-->

Suara Melayu Baru

Breaking News
Loading...

Selasa, 24 Februari 2009

Pemuda PAS PP tentang majlis antara agama. - MalaysiaKini

"Feb 24, 09 5:55pm
Dewan Pemuda PAS Pulau Pinang menentang sebarang usaha untuk menubuhkan majlis perundingan antara agama “dari dulu, sekarang dan sampai bila-bila”, kata ketuanya, Mohamed Hafiz Mohamed Nordin.

“Kalau dialog agama kita setuju, tetapi bukan (sebagai sebuah) majlis,” katanya kepada Malaysiakini hari ini.

Mohamed Hafiz mengulas kenyataan Yang Dipertua Majlis Agama Islam Negeri Pulau Pinang (MAINPP), Shabudin Yahaya dalam akhbar Utusan Malalysia hari ini yang mendakwa kerajaan negeri telah menubuhkan majlis berkenaan tahun lalu.

Akhbar tersebut memetik Shabudin sebagai berkata, cubaan menyamakan Islam dengan fahaman agama lain ternyata menghina Islam dan tindakan seperti itu mesti dihentikan.

Shabudin,yang juga ahli dewan undangan negeri (Adun) Permatang Berangan dilaporkan berkata, MAINPP berasa cukup tersinggung apabila ada beberapa ahli jawatankuasa majlis tersebut terdiri daripada orang Melayu.

Bagaimanapun, Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng menafikan laporan akhbar tersebut bahawa kerajaan negeri itu telah menubuhkan majlis perundingan antara agama tahun lalu.

Fail Saman fitnah

Beliau juga turut mengarahkan peguamnya supaya memfailkan saman fitnah terhadap akhbar tersebut kerana menyiarkan berita yang tidak benar.

Mengulas lanjut, Mohamed Hafiz berkata, Pemuda PAS Pulau Pinang menentang sebarang usaha untuk menyamaratakan Islam dengan agama-agama lain.

“Tetapi kalau usaha hendak menyamaratakan ekonomi orang Melayu (dengan bangsa lain) itu kita setuju,” tambahnya.

Menurutnya lagi, ketegasan Pemuda PAS berikutan isu itu telah dinyatakan sejak Ogos tahun lalu, melalui muktamar sayap kanan PAS ke-54 di Ipoh, Perak.

Ditanya sama ada perkara itu pernah dibincangkan dalam mesyuarat PAS negeri, beliau berkata tidak pasti."
- MalaysiaKini

Masakan pokok bergoyang jika bukan ditiup angin. Sekiranya benar wujud ura-ura penubuhan Majlis Antara Agama ini, ia seharusnya ditentang habis-habisan. Penubuhan majlis ala IFC yang pernah menerima tentangan dari semua pihak termasuk ngo agama Islam tidak boleh diterima kerana ia mampu membawa implikasi yang besar.

Kerajaan Negeri Pulau Pinang seharusnya sedar akan sensitiviti umat Islam negara ini. Agama Islam merupakan agama yang tinggi martabatnya dan tidak layak disama tarakan dengan agama lain. Jika Majlis ini ditubuhkan maka ia secara tidak langsung memberi satu tamparan hebat kepada umat Islam dan merupakan satu penghinaan kepada agama Islam selaku agama rasmi negara Malaysia.

PAS seharusnya terus memainkan peranan penting bagi menghalang penubuhan Majlis ini. Penganjuran dialog antara agama dilihat alternatif lain selain dari penubuhan Majlis ini. Sekiranya dialog yang dianjurkan mampu menyumbang kebaikan maka ia wajar diteruskan asalkan urusan dakwah dan penyampaian agama Islam kepada penganut agama lain dapat diurus tadbir dengan lebih berkesan. Matlamat lain dialog adalah bertujuan untuk menerangkan apa itu Islam dan untuk mengakis tanggapan negatif terhadap agama Islam yang selama ini dilabel sebagai pengganas.
Show Comments: OR

0 comments:

Catat Ulasan

Jasper Roberts - Blog

 
REPLACE-WITH-FACEBOOK WIDGET-CODE-HERE