-->

Suara Melayu Baru

Breaking News
Loading...

Isnin, 8 Mac 2010

Majlis Sambutan Maulidur Rasul 1431H/2010M Peringkat Qaryah Masjid Bagan Ajam...

1. Syabas dan tahniah diucapkan kepada seluruh ahli jawatankuasa Qaryah Masjid Bagan Ajam, Butterworth, Pulau Pinang kerana telah menganjurkan Majlis Sambutan Maulidur Rasul 1431H/2010M dengan jayanya. Majlis sambutan ini telah diadakan pada hari Ahad yang lepas yakni 7 Mac 2010 bertempat di Masjid Jamek Bagan Ajam bermula jam 8.00 pagi dan berakhir jam 3 petang.

2. Antara aktiviti yang diadakan sepanjang Majlis tersebut adalah pertandingan Azan dan Hafazan yang disertai oleh para pelajar sekolah rendah dan menengah yang juga merupakan anak Qaryah Masjid Bagan Ajam. Kemudian disusuli dengan persembahan Marhaban dan bacaan tahlil yang disampaikan oleh Kumpulan Marhaban dari Kampung Tok Bedu, Tasek Gelugor.

3. Majlis diteruskan dengan ceramah agama sempena Maulidur Rasul yang disampaikan oleh Yang Berbahagia Ustaz Abu Bakar Bakilani bin Abu Hassan dari Pejabat Agama Daerah Butterworth, Seberang Perai Utara. Jawatankuasa majlis turut menyediakan jamuan makan tengahari yang dimasak secara bergotong-royong sesama ahli-ahli Qaryah. Seekor lembu Aqiqah dan kambing menjadi sajian untuk para hadirin. Majlis disudahi dengan penyampaian hadiah kepada para pemenang pertandingan dan beberapa penghargaan turut diberikan kepada bekas Imam yang pernah berkhidmat sebagai imam Masjid Bagan Ajam dan para pelajar yang berjaya memperolehi keputusan cemerlang di dalam USR, PMR dan STPM.

4. Saya sebagai salah seorang anak qaryah dengan besar hati mengucapkan setinggi penghargaan dan terima kasih kepada beberapa pemimpin masyarakat yang sudi meluangkan masa untuk hadir sama-sama memeriahkan majlis sambutan ini. Pemimpin yang turut hadir antaranya YB Tan Sri Nor Mohamed Yakcop, Menteri di Jabatan Perdana Menteri merangkap Ahli Parlimen Tasek Gelugor, YB Ustaz Shahabuddin bin Yahaya, ADUN Permatang Berangan merangkap Ketua UMNO Bahagian Tasek Gelugor, YB Dato' Jahara Hamid, ADUN Telok Air Tawar, Saudara Cikgu Hasbul, Ketua Pemuda UMNO Bahagian Tasek Gelugor, Yang Berbahagia Hajjah Rokiah Bee, bekas ADUN Telok Air Tawar dan seluruh pemimpin dan jawatankuasa peringkat Bahagian Tasek Gelugor dan cawangan-cawangan yang terlibat.

5. Diharap agar Majlis Sambutan Maulidur Rasul ini akan terus menjadi program tradisi dan diadakan pada setiap tahun. Saya berasa sedikit kesal dengan pendapat segelintir pihak yang cuba mempertikaikan Majlis sambutan Maulidur Rasul ini. Golongan ini berpendapat kononnya Majlis ini merupakan satu pembaziran dan juga satu Bida'ah kerana ia tidak pernah menjadi amalan Rasulullah.

6. Bagi saya Sambutan maulidur rasul perlu disambut sebagai satu cara kita mengagungkan rasul junjungan kita. Ia secara tak langsung dapat menginsafi seluruh umat Islam akan pengorbanan yang ditempuhi Nabi Muhammad dalam menegakkan syiar Islam. Pengisian yang diterapkan di dalam setiap aktiviti yang diadakan sepanjang majlis sambutan termasuk perarakan, marhaban, tahlil, berselawat dan lain-lain sebenarnya memberi kesan yang positif. Malah setidak-tidaknya majlis ini dapat mengeratkan tali silaturrahim sesama ahli masyarakat yang terlibat.

7. Adalah lebih baik mengadakan perarakan sambil berselawat kepada Rasul junjungan berbanding berarak dan berdemonstrasi membabi buta seperti yang gemar dilakukan oleh golongan tidak bertamadun. Pihak yang mempertikaikan Sambutan Maulidur Rasul sebenarnya sudah ketandusan isu hingga terpaksa mempolitikkan majlis yang baik dan mulia ini semata-mata inginkan publisiti murahan. Mereka terlupa dan tidak sedara bahawasanya tindakan mereka ini hanya akan mendedahkan kebodohan dan kedangkalan pemikiran mereka.

"MEMANTAP UKHUWAH, MEMPERKASA UMMAH"
Show Comments: OR

2 ulasan:

 1. Rasulullah s.a.w. adalah jawatan yang dilantik oleh Allah sendiri. Allah sendiri tengok dalam ramai-ramai manusia di muka bumi ini entah berapa ribu juta trillion manusia ni ada seorang di dunia ni namanya Muhammad Bin Abdullah s.a.w.

  Beliau telah dilantik menjadi nabi bila umur dia 40 tahun. Waktu dia beranak jadi 40 tahun belum jadi nabi ni dia beranak, bonda dia mak dia Siti Aminah tak tahu anaknya ini akan dilantik menjadi nabi.

  Sebagaimana yang disebut minggu lepas, kita menyambut maulid nabi, maulid nabi ni kerja tak sudah. Jangan ingat bila kita sambut maulid nabi ni selesai masalah. Kalau Nabi Muhammad waktu dia beranak tu serupa Muhammad Muhammad lain.

  Kat kampung kita ada Muhammad,situ ada Muhammad, ada Mat, orang Melayu Kelantan panggil Mat, Mat anak kita, Mat budak kampung kita dengan Mat Bin Abdullah di Tanah Arab tu waktu dia beranak serupa aja. Yang jadi masalah, yang jadi kita dengan dia peringkat rapat ni setelah 40 tahun kemudian bila beliau jadi nabi dengan turunnya ayat Iqra'

  NOTA : sila lawati klip video mengenai perkara di atas di alamat
  http://hanifsalleh.blogspot.com/2010/02/tok-guru-oh-tok-guru.html

  BalasPadam

 2. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI....Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
  Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI....Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

  BalasPadam

Jasper Roberts - Blog

 
REPLACE-WITH-FACEBOOK WIDGET-CODE-HERE