-->

Suara Melayu Baru

Breaking News
Loading...

Rabu, 8 April 2009

Muhammad, Azalina, Syed Hamid digugurkan dari kabinet baru???

Seluruh rakyat Malaysia pastinya sedang menantikan hari esok yang penuh debaran apabila Perdana Menteri Malaysia yang baru, Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak bakal mengumumkan barisan kabinet barunya. Satu lagi penilaian akan dibuat berdasarkan barisan kabinet yang akan dilantik. Adakah kabinet baru ini berkemampuan untuk mentadbir dan melaksanakan tanggungjawab dengan lebih baik dan berkesan berbanding sebelumnya? Dan adakah kabinet baru ini dapat memenuhi aspirasi dan kemahuan rakyat yang ingin satu bentuk pentadbiran baru yang lebih telus, cekap dan dinamik dalam menempuh keadaan ekonomi dan politik yang dilihat agak terumbang-ambing?


Pelbagai spekulasi dan ura-ura yang hangat diperbincangkan baik di kedai-kedai kopi hinggalah ke peringkat yang lebih tinggi. Siapa yang akan naik dan siapa pula yang akan digugurkan? Segala teka-teki hanya akan terjawab esok setelah PM membuat pengumuman perlantikan baru ini. Kemungkinan akan berlaku satu rombakan kabinet besar-besaran yang mana orang-orang Najib dan orang-orang Tun Mahathir bakal dilantik manakala orang-orang Pak Lah terpaksa diketepikan. Kemungkinan juga saiz kabinet akan dikecilkan bagi memastikan perlaksanaan yang lebih cekap dan tidak akan timbul masalah pertindihan portfolio.

Perlantikan esok juga pastinya bersangkut paut dengan keputusan Pemilihan Agung UMNO yang baru lepas. Beberapa muka baru yang berjaya dipilih ke majlis tetinggi kemungkinan akan dilantik bagi mengisi beberapa portfolio. Antaranya Dato' Jamaluddin Jarjis, Dato' Anifah Aman dan beberapa nama lagi. Manakala senarai yang mungkin digugurkan antaranya Azalina Othman Said, Hamid Albar, Ong Ka Chuan. Dato' Seri Shahrizat yang baru sahaja memenangi kerusi Ketua Wanita UMNO dijangka akan dilantik semula ke kementerian lamanya melalui perlantikan senator. Pastinya yang amat dinanti-nantikan adalah wakil dari Pemuda yang akan diserapkan ke kabinet. Adakah Khairy berpeluang dilantik menjadi menteri penuh berdasarkan tiketnya sebagai Ketua Pemuda UMNO atau Mukhriz yang akan mengisi jawatan menteri atas permintaan ayahandanya. Atau bagi memuaskan hati semua pihak, kedua-dua wakil pemuda ini dilantik menjadi Timbalan Menteri.

KUALA LUMPUR: Sekurang-kurangnya enam menteri mungkin digugurkan dalam Kabinet baru yang dijangka diumumkan Datuk Seri Najib Razak, hari ini.

Perdana Menteri juga dijangka mengecilkan Kabinetnya dengan menggabungkan beberapa kementerian, selain mewujudkan semula jawatan Setiausaha Parlimen yang dimansuhkan selepas pilihan raya umum tahun lalu.

Difahamkan Najib sudah menerima perkenan Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin pagi semalam berhubung pelantikan barisan Kabinet barunya.

Antara menteri yang dikatakan akan digugurkan ialah Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Seri Ong Ka Chuan, yang tewas jawatan Timbalan Presiden MCA pada pemilihan parti itu, tahun lalu.

Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Tan Sri Muhammad Muhd Taib; Menteri Pelancongan, Datuk Seri Azalina Othman dan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Syed Hamid Albar, yang turut kalah dalam pemilihan Umno, bulan lalu, juga dijangka digugurkan.

Dua menteri lain dijangka digugurkan ialah Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Amirsham A Aziz dan Menteri Kewangan Kedua, Tan Sri Nor Mohamed Yakcop. Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Shahrir Samad pula meletak jawatan, berkuat kuasa hari ini, selepas tewas pada pemilihan Umno.

Bagaimanapun, Menteri Luar, Datuk Seri Dr Rais Yatim yang kalah dalam perebutan jawatan Naib Presiden, dijangka dikekalkan.

Difahamkan, Ketua Wanita Umno, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil dan Presiden Gerakan, Tan Sri Dr Koh Tsu Koon akan dilantik sebagai Senator untuk diserapkan dalam Kabinet baru. Shahrizat dijangka mengetuai kementerian lamanya, Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat.

Bekas menteri, Datuk Seri Dr Jamaluddin Jarjis juga dikatakan akan kembali ke Kabinet, manakala Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Ahmad Husni Hanadzlah; Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Dr Abdul Latiff Ahmad; Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Hamzah Zainuddin akan dinaikkan pangkat menjadi menteri.

Tiga Naib Presiden Umno diramal bertukar portfolio dengan Datuk Seri Dr Zahid Hamidi ke Kementerian Dalam Negeri; Datuk Seri Hishammuddin Hussein ke Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri, manakala Datuk Seri Shafie Apdal bertukar ke Kementerian Pertahanan.

Antara kementerian dikatakan akan digabungkan ialah Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Warisan yang diserapkan ke Kementerian Pelancongan; Kementerian Pengajian Tinggi disatukan dengan Kementerian Pelajaran, manakala Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi bergabung dengan Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani.

Pensyarah Kolej Undang-Undang, Kerajaan dan Pengajian Antarabangsa Universiti Utara Malaysia, Dr Mohd Azizuddin Mohd Sani, berkata pengecilan saiz Kabinet akan menjadi perkara pokok dalam pentadbiran Najib bagi memudahkan pengurusan dan melicinkan pentadbiran.

Beliau menjangka dua pemimpin Umno Sabah, Datuk Seri Abdul Ghapur Salleh dan Datuk Anifah Aman turut dilantik sebagai menteri.

Sementara itu, Presiden Parti Bersatu Sabah (PBS), Datuk Seri Joseph Pairin Kitingan, ketika ditemui selepas bertemu Najib di Putrajaya semalam berkata beliau sudah menyerahkan senarai nama pimpinan parti itu untuk dilantik sebagai menteri atau timbalan menteri. "
- B. Harian Online

Sama-samalah kita tunggu dan lihat pengumuman yang akan dibuat esok oleh Perdana Menteri Malaysia, Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak.
Show Comments: OR

0 comments:

Catat Ulasan

Jasper Roberts - Blog

 
REPLACE-WITH-FACEBOOK WIDGET-CODE-HERE