-->

Suara Melayu Baru

Breaking News
Loading...

Khamis, 27 Ogos 2009

Nizar Mangkuk : Negara menerima seorang lagi Menteri JPM yang berwibawa...

Tahniah diucapkan kepada Dato' Seri Idris Jala kerana telah diberi kepercayaan oleh YAB Perdana Menteri dan dilantik sebagai Menteri Penuh tanpa sebarang portfolio khas di Jabatan Perdana Menteri. Beliau yang juga merupakan bos besar bagi Malaysian Airlines (MAS) bakal melepaskan kedudukan tersebut sebelum dilantik sebagai Senator.

Yang Dipertuan Agong sudah memperkenankan perlantikan tersebut dan majlis angkat sumpah akan diadakan kelak. Idris juga turut dilantik sebagai CEO Unit Penyampaian dan Pengurusan Prestasi (PEMANDU). Untuk makluman, PEMANDU berfungsi untuk mengawal perlaksanaan Indeks Prestasi Utama (KPI) di bawah tanggungjawab Dr. Koh Tsu Koon.

Dato' Seri Idris Jala merupakan seorang tokoh korporat yang sangat berpengalaman. Beliau pernah berkhidmat dengan Shell selama 23 tahun. Beliau telah dilantik bagi menguruskan MAS pada 2005 setelah syarikat penerbangan utama negara itu menghadapi masalah kewangan yang kritikal.

"KUALA LUMPUR: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, hari ini mengumumkan pelantikan Datuk Seri Idris Jala sebagai Menteri tanpa portfolio di Jabatan Perdana Menteri.


Idris juga dilantik sebagai Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Unit Penyampaian dan Pengurusan Prestasi (PEMANDU).

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh pejabat Perdana Menteri di Putrajaya, Najib berkata beliau telah memaklumkan kepada Kabinet mengenai pelantikan itu pada Bengkel KPI Kabinet di Putrajaya pagi ini.


"Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin, berkenan dengan pelantikan itu," katanya.

Idris yang kini Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengarah Urusan Malaysia Airlines, akan mengangkat sumpah sebagai Senator pada tarikh yang ditetapkan kelak.

Sebagai CEO PEMANDU, organisasi yang akan mengawal pelaksanaan inisiatif Indeks Prestasi Utama (KPI), Idris akan membantu dan melapor kepada Tan Sri Dr Koh Tsu Koon, Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang bertanggungjawab terhadap perpaduan nasional dan pengurusan prestasi.

Koh akan meneruskan tugas beliau dalam memformulasi dan melaksanakan keseluruhan dasar dan strategi mengenai pengurusan prestasi serta transformasi organisasi dengan tumpuan khusus terhadap Bidang Hasil Utama Nasional (N-KRA).

Koh akan menjadi pengerusi lembaga PEMANDU yang termasuk Ketua Setiausaha Negara dan pegawai kanan lain. Idris sebaliknya akan menumpukan terhadap perkongsian kepakaran dan pengalaman di Shell dan Penerbangan Malaysia (MAS) serta memacu pelaksanaan pengurusan prestasi dalam Kerajaan Persekutuan.

Idris, yang akan menjadi timbalan pengerusi lembaga PEMANDU, akan bertanggungjawab untuk sub khusus N-KRA dan KPI Nasional (N-KPI) dan menasihat di KRA peringkat menteri (M-KRAs) dan M-KPI.

Beliau akan melapor kepada Koh mengenai isu-isu berkaitan KPI dan terus kepada Perdana Menteri mengenai tugas yang akan diberikan kepada beliau sebagai Menteri tanpa portfolio di JPM.

Menurut kenyataan itu, lembaga pengarah Penerbangan Malaysia akan mengumumkan secara berasingan CEO dan Pengarah Urusan baru syarikat penerbangan itu.

Idris dilantik sebagai Pengarah Urusan dan CEO Penerbangan Malaysia pada Disember 2005, selepas syarikat itu mengalami kerugian paling besar dalam sejarah korporatnya.

Sebelum menyertai Penerbangan Malaysia, Idris berkhidmat selama 23 tahun dengan Shell. Antara 2002 dan 2005, Idris adalah Pengarah Urusan Shell MDS (Malaysia) dan Naib Presiden, Shell Malaysia Gas & Power (Malaysia).

Antara 2000 dan 2002, Idris adalah Naib Presiden, Pemasaran Runcit, Shell International.

Beliau juga Naib Presiden Perundingan Pembangunan Perniagaan di mana beliau mengetuai pasukan atasan perunding dalaman mengenai projek penambahbaikan perniagaan radikal, memperbaharui model perniagaan runcit global Shell bagi mencapai pertumbuhan menguntungkan.

Antara 1998 dan 2000, Idris adalah Pengarah Urusan Shell Sri Lanka, di mana beliau membantu memulihkan perniagaan LPG Shell di Sri Lanka.

Idris memegang ijazah dari Universiti Sains Malaysia dan sarjana dari Warwick University, United Kingdom.

Sementara itu, semasa dihubungi Bernama susulan pelantikan beliau, Idris berkata: "Saya rasa terharu kerana diberi peluang ini dan akan melakukan yang terbaik untuk perubahan kepada negara."
- B. Harian Online
Show Comments: OR

0 comments:

Catat Ulasan

Jasper Roberts - Blog

 
REPLACE-WITH-FACEBOOK WIDGET-CODE-HERE