-->

Suara Melayu Baru

Breaking News
Loading...

Khamis, 26 Februari 2009

Karpal Tarik Balik Perkataan 'Celaka' Terhadap Pemuda Umno. - Bernama

"KUALA LUMPUR, 25 Feb (Bernama) -- Pengerusi DAP Karpal Singh menarik balik perkataan "celaka" yang ditujukan kepada Pemuda Umno semasa perbahasan di Dewan Rakyat setelah diarah oleh Timbalan Speaker Datuk Wan Junaidi Tuanku Jaafar.

Ketika membahaskan usul menjunjung kasih bagi titah ucapan Yang di-Pertuan Agong hari ini, wakil rakyat Bukit Gelugor itu pada mulanya menyentuh mengenai 100 laporan polis yang dibuat terhadapnya selepas beliau membuat kenyataan mahu menyaman Sultan Perak Sultan Azlan Shah berhubung krisis politik di Perak.

"Barangkali ini jadi satu rekod dalam dunia," katanya.

Selain laporan polis terhadapnya itu, Karpal juga menerima ugutan apabila dua butir peluru ditemui dalam satu sampul surat di kediamannya di Pulau Pinang baru-baru ini.

"Dua peluru Tuan Speaker. Dalam Seksyen 57 Akta Keselamatan Dalam Negeri, jika seseorang memiliki satu peluru dan didapati bersalah hukumannya mandatori maut. Saya mahu tahu di mana celaka Pemuda Umno ini mendapat dua peluru ini," katanya menyebabkan Dr Mohd Puad Zarkashi (BN-Batu Pahat) dan Datuk Abdul Rahman Dahlan (BN-Kota Belud) segera bangun meminta supaya beliau menarik balik kenyataan itu dan menyatakan Karpal tidak boleh menyatakan sedemikian tanpa bukti.

"Pemuda Umno ini celaka. Jangan ganggu saya," katanya meneruskan perbahasan sebelum keadaan menjadi riuh rendah, mendorong Wan Junaidi menegur Karpal agar tidak menggunakan perkataan itu lagi.

"Bukit Gelugor boleh teruskan ucapan tapi jangan cakap celaka. Ini sepatutnya tidak dipakai YB," kata Wan Junaidi.

Karpal sekali lagi berkata beliau tidak mahu diganggu dan mengulangi kenyataan yang sama terhadap Pemuda Umno tetapi kemudiannya menarik balik perkataan itu selepas diarah oleh Wan Junaidi.

"Kalau Speaker tak suka saya boleh tarik balik, tak ada masalah. Sudah tarik balik. Saya beri amaran kepada Pemuda Umno jangan main-main dengan saya. Singh Is King," kata Karpal mungkin merujuk kepada judul sebuah filem Hindi.

Dalam perbahasannya itu, Karpal juga merujuk kenyataannya sebelum ini mengkritik Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dan menjelaskan bahawa beliau kini menerima Anwar sebagai ketua pakatan pembangkang.

Dr Mohd Puad kemudiannya mencelah menyatakan kenapa Karpal takut kepada Permatang Pauh (Anwar) manakala Datuk Ismail Mohamed Said (BN-Kuala Krau) berkata Pengerusi DAP itu tidak ada taring."
- Bernama

Semakin lama semakin berani tindak tanduk yang ditonjolkan oleh Karpal Singh. Mungkin disebabkan keadaan yang mendesaknya membuatkan Karpal tidak mampu lagi berfikir secara rasional. Jika sebelum ini Karpal bertindak menderhaka kepada Sultan, dan kini Karpal cuba mencabar Pemuda UMNO dengan mengeluarkan kata-kata kesat yang di sepatutnya dilafazkan oleh seorang pemimpin rakyat. Karpal amat berharap agar pemimpin Pakatan Rakyat yang lain dapat menyokong dan sama-sama berdiri di belakangnya. Tetapi malangnya, harapannya meleset apabila semua pemimpin PR termasuk Anwar Ibrahim dan rakan DAPnya mengambil inisiatif untuk bersikap berkecuali yang membawa maksud tidak bersetuju dengan tindakan dan kenyataannya.

Karpal harus sedar bahawa Malaysia bukanlah seperti Amerika. Amerika merupakan sebuah negara yang mengamalkan prinsip keterbukaan sepenuhnya walhal Malaysia walaupun masih mengamalkan demokrasi dan dasar terbuka namun ada isu yang tidak harus disentuh secara terbuka apatah lagi melibatkan sensitiviti sesuatu pihak mahupun kaum. Karpal perlu lebih berhati-hati dalam setiap tutur katanya kerana ketika ini setiap tindakannya menjadi perhatian baik di pihak kerajaan mahupun Pakatan rakyat sendiri. Sifat ego dan biadapnya tidak mustahil akan memakan dirinya sendiri.
Show Comments: OR

0 comments:

Catat Ulasan

Jasper Roberts - Blog

 
REPLACE-WITH-FACEBOOK WIDGET-CODE-HERE