Keluarga

  Aku Yang Bingai
  Bolasepak - Kontrak Rajagopal bagi telur di hujung tanduk?
  .

  BalasPadam
 3. Salam Tuan,
  Mohon link ke blog tuan.
  Mohon berkongsi perjuangan.
  Terima kasih

  http://empayar-pemuda.blogspot.com

  BalasPadam

Jasper Roberts - Blog

 
REPLACE-WITH-FACEBOOK WIDGET-CODE-HERE