-->

Suara Melayu Baru

Breaking News
Loading...

Isnin, 23 Februari 2009

Karpal gesa undang-undang tegas ceroboh peribadi. - MalaysiaKini


"Feb 23, 09 11:01am
Pengerusi DAP Karpal Singh mahu undang-undang lebih tegas terhadap pencerobohan hak peribadi, terutamanya selepas penyebaran gambar bogel AhliDewan Undangan Negeri (Adun) kawasan Bukit Lanjan, Elizabeth Wong.

Katanya, hukuman bagi pencabulan hak peribadi mengikut Seksyen 14 Akta Kesalahan-kesalahan Kecil 1955 yang memperuntukkan denda tidak melebihi RM100, adalah satu penghinaan kecerdikan mana-mana orang.

"Denda itu tidak pernah dinaikkan meskipun selepas hampir 54 tahun Ordinan Kesalahan-kesalahan Kecil ini termaktub. Ini amat menghairankan," katanya dalam satu kenyataan, lapor Bernama

Pada awalnya, kata beliau akta itu yang tidak memperuntukkan sebarang hukuman tahanan, tetapi denda tidak melebihi 100 dollar, namun pada tahun 1955, wang sebanyak 100 dollar adalah satu jumlah besar, itu sebabnya ia ditukar kepada RM100.

"Jabatan Peguam Negara seharusnya bertindak segera bukan sahaja
memperuntukkan denda lebih besar tetapi juga hukuman tahanan yang lebih berat mengikut Seksyen 14 akta itu," katanya.

Karpal, yang juga ahli Parlimen Bukit Gelugor, berkata Jabatan Peguam Negara perlu melihat kepada apa yang beliau sifatkan sebagai "sepenuhnya tidak memadai dan ketinggalan zaman" peruntukan denda yang tidak melebihi RM100 dalam Seksyen 430 Kanun Prosedur Jenayah.

Beliau memberikan satu contoh kes mahkamah Singapura pada 2000 yang menyaksikan tertuduh dihukum penjara dua bulan kerana menceroboh hak peribadi seorang wanita menggunakan alat kamera video.

"Mahkamah negara ini perlu merujuk Seksyen 509 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara bagi suatu tempoh yang boleh berlanjutan sehingga lima tahun atau dengan denda, atau kedua-duanya kerana menceroboh hak peribadi seorang wanita," kata Karpal.

Katanya demi kepentingan awam, mahkamah perlu mengenakan hukuman berat terhadap mereka yang didapati bersalah kerana menceroboh hak peribadi seorang wanita, apatah lagi dengan teknologi moden yang membolehkan kejadian seumpamanya berlaku, yang tidak terjadi pada zaman dulu," katanya."
- MalaysiaKini

Gesaan yang dikemukakan oleh Karpal boleh dan sepatutnya dilihat dan dinilai secara positif. Pencabulan dan pencerobohan hak peribadi seseorang merupakan satu tindakan yang jahat dan hina. Perkara ini tidak sewajarnya terus dibiarkan kerana ia melibatkan maruah dan keaiban individu terlibat. Kewajaran pihak kerajaan untuk mengkaji semula Seksyen yang sedia ada dilihat perlu memandangkan hukuman yang ditetapkan selama ini sudah tidak relevan dan tidak bersesuaian.

Mungkin sebelum ini beberapa tindakan dan kenyataan yang dikeluarkan Karpal dilihat terlalu ekstrem dan terlalu menyentuh sensitiviti sesuatu pihak, tetapi jika melibatkan isu ini maka gesaan yang dikeluarkan oleh Karpal kepada kerajaan wajar disokong. Kerajaan perlu mengetatkan lagi undang-undang pencabulan hak peribadi bertujuan untuk memastikan pihak sering mencabul akan berfikir 2 kali sebelum melakukannya. Ditambah dengan lambakan teknologi yang semakin 'up to date'
Show Comments: OR

0 comments:

Catat Ulasan

Jasper Roberts - Blog

 
REPLACE-WITH-FACEBOOK WIDGET-CODE-HERE